Mengira Pengambilan Karbohidrat untuk pesakit kencing manis

Orang yang menghidap diabetes jenis 1 atau 2, biasanya sudah memahami bahawa mereka harus menghadkan karbohidrat dalam menu harian mereka. Hanya memerlukan pengetahuan khusus untuk mengira karbohidrat, berapa banyak karbohidrat yang diperlukan dalam sehari yang disesuaikan dengan berat badan dan aktiviti harian.

Karbohidrat adalah salah satu nutrien utama yang terdapat bukan hanya dalam makanan tetapi juga minuman. Karbohidrat termasuk gula, pati (tepung), dan serat. Dengan mengira karbohidrat dengan betul, ia dapat membantu Diabestfriend mengawal gula darah. Ini kerana karbohidrat adalah nutrien yang menaikkan gula darah paling cepat berbanding nutrien lain seperti protein atau lemak.

Baca juga: Karbohidrat Penting untuk Tubuh, Jangan Elakkan!

Ketahui Jenis Karbohidrat

Karbohidrat termasuk dalam kategori sihat, iaitu karbohidrat kompleks yang memakan masa lebih lama untuk dicerna sehingga mereka mengisi anda dalam jangka masa yang lama. Contoh karbohidrat kompleks adalah biji-bijian, oat, atau kentang. Karbohidrat ini memberikan tenaga dan nutrien, seperti vitamin dan mineral, serta serat.

Karbohidrat dalam bentuk serat, tentu saja, terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Serat dapat membantu mencegah sembelit, menurunkan kadar kolesterol, dan mengawal berat badan.

Sementara karbohidrat yang tidak sihat terdapat dalam makanan dan minuman dengan gula tambahan. Walaupun karbohidrat yang tidak sihat juga dapat membekalkan tenaga, mereka kekurangan nutrien.

Cara Mengira Keperluan Karbohidrat

Karbohidrat adalah gram. Berapa gram karbohidrat setiap keperluan diabetes berbeza. Jangan sama sekali menghindar karbohidrat, ya, kerana setiap orang perlu mendapatkan cukup karbohidrat untuk memenuhi keperluan tubuh untuk tenaga, vitamin dan mineral, dan serat. Pakar mencadangkan pengambilan karbohidrat orang biasa tanpa diabetes adalah antara 45 dan 65 peratus daripada jumlah kalori.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan karbohidrat untuk pesakit kencing manis adalah 20-150 gram sehari atau hanya 5-35 peratus karbohidrat dari jumlah pengambilan kalori. Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan agar karbohidrat bagi pesakit diabetes selamat dimakan, iaitu sekitar 45-60 gram setiap hidangan, atau 135-180 gram karbohidrat sehari. Diet rendah karbohidrat penting dalam mengawal kadar gula dalam darah.

Baca juga: Petua Selamat Memakan Durian untuk pesakit kencing manis

Inilah cara mengira karbohidrat yang ditukar menjadi kalori:

  • Satu gram karbohidrat mempunyai kira-kira 4 kalori.

  • Untuk mengetahui berapa gram karbohidrat yang diperlukan, jumlah kalori dalam sehari mesti dibahagi dengan 4. Contohnya, jika keperluan kalori harian anda adalah 1,800, dan bagi pesakit kencing manis 35 peratus kalori berasal dari karbohidrat, maka keperluan karbohidrat anda kira-kira 157 gram sehari. Pengiraannya:

35% x 1.800 kalori = 630 kalori.

630 4 = 157.5 gram karbohidrat.

  • Anda mesti membahagikan 157.5 gram karbohidrat untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam.

Kandungan Karbohidrat dalam Makanan

Anda perlu belajar mengira jumlah karbohidrat dalam jenis makanan yang biasa anda makan. Sekiranya perlu, buat senarai makanan lengkap dengan kandungan karbohidrat. Contohnya, makanan di bawah ini mempunyai kandungan karbohidrat sekitar 15 gram:

- satu keping roti

- 1/3 cawan pasta

- 1/3 cawan beras

- 1/2 cawan buah segar atau jus buah atau satu buah segar kecil, seperti epal kecil atau oren

- 1/2 cawan sayur berkanji seperti kentang tumbuk, jagung masak atau kacang polong

- 3/4 cawan bijirin kering atau 1/2 cawan bijirin yang dimasak

- 1 sudu besar jeli

Baca juga: Makanan yang Disarankan Dimakan oleh Pesakit Diabetes

Cara Membaca Label Makanan

Sekiranya anda ingin mengetahui berapa gram karbohidrat dalam makanan yang dibungkus, maka anda boleh memeriksa label pemakanan pada bungkusan makanan. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan dari label pemakanan pada bungkusan:

- Ukuran bahagian makanan: boleh menjadi satu keping atau 1/2 cawan bergantung pada jenis makanan

- jumlah gram karbohidrat setiap hidangan

- maklumat pemakanan lain, termasuk jumlah kalori dan jumlah protein dan lemak setiap hidangan

- jika anda makan dua hidangan, gandakan jumlah karbohidrat. Sebagai contoh, satu cawan hidangan bijirin mengandungi 15 gram karbohidrat, dan satu hidangan anda memerlukan 1 cawan, jadi jumlah gram karbohidrat yang anda makan adalah 15 x 2 = 30.

Jangan lupa periksa kadar gula anda setiap kali makan, untuk mengetahui berapa banyak karbohidrat yang anda makan betul. Sekiranya gula darah anda masih tinggi setelah berpuasa, kemungkinan anda terlalu banyak makan karbohidrat, jadi anda perlu membuat penyesuaian, atau membantu dengan bersenam. Tidak perlu dibebankan, kerana semakin lama anda akan memahami keperluan anda. Anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan sekiranya anda sukar mengira pengambilan karbohidrat. (AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found