Keradangan Pelvis - GueSehat.com

Geng Sihat, tentu saja, sering kali mendengar beberapa masalah kesihatan yang berkaitan dengan keradangan seperti sakit tekak atau radang pada sendi, ya. Pernahkah Gang Sihat pernah mendengar keradangan pelvis atau? penyakit keradangan pelvis? Sekiranya Geng Sehat tidak pernah mendengar atau mengetahui tentangnya, kali ini, GueSehat akan membincangkannya. Ayuh, lihat!

Apakah Keradangan Pelvis?

Keradangan pelvis atau dalam dunia perubatan juga dikenali sebagai Penyakit Keradangan Pelvis (PID) adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan pada organ pembiakan wanita. Pelvis atau pelvis adalah kawasan di sekitar perut bawah dan merangkumi saluran tuba, ovari, serviks, dan rahim.

Beberapa jenis bakteria boleh menyebabkan penyakit radang panggul, termasuk bakteria yang juga menyebabkan jangkitan kelamin (STI) gonorea dan klamidia. Pada mulanya bakteria ini memasuki vagina dan menyebabkan jangkitan. Lama kelamaan, jangkitan ini dapat berpindah ke kawasan pelvis.

Penyakit radang pelvis sering tidak menyebabkan tanda atau gejala. Akibatnya, seseorang mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit radang panggul. Kesakitan panggul boleh menjadi sangat berbahaya, bahkan mengancam nyawa jika jangkitan merebak ke dalam darah.

Baca juga: Gangguan Hormon PCOS, Menyebabkan Wanita Mengalami Kesukaran Mengandung

Apa yang Menyebabkan Keradangan Pelvis?

Terdapat banyak jenis bakteria yang boleh menyebabkan penyakit radang panggul, tetapi bakteria yang menyebabkan jangkitan gonorea atau klamidia adalah yang paling biasa. Bakteria ini biasanya menular semasa hubungan seks tanpa menggunakan kondom.

Selain itu, bakteria juga dapat memasuki saluran pembiakan apabila keadaan pertahanan semula jadi di sekitar serviks terganggu. Ini biasanya berlaku pada wanita selepas melahirkan, keguguran, atau pengguguran.

Beberapa faktor risiko boleh menyebabkan keradangan pelvis, termasuk:

- Aktif secara seksual sejak berumur 25 tahun

- Berhubungan seks dengan banyak orang

- Melakukan hubungan seksual dengan seseorang yang mempunyai lebih daripada satu pasangan seksual

- Lakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom

- Penggunaan cecair kebersihan feminin terlalu kerap sehingga mengganggu ekosistem semula jadi antara bakteria baik dan berbahaya di dalam vagina

Mempunyai sejarah penyakit radang pelvis atau jangkitan kelamin

- Beberapa minggu selepas memasukkan kontraseptif IUD

Apakah Gejala Keradangan Pelvis?

Sebilangan wanita yang mempunyai penyakit radang panggul tidak mempunyai gejala. Walaupun begitu, terdapat beberapa tanda biasa yang mungkin muncul, termasuk:

- Sakit di bahagian bawah perut dan pelvis

- Keputihan yang teruk dengan bau busuk

- Pendarahan rahim yang tidak normal, terutamanya semasa atau selepas hubungan seks, atau antara kitaran haid

- Sakit atau pendarahan semasa persetubuhan

- Demam, kadang-kadang disertai dengan menggigil

- Kesukaran membuang air kecil atau sakit ketika membuang air kecil

Kesakitan yang timbul semasa seseorang mengalami keradangan pelvis boleh menjadi ringan atau sederhana. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, keradangan pelvis boleh menyebabkan gejala lain seperti muntah, pingsan, demam tinggi melebihi 38.3 darjah celcius, keputihan gelap, dan sakit perut bawah yang teruk. Sekiranya ini berlaku, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Baca juga: 6 sebab mengapa wanita sukar hamil

Apakah Komplikasi Keradangan Pelvis?

Keradangan pelvis yang tidak dirawat boleh menyebabkan luka atau parut. Keadaan ini memungkinkan pengumpulan cecair yang terinfeksi (abses) di tiub fallopio, yang kemudiannya boleh merosakkan organ pembiakan.

Beberapa komplikasi lain yang mungkin berlaku:

1. Kehamilan ektopik

Keradangan pelvis adalah penyebab utama kehamilan ektopik. Pada kehamilan ektopik, tisu parut dari keradangan pelvis menghalang telur yang disenyawakan melewati tiub fallopio ke rahim. Kehamilan ektopik boleh menyebabkan pendarahan teruk yang mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera.

2. Kemandulan

Keradangan pelvis boleh merosakkan organ pembiakan dan menyebabkan kemandulan. Semakin teruk keadaan radang pelvis yang dialami, semakin besar risiko wanita mengalami kesukaran untuk hamil.

3. Sakit pelvis kronik

Keradangan pelvis boleh menyebabkan sakit pelvis yang dapat bertahan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Tisu parut di tuba fallopi dan organ parut lain juga boleh menyebabkan kesakitan semasa persetubuhan dan ovulasi.

4. Abses tubal-ovari

Keradangan pelvis boleh menyebabkan abses atau koleksi nanah terbentuk di saluran rahim dan ovari. Sekiranya tidak dirawat, ini dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan lain yang mengancam nyawa.

Rawatan Keradangan Pelvis

Untuk merawat radang pelvis, terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan, termasuk:

Pentadbiran antibiotik

Kerana keradangan pelvis disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda biasanya akan menetapkan antibiotik. Pastikan menyelesaikan antibiotik yang diberikan, walaupun gejala sudah mulai hilang. Rawatan antibiotik dapat membantu mencegah komplikasi serius.

Elakkan melakukan hubungan seks sehingga rawatan selesai

Untuk mengelakkan penularan kepada pasangan, anda harus mengelakkan hubungan seks sehingga proses rawatan selesai dan dinyatakan sembuh. Selain itu, untuk memastikan tidak ada jangkitan berulang, jemput pasangan anda untuk memeriksa keadaannya. Pemeriksaan bertujuan untuk menentukan sama ada terdapat kemungkinan jangkitan berlaku atau tidak.

Secara amnya, keadaan radang pelvis tidak memerlukan pembedahan atau pembedahan. Namun, jika ini dilakukan, doktor biasanya mengesyaki bahawa abses di pelvis akan pecah atau jika ada. Ini juga dapat dilakukan jika tidak ada tindak balas dari penggunaan ubat-ubatan.

Bagaimana Mencegah Keradangan Pelvis?

Untuk mengurangkan risiko penyakit radang pelvis, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

- Pastikan melakukan hubungan seks yang selamat. Maksudnya, gunakan kondom dan hadkan bilangan rakan kongsi. Mengetahui sejarah kesihatan seksual pasangan anda juga sangat penting.

- Bercakap dengan doktor anda mengenai kontraseptif kerana beberapa alat kontraseptif tidak melindungi dari jangkitan bakteria radang panggul.

- Gunakan pil perancang seperti kondom, walaupun anda sudah menggunakan pil kawalan kelahiran.

- Lakukan pemeriksaan. Sekiranya anda berisiko menghidap STI, seperti klamidia, pastikan anda berbincang dengan doktor anda. Rawatan awal STI dapat memberikan peluang terbaik untuk mencegah penyakit radang panggul. Ini berlaku bukan hanya untuk anda, tetapi juga untuk pasangan anda.

- Elakkan membersihkan faraj terlalu kerap gunakan cecair pembersih kerana boleh mengganggu keseimbangan ekosistem bakteria.

Keradangan pelvis adalah keadaan yang mesti diatasi dengan segera. Oleh itu, pastikan jika Geng Sihat mengalami beberapa tanda yang telah disebutkan atau berisiko mengalaminya, segera berjumpa doktor. (TAS)

Sumber:

Garis Kesihatan. "Penyakit Keradangan Pelvis (PID)".

Klinik Mayo. "Penyakit radang pelvis (PID)".