Orang yang kurus boleh menghidap diabetes

Bolehkah orang kurus mendapat diabetes jenis 2? Penyakit ini secara amnya sinonim dengan kegemukan. Jadi, banyak orang kurus yang menganggap mereka tidak akan menghidap diabetes, sehingga mereka terlalu santai dan tidak memperhatikan gaya hidup mereka.

Sebenarnya, orang kurus boleh menghidap diabetes, anda tahu. Orang kurus juga boleh mempunyai kadar gula darah tinggi. Sebenarnya, 10% -15% orang dengan diabetes jenis 2 adalah orang yang mempunyai berat badan yang sihat.

Menurut doktor, orang kurus boleh menghidap diabetes kerana mereka tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau tidak mempunyai tindak balas insulin yang baik. Sebab lain orang kurus boleh menghidap diabetes adalah kerana otot yang mereka miliki mungkin mengandungi banyak lemak.

Namun, setakat ini doktor tidak tahu pasti apa yang menyebabkan orang kurus menghidap diabetes. Yang hanya diketahui adalah sebilangan faktor risiko.

Baca juga: Protein Sayuran Boleh Mencegah Diabetes Jenis 2

Bagaimana Orang Kurus Menghidap Diabetes?

Lemak dan kurus tidak dapat dilihat hanya dari penampilan seseorang. Indeks jisim badan adalah alat yang tepat untuk mengukur sama ada anda gemuk, normal atau terlalu kurus. Indeks jisim badan tidak dapat digunakan untuk melihat komposisi badan, seperti komposisi lemak dan otot.

Walaupun anda kurus, keadaan badan anda mungkin tidak terlalu sihat jika anda mempunyai pengumpulan lemak di perut, walaupun tidak jelas. Lemak di pinggang lebih cenderung menghasilkan hormon yang tidak baik untuk saluran darah. Pengumpulan lemak ini di perut dan pinggang boleh menyebabkan kadar gula darah tinggi.

Faktor genetik dan gaya hidup sangat mempengaruhi bagaimana orang kurus menghidap diabetes. Anda mempunyai risiko 40% menghidap diabetes jika salah seorang ibu bapa anda menghidap diabetes.

Faktor lain dalam bagaimana orang kurus menghidap diabetes adalah kekurangan zat makanan sebelum kelahiran atau pada masa kanak-kanak. Menurut data, risiko orang kurus menghidap diabetes lebih tinggi di beberapa kaum, termasuk bangsa Asia.

Faktor lain yang menyebabkan orang kurus menghidap diabetes termasuk:

  • Asap
  • Suka minum alkohol terlalu banyak
  • Jantina lelaki
  • Tidak cukup tidur
  • Diet yang tidak sihat
Baca juga: Bolehkah Diabetis Makan Gula Aren?

Gejala Diabetes pada Orang Tipis

Orang kurus boleh menghidap diabetes, tetapi gejalanya sukar dikesan. Ramai pesakit diabetes tidak menyedari bahawa mereka menghidap diabetes. Walau bagaimanapun, simptom yang paling biasa adalah kencing lebih kerap atau lebih dahaga.

Walau bagaimanapun, jika itu hanya simptom, kemungkinan doktor anda tidak akan menganggapnya sebagai gejala diabetes, terutama jika anda berat badan normal. Satu-satunya cara untuk mengesannya adalah dengan memeriksa tahap gula dalam darah setahun sekali.

Bagaimana menguruskan diabetes pada orang kurus? Orang yang menghidap diabetes yang gemuk biasanya diberi metformin ubat oral terlebih dahulu untuk meningkatkan kepekaan insulin. Walau bagaimanapun, metformin sahaja tidak mencukupi untuk diabetes pada orang kurus.

Berbanding dengan orang gemuk dengan diabetes jenis 2, orang yang kurus dengan diabetes biasanya memerlukan suntikan insulin, walaupun mereka masih muda atau baru didiagnosis.

Ini kerana, beberapa sel di pankreas, yang disebut sel beta, tidak berfungsi dengan cepat dan cepat. Ini biasanya disebabkan oleh genetik. Walau bagaimanapun, faktor gaya hidup seperti merokok dan minum alkohol boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

Untuk mencegah diabetes, senaman tetap diperlukan, walaupun badan anda kurus. tetapi kemungkinan doktor anda tidak akan memberitahu anda untuk menurunkan berat badan. Sebabnya, mungkin anda tidak mempunyai jisim otot yang mencukupi. Sekiranya anda melakukan senaman aerobik yang berlebihan, anda boleh kehilangan lebih banyak jisim otot. Ia tidak baik untuk kadar gula darah dan tulang.

Berbanding dengan lemak, otot mempunyai fungsi kerja yang lebih baik dalam menghilangkan gula dari darah. Inilah sebabnya mengapa otot sangat penting. Oleh itu, sebilangan pakar mengesyorkan orang kurus dengan diabetes untuk melakukan latihan kekuatan dan bukannya kardio, untuk mengawal keadaannya.

Baca juga: Cara Menjaga Kesihatan Hati untuk pesakit kencing manis

Sumber:

WebMD. Bolehkah Anda Menghidap Diabetes Sekiranya Anda Tipis ?. Oktober 2019.

Jurnal Diabetes Dunia. Lean diabetes mellitus: Entiti yang muncul di era kegemukan. Mei 2015.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found