Sindrom penipu | saya sihat

Pernahkah anda merasakan bahawa pencapaian yang anda capai bukan kerana kemampuan anda yang cemerlang, tetapi kerana faktor bertuah (tuah) atau hanya kebetulan? Anda merasakan bahawa anda tidak sehebat yang difikirkan oleh orang lain.

Data menunjukkan bahawa 70% orang telah mengalami ini pada suatu ketika dalam hidup mereka. Masih normal bagi Gang Sihat untuk mengalami ini, tetapi jika anda sering mengalami perasaan ini, anda mungkin akan mengalami ini Sindrom penipu.

Fenomena Penipu pertama kali diperkenalkan pada tahun 1985 oleh ahli psikologi Clance dan Imes, di mana dalam praktiknya beberapa wanita pintar mengalami perasaan bahawa pencapaian mereka tidak berbaloi walaupun sebagai penipuan.

Kajian berterusan dan dijumpai bukan hanya pada wanita, tetapi juga pada lelaki. Dalam dunia pekerjaan, fenomena ini dapat dilihat apabila pekerja menunjukkan prestasi kerjanya.

Baca juga: Penting dan Mesti Mempunyai Kemahiran Sosial

Sebarang Tanda Sindrom Penyamar?

Sindrom Impostor adalah fenomena psikologi di mana seseorang tidak dapat menerima dan menginternalisasikan kejayaan yang telah dicapai. Mereka yang menghidapi sindrom Impostor selalu mempersoalkan pencapaian mereka, merasakan bahawa pencapaian ini bukan kerana kemampuan mereka, jadi mereka cenderung bimbang dilabel sebagai penipuan.

Kitaran Penipu (Kitaran Penipu) dapat menerangkan ciri-ciri penipu. Kitaran bermula dari saat mereka diberi tugas atau projek tertentu. Seseorang dengan sindrom penipu cenderung merasakan kegelisahan yang berlebihan yang ditunjukkan oleh reaksi seperti terlalu banyak persiapan atau menunda kerja pada awal dengan terlalu banyak persiapan.

Setelah menyelesaikan tugas, ada perasaan lega dan prestasi awal, tetapi perasaan itu tidak bertahan lama. Walaupun mereka mendapat pujian dan maklum balas positif dari persekitaran mereka, mereka menolak kecekapan mereka. Mereka merasakan kejayaan mereka disebabkan oleh faktor luaran atau keberuntungan semata-mata.

Untuk satu penyamar, kejayaan tidak bermaksud kebahagiaan. Mereka sering mengalami ketakutan, tekanan, keraguan diri, dan merasa tidak selesa dengan pencapaiannya. Stressor Tekanan berterusan ini boleh mencetuskan gangguan kecemasan.

Baca juga: Sering Rasa Tidak Selamat? Kenali Sebab dan Cara Mengatasinya!

Pencetus Sindrom Penipu

Kajian psikologi menyatakan bahawa terdapat beberapa faktor yang mencetuskan permulaan sindrom Impostor pada seseorang, termasuk:

1. Keibubapaan keluarga

Mereka yang dibesarkan dalam keluarga perfeksionis yang cenderung mengutamakan pencapaian intelektual tetapi tidak diajar bagaimana bertindak balas terhadap kejayaan dan kegagalan, berpotensi mengalami sindrom Impostor. Perbandingan yang kerap antara kanak-kanak dapat membuat anak selalu berfikir bahawa apa yang mereka lakukan tidak pernah dianggap baik.

2. Terdapat peranan baru dalam tahap kehidupan.

Memulakan kuliah atau bekerja di tempat kerja baru, yang mungkin membuat anda merasa tidak mencukupi atau tidak layak berada di sana, boleh mencetuskan sindrom penipu.

Baca juga: 5 Tanda Anda Mempunyai Keyakinan Rendah dan Cara Mengatasinya

adalah Sindrom Penipu Bolehkah Mencegah?

Tidak ada yang sempurna di dunia ini. Memupuk pemahaman dari usia dini bahawa pencapaian bukanlah titik utama tetapi proses dan usaha untuk mencapai kejayaan yang perlu dihargai.

Berikut adalah beberapa petua agar Geng Sihat tidak terperangkap di dalamnya Sindrom penipu:

1. Fahami kekuatan dan kelemahan anda

Di sebalik kelemahan itu, mesti ada kekuatan pada setiap orang. Kedua-dua perkara ini akan saling melengkapi. Lakukan penilaian kendiri, kuatkan potensi yang ada dalam diri anda dan cuba mengurangkan kelemahan anda. Dengan begitu, anda tidak perlu meluangkan masa lagi untuk memikirkan perkara yang sebenarnya boleh anda lakukan.

2. Fokus pada apa yang anda lakukan

Ketika anda melakukan sesuatu tugas atau projek, dalam pelaksanaannya pasti akan ada halangan atau ada pihak yang mungkin menganggap anda tidak kompeten. Abaikan saja, geng. Fokus pada apa yang anda lakukan yang memberi manfaat kepada orang lain, daripada terjebak dalam fikiran negatif dan kegelisahan yang menjerumuskan anda ke sindrom Impostor.

3. Katakan "Ya" untuk peluang baru

Sebagai contoh, ketika kita mendapat peluang kemajuan karier, harus ada dua suara yang terlintas di benak kita "Anda tidak layak mendapat kesempatan ini" dan satu "Anda layak mendapatkannya." Peluang ini seharusnya menjadi tantangan. Anda diberi peluang ini, anda pasti dinilai jika anda benar-benar layak dan anda mampu. Jadi geng, jangan ragu untuk mengatakan "Ya, saya akan melakukannya"

4. Miliki kejayaan anda

Apabila anda berjaya dan menerima pujian, terimalah dengan senyuman sebagai bukti bahawa anda boleh. Sebaliknya, jika anda gagal, tidak perlu menyalahkan diri sendiri kerana dalam proses, naik turun adalah perkara biasa. Biasakan melihat perkara positif dan input yang anda peroleh sebagai pembelajaran anda.

Sekiranya anda mengalami sindrom Impostor, anda boleh mencuba berkongsi kisah anda dengan seseorang yang anda percayai atau berunding dengan ahli psikologi. Sindrom Impostor dapat dicegah dan dirawat.

Baca juga: 8 Tabiat Orang Berjaya Sebelum Tidur

Rujukan

  1. Sakulku, J. Fenomena Penipu. Jurnal Sains Tingkah Laku. Jilid 6 (1). hlm.75-97.
  1. Bravata et al. 2019. Prevalensi, Prediktor, dan Rawatan Sindrom Impostor: Kajian Sistematik. J Gen Intern Med. Jilid 35 (4). P.1252–1275.
  1. Sakulku dan Alexander. 2011. Fenomena Penipu. Jurnal Sains Tingkah Laku Antarabangsa. Jilid 6 (1) .p. 75-97.
  1. Cara Mengatasi Sindrom Impostor. //www.tipsdevelopingself.com

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found