Merawat Kulit Bayi dan Kanak-kanak - GueSehat.com

Kulit bayi sangat terdedah kepada masalah kerana masih nipis dan sensitif. Nasib baik, kebanyakan masalah kulit bayi tidak berbahaya dan boleh hilang seiring dengan masa. Sekiranya si kecil anda telah pulang dari hospital atau klinik bersalin, sekarang adalah masa untuk Ibu mengenali masalah kulit apa yang boleh dia alami dan bagaimana merawat kulitnya!

Masalah Kulit pada Bayi

Di antara banyak kejutan dari kehadiran anak kecil anda di tengah-tengah ibu dan ayah, keadaan kulitnya yang ternyata tidak sehalus yang dibayangkan boleh menjadi salah satu daripadanya. Sebenarnya, terdapat banyak masalah kulit yang akan menimpa anak kecil anda pada tahun pertama kehidupan. Inilah keterangannya!

  1. Jerawat Bayi

Kira-kira 40% bayi akan mengalami jerawat bayi. Secara amnya, ini akan muncul ketika anak kecil anda berumur 2-3 minggu dan akan bertahan sehingga dia berumur 4-6 bulan. Jerawat kecil ini biasanya disebabkan oleh hormon ibu, yang masih beredar di aliran darah bayi.

Berita baiknya, walaupun kelihatan membimbangkan, kehadiran jerawat bayi tidak akan mengganggu si kecil anda dan tidak akan meninggalkan bekas luka selagi anda tidak memerah atau menggosoknya terlalu kuat semasa mandi. Sebaiknya kawasan kulit dibersihkan dengan sabun dan air kira-kira 2-3 kali sehari. Kemudian, keringkan menggunakan tuala lembut dengan menepuk lembut.

  1. Penutup buaian

Adakah anda menjumpai kerak kekuningan, lebam merah, dan kelemumur di kepala si kecil anda? Nah, itu dipanggil keadaan topi buaian! Masalah ini sering dialami oleh bayi pada 3 bulan pertama kelahiran, dan tidak akan hilang sehingga usia 1 tahun.

Tudung buaian tidak dapat dilepaskan sepenuhnya, tetapi anda boleh mengurangkan kerak di kepala si kecil dengan mencuci rambutnya dengan lembut dan mengurut kepalanya dengan lembut.

  1. Kulit kering

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga boleh mengalami kulit kering. Sebenarnya, hakikatnya anak kecil anda lebih terdedah kepadanya kerana kulit mereka masih sangat sensitif. Cara anda untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menghidrat kulit anda! Beri makan anak kecil anda secara berkala. Di samping itu, anda boleh menggunakan losyen selepas mandi untuk melembapkan kulit si kecil anda.

  1. Panas berduri

Duh, ruam ini benar-benar menjengkelkan, Ibu! Ruam ini, yang dikenal oleh orang Indonesia sebagai panas berduri, dapat muncul di wajah, leher, dan ketiak, akibat keringat. Panas berdarah biasanya akan hilang sendiri dalam seminggu. Namun, ini akan membuat si kecil merasa gatal dan tidak selesa.

Cara terbaik untuk menghilangkan panas berduri adalah memandikan anak kecil anda dengan air sejuk. Pilih juga peralatan mandian organik yang tidak menggunakan bahan-bahan tertentu, supaya haba berdarah tidak bertambah buruk.

  1. Ruam lampin

Adakah kulit bayi yang ditutup dengan lampin, terutama pantat, mengalami ruam? Kerengsaan kulit jenis ini berlaku kerana 2 perkara, terlalu lembap, terlalu sedikit pendedahan ke udara, dan terlalu merengsa.

Cara terbaik untuk meredakan ruam lampin adalah menukar lampin bayi anda sekerap mungkin. Daripada segera meletakkannya di lampin baru, tunggu 10 minit agar kulit terdedah ke udara terlebih dahulu. Sekiranya dalam 2 atau 3 hari tidak bertambah baik, hubungi pakar pediatrik.

  1. ekzema

Masalah kulit yang terakhir dan paling biasa pada bayi adalah ekzema, alias dermatitis atopik. Ruam gatal boleh bermula di kepala dan merebak ke bahagian lain badan. Kemudian, muncul jerawat kecil berisi air yang boleh meletup. Ini akan membuatkan si kecil anda merasa tidak selesa. Untuk melegakan ekzema, sapukan pelembap hypoallergenic pada kulit bayi anda. Hubungi doktor sekiranya keadaan kulit si kecil anda tidak bertambah baik.

Rawat dengan betul

Sebilangan masalah kulit di atas memang tidak dapat dielakkan. Namun, tidak ada yang salah dengan kami kerana ibu bapa memberikan yang terbaik untuk penjagaan kulit si kecil anda yang masih sangat sensitif!

Buds Organic Super Soothing Hydrating Cleanser - GueSehat.com

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah membeli peralatan mandian yang khusus ditampung untuk kulit bayi, seperti sabun dan losyen. Buds Super Soothing Hydrating Cleanser adalah sabun dan syampu yang boleh anda pilih untuk membersihkan kulit si kecil dan menjauhkannya daripada mudah tersinggung oleh bakteria.

Buds Super Soothing Hydrating Cleanser telah menerima sijil penilaian organik Ecocert dari Perancis, sehingga dapat membantu meningkatkan daya tahan kulit bayi untuk melawan kuman dan bakteria yang menyebabkan penyakit kulit. Walaupun kandungan Aloe Vera dan vitamin E di dalamnya berfungsi untuk menjadikan kulit si kecil sentiasa lembap dan mendapatkan nutrien yang diperlukannya.

Buds Super Soothing Hydrating Cleanser dapat membantu melegakan kegatalan pada kulit si kecil anda. Oh ya, produk organik ini juga bebas dari wangian tiruan dan bahan kimia berbahaya!

Buds Organic Super Soothing Rescue Lotion - GueSehat.com

Selepas mandi, anda juga perlu menggunakan losyen pada kulit si kecil agar kelembapan kulit sentiasa terjaga. Buds Super Soothing Rescue Lotion adalah losyen yang dirumus khas untuk kulit sensitif si kecil anda.

Losyen ini mengandungi gluko-oligosakarida, sehingga dapat meningkatkan daya tahan kulit dan menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan ruam dan alergi. Oleh itu, Buds Super Soothing Rescue Lotion masih boleh digunakan apabila si kecil mempunyai masalah kulit, seperti kulit kering, ruam, panas berdarah, atau eksim.

Selain mengandungi Ekstrak Shico yang mampu mencegah keradangan pada kulit, losyen ini yang telah lulus ujian Ecocert juga mengandungi Ekstrak Daun Zaitun. Kesannya, kulit bayi anda akan dilindungi daripada terkena radikal bebas. Buds Super Soothing Rescue Lotion juga bebas dari wangian buatan dan bahan kimia yang berbahaya bagi kulit bayi. (AS)