Manfaat Senyum untuk Tubuh dan Secara Psikologi - guesehat.com

Tidak kira betapa buruknya hari anda, pasti akan ada masanya anda boleh tersenyum. Sama ada hanya melihat peristiwa lucu di pinggir jalan, mendengar rakan ketawa, atau menonton video lucu dari alat anda.

Adakah Geng Sihat tersenyum hari ini? Bertepatan dengan Hari Senyum Sedunia, anda harus menyebarkan banyak senyuman di mana sahaja anda berada, geng! Dengan menunjukkan wajah ceria yang penuh dengan senyuman, orang di sekeliling anda juga akan merasa gembira. Anda juga akan mudah mendapat teman baru, kerana orang lain lebih bahagia ketika bertemu orang yang tersenyum.

Sekiranya wajah anda selalu kecut dan cemberut, maka orang akan berfikir bahawa anda sombong dan tidak ramah, anda tahu, geng. Dan menurut kajian yang dilakukan oleh Karina Davidson dari Pusat Perubatan di Columbia, Amerika Syarikat, orang yang sering menghiasi hari mereka dengan wajah cemberut cenderung menghidap penyakit jantung!

Banyak kesan positif dihasilkan dengan tersenyum untuk kesihatan fizikal dan psikologi anda. Mulai sekarang, senyum, geng, kerana anda akan mendapat faedah berikut:

1. Memberi perasaan kebahagiaan di hati

Kebahagiaan adalah perasaan yang timbul ketika anda merasa bahagia. Selain itu, aura positif dari senyuman akan terpancar dari anda. Banyak juga yang mengatakan bahawa kebahagiaan bukan hanya datang dari perkara yang menggembirakan, tetapi juga bagaimana reaksi anda terhadap sesuatu.

Kebahagiaan umumnya berasal dari cara anda menangani sesuatu. Walaupun anda diberi rumah mewah, jika anda tidak menyukainya, hati anda tidak akan bahagia. Sekiranya anda diberi bunga oleh pasangan anda sehingga anda merasa bahagia dan tersenyum, itu boleh membuat anda bahagia.

2. Membuat pemikiran positif

Sekiranya anda menghadapi semua perkara dan cabaran dengan senyuman, semua yang anda lakukan menjadi ringan dan hati anda merasa bahagia. Semasa anda tersenyum, anda memberi isyarat positif kepada badan anda dan menunjukkan bahawa anda merasa gembira dan gembira. Di samping itu, anda akan mengelakkan fikiran negatif yang akan menjadikan anda orang jahat.

3. Buat kerjaya secara menaik

Orang yang mudah tersenyum memberikan aura positif sehingga mereka yang berada di sekitarnya juga merasa positif. Di persekitaran pejabat, orang yang sering tersenyum akan lebih yakin dan melakukan semua tugas dengan optimis.

Apabila kerja sukar atau atasan anda dalam keadaan tidak baik, kekuatan senyuman akan sangat membantu anda. Seseorang yang selalu tersenyum akan dianggap rendah hati oleh rakan sekerjanya. Untuk itu, orang yang mudah tersenyum akan mendapat kenaikan pangkat lebih mudah daripada orang yang mempunyai pelbagai kemahiran tetapi sombong

Baca juga: Seks Dapat Meningkatkan Kualiti Kerjaya

4. Nampak lebih muda

Semasa anda tersenyum, otot-otot di wajah anda yang bergerak ketika anda tersenyum dapat mengangkat wajah anda atau menarik wajah anda dengan lebih ketat, menjadikan anda kelihatan lebih awet muda.

5. Meredakan tekanan

Apabila sel-sel di dalam badan anda terasa tegang kerana banyak perkara yang anda fikirkan, tubuh anda menjadi tertekan dan mengeluarkan aura negatif. Sekiranya anda menghadapinya dengan senyuman, maka anda memberi isyarat yang baik kepada tubuh anda, yang akan menghilangkan sel-sel tekanan di dalam badan anda.

6. Menurunkan tekanan darah tinggi

Apabila seseorang beremosi, keadaan darah di dalam badan akan meningkat, dan menyebabkan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Penyakit ini tentunya berbahaya bagi tubuh. Sekiranya anda menjadi orang yang rendah hati, sering tersenyum, dan melakukan semuanya dengan positif, maka anda akan mengelakkan tekanan darah tinggi!

Baca Juga: Cara Paling Selamat Untuk Menurunkan Darah Tinggi

7. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Semasa anda tersenyum, sistem kekebalan tubuh akan terangsang dan berfungsi dengan optimum. Apabila sistem ketahanan badan kuat, maka seseorang akan dapat menangkis penyakit yang akan menyerang badan.

8. Melegakan kesakitan

Satu kajian telah menunjukkan, ketika seseorang tersenyum, tubuhnya akan menghasilkan hormon serotonin, yang merupakan hormon kawalan kesakitan. Sementara itu, tersenyum juga dapat melepaskan endorfin yang berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit

Dengan tersenyum, tenaga dalaman anda menjadi lebih baik dan positif, dan menjadikan wajah anda kelihatan lebih cantik dan tampan. Senyuman juga akan membahagiakan orang di sekeliling anda. Jadi jangan lupa tersenyum hari ini, geng!

Baca juga: Ayuh, Ketawa pada Hari Ketawa Sedunia dan rasakan faedahnya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found