Kesan Negatif Kegemukan pada Tubuh

Sehingga kini, masih banyak orang yang tidak memandang serius kegemukan. Sebenarnya, masih ada orang yang tidak percaya bahawa kegemukan adalah penyakit. Sebenarnya, ada sebab tersendiri mengapa keadaan obesiti atau berat badan berlebihan secara rasmi termasuk dalam kategori penyakit. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit autoimun, seperti penyakit Crohn dan sklerosis berganda.

Lalu, apa penyebabnya? Ternyata hormon yang dihasilkan oleh tisu adiposa dapat mewujudkan persekitaran yang mendorong keradangan. Ini dapat memudahkan penyakit autoimun berkembang. Malangnya, penyakit autoimun bukanlah satu-satunya penyakit yang disebabkan oleh kegemukan. Terdapat banyak penyakit kronik lain yang boleh disebabkan oleh kegemukan.

Penyakit kerana kegemukan

Untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah beberapa penyakit yang disebabkan oleh kegemukan dan penjelasannya, seperti yang dilaporkan oleh portal: Majalah Kecergasan!

Kanser: Terutama barah payudara, barah usus besar, barah endometrium, barah esofagus, barah empedu, barah ginjal, barah pankreas, dan barah tiroid. Lemak menghasilkan kadar estrogen yang tinggi, dapat meningkatkan risiko barah, dan merangsang perkembangan sel barah. Menurut Institut Kanser Nasional, akan ada sekitar setengah juta kes barah baru pada tahun 2030, jika kegemukan terus meningkat.

Tekanan darah tinggi: Tisu lemak di dalam badan memerlukan oksigen dan nutrien untuk hidup. Ini menjadikan saluran darah mengedarkan lebih banyak darah ke tisu lemak. Ini meningkatkan beban kerja jantung, kerana harus mengepam lebih banyak darah melalui saluran darah. Semakin banyak peredaran darah, semakin banyak tekanan pada dinding arteri. Tekanan yang lebih tinggi pada dinding arteri akan meningkatkan tekanan darah. Selain itu, kegemukan juga meningkatkan kadar denyutan jantung, dan menurunkan kemampuan tubuh untuk mengalirkan darah melalui saluran darah.

Penyakit jantung: Obesiti tidak hanya meningkatkan risiko penyakit jantung pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. Menurut penyelidikan dari Sesi Ilmiah American Heart Association 2014 di Chicago, anak-anak ibu yang gemuk mempunyai risiko penyakit jantung atau kematian 90% lebih tinggi.

Lemak hati: Penyakit hati berlemak bukan alkohol adalah jenis penyakit hati yang paling biasa. Obesiti boleh menyebabkan ketahanan insulin, dan dapat meningkatkan risiko penyakit ini.

Apnea tidur: Kesan kegemukan pada tidur berpunca dari berat badan berlebihan yang menjengkelkan dan menyekat saluran udara atas. Menurut penyelidikan dari Prosiding American Thoracic Society, berat badan berlebihan boleh berupa bengkak amandel, lidah yang membesar, atau peningkatan lemak di leher.

Diabetes: Obesiti adalah penyebab utama diabetes jenis 2. Diabetes jenis ini biasanya menyerang orang dewasa, walaupun dalam beberapa kes yang jarang berlaku, ia juga mempengaruhi kanak-kanak kecil. Seperti yang telah disebutkan, kegemukan dapat menyebabkan ketahanan terhadap insulin, hormon yang mengatur gula darah. Apabila kegemukan menyebabkan ketahanan insulin, kadar gula dalam darah meningkat.

Mudah jatuh sakit: Kesan kegemukan juga boleh mempengaruhi kualiti kerja anda. Menurut Journal of Occupational and Environmental Medicine, kegemukan dapat mengurangkan produktiviti dan menyebabkan anda sering ketinggalan bekerja kerana sakit.

Masih banyak kesan negatif obesiti terhadap kesihatan. Sebenarnya, beberapa masalah kesihatan akibat kegemukan yang baru ditemui oleh pakar adalah masalah sendi, masalah metabolik, dan juga masalah psikologi. Semakin banyak pakar menjalankan penyelidikan, semakin banyak kesan negatif terhadap obesiti terhadap kesihatan. Oleh itu, elakkan kegemukan dengan menyesuaikan gaya hidup sihat! (UH / WK)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found