Cara Merawat Luka Diabetes - Guesehat

Luka pada pesakit kencing manis adalah luka terbuka yang sering dijumpai di kaki. Kira-kira 15 peratus pesakit diabetes mempunyai luka diabetes, terutama di bahagian bawah kaki. Sayangnya tidak ramai pesakit diabetes yang tahu bagaimana merawat luka diabetes. Di antara mereka yang mengalami kecederaan kaki, 6 peratus akan dimasukkan ke hospital kerana jangkitan atau komplikasi yang berkaitan dengan luka.

Yang lain akhirnya mengalami amputasi kerana terlalu banyak tisu mati. Diabetes adalah penyebab utama amputasi anggota bawah disebabkan oleh sebab tidak trauma. Kira-kira 14-24 peratus pesakit dengan luka diabetes akhirnya memerlukan amputasi.

Sebenarnya, luka diabetes adalah keadaan yang dapat dicegah, asalkan Diabestfriend dapat menjaga kadar gula darah dalam batas normal sehingga selalu terkawal dengan baik. Cara merawat luka diabetes, ikuti penjelasan berikut, termasuk cara merawat luka diabetes di rumah!

Baca juga: Adakah Diabetes Betul dan Kering?

Punca Penyakit Kaki Diabetes

Luka pada pesakit kencing manis bermula dengan kawalan gula darah yang lemah. Hasilnya adalah kerosakan pada saluran darah, termasuk saluran darah periferal di kaki, yang mengganggu peredaran darah. Apabila kecederaan berlaku, sukar untuk sembuh kerana kekurangan nutrien dari darah.

Selain itu, jika sudah ada komplikasi saraf neuropatik, penderita diabetes tidak dapat merasakan sakit ketika ada kecederaan atau trauma pada kaki. Oleh itu, apabila berlaku kecederaan, pesakit kencing manis sering tidak menyedarinya, walaupun luka semakin lebar.

Baca juga: Terapi Endovaskular, Rawatan Luka Diabetes Tanpa Amputasi

Merawat Luka Diabetes di Rumah

Matlamat utama dalam rawatan ulser kaki diabetes adalah untuk menyembuhkan luka secepat mungkin. Semakin cepat disembuhkan, semakin kecil kemungkinan jangkitan.

Pesakit kencing manis tidak perlu selalu datang ke hospital untuk rawatan luka kaki diabetes. Kerana ia akan memakan masa. Pada masa ini, terdapat perkhidmatan rawatan luka diabetes di rumah (rawatan di rumah).

Pada masa ini merawat luka diabetes boleh dilakukan secara langsung di rumah, tanpa perlu datang ke hospital. Jangan risau kerana anda boleh mendapatkan perkhidmatan rawatan luka diabetes secara langsung di rumah dengan Medi-Call. Perkhidmatan rawatan luka diabetes Medi-Call 24 jam terdekat ke lokasi anda.

Biasanya, perkhidmatan ini dilakukan oleh pakar luka diabetes. Mereka telah mendapat latihan mengenai hal ini sehingga tidak perlu risau. Seperti rawatan di hospital, rawatan luka diabetes di rumah juga mengemukakan prinsip pengurusan luka diabetes, iaitu:

- Mencegah jangkitan pada luka

- Elakkan tekanan pada bahagian kaki yang cedera

- Keluarkan kulit dan tisu mati dari luka, juga dikenal sebagai "debridement"

- Beri ubat atau pembalut khas.

- Pastikan tahap gula darah pesakit berada dalam lingkungan normal, sehingga terkawal dengan baik.

Untuk mengelakkan jangkitan, cara merawat luka diabetes dilakukan dengan memastikan luka sentiasa bersih dan tertutup. Jururawat yang datang ke rumah akan membersihkan luka dan menukar pembalut dengan kerap. Selepas itu pesakit disarankan untuk berjalan menggunakan kasut.

Peranan jururawat di rumah semakin penting, terutama dalam memenuhi keperluan pesakit setelah pulang dari hospital. Jururawat yang dipanggil ke rumah akan menjadi penghubung antara pesakit dan doktor dan keluarganya.

Umumnya, pesakit dan keluarganya tidak tahu bagaimana merawat luka diabetes sendiri, jadi kehadiran jururawat di rumah adalah penyelesaian yang paling tepat.

Baca juga: 4 Jenis Jangkitan Yang Paling Sering Dialami oleh Pesakit Diabetes

Mencegah Luka Diabetes

Cara terbaik untuk merawat luka diabetes adalah dengan mencegahnya menjadi lebih teruk. Pesakit kencing manis disarankan untuk kerap mengunjungi pakar luka diabetes, dan belajar bagaimana merawat luka diabetes sendiri di rumah, dengan atau tanpa bantuan jururawat.

Sekiranya Diabestfriend sudah mengalami komplikasi dalam bentuk gangguan saraf (neuropati diabetes), gangguan saluran darah, mengalami kecacatan kaki (contohnya bunions atau tukul jari kaki, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga.

Gunakan kasut yang selesa dan tidak terlalu ketat. Pastikan gula darah terkawal, terutamanya jika terdapat sejarah kaki diabetes sebelumnya. Periksa kaki anda setiap hari, terutamanya di telapak kaki dan di antara jari kaki.

Perhatikan luka, lebam, retak, lepuh, kemerahan, bisul, dan tanda-tanda kerengsaan lain. Setiap kali Diabestfriend berjumpa doktor, ada baiknya menanggalkan kasut dan kaus kaki anda supaya doktor atau jururawat dapat melakukan pemeriksaan. (AY)

Baca juga: Neuropati Diabetes, Bermula dengan Kesemutan di Tangan dan Kaki

Sumber:

Diabetesjournals.org. Menguruskan Penjagaan Pesakit Dengan Diabetes di Tetapan Penjagaan Rumah

Persatuan Perubatan Podiatrik Amerika. Cara Luka Diabetes.