Definisi ubat kapsul

Teman-teman, pernahkah anda mengambil ubat dalam bentuk kapsul? Sekiranya demikian, pasti apabila anda mendengar kata kapsul, pikiran anda segera membayangkan ubat berbentuk bujur dengan pelbagai warna, tekstur lembut, dan terdiri daripada dua bahagian yang dapat dipisahkan.

Ya, itu ubat yang disebut kapsul! Secara umum, kapsul dipilih untuk menutup rasa dan bau ubat yang tidak menyenangkan, sehingga pesakit merasa lebih selesa untuk mengambil ubat tersebut. Selain itu, permukaan kapsul yang licin menjadikannya lebih mudah ditelan. Warna yang menarik juga menjadikan reka bentuk kapsul kelihatan kurang menakutkan.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat dua jenis kapsul yang dijual di pasaran? Yang pertama adalah kapsul keras dan yang kedua adalah kapsul lembut. Ingin tahu apakah perbezaan antara kedua-dua jenis kapsul ini? Dan apakah perkara yang harus anda perhatikan ketika mengambil kapsul?

Kapsul Keras (Kapsul Keras)

Kapsul keras atau kapsul keras, adalah kapsul yang digambarkan dalam ilustrasi artikel ini. Kapsul keras terdiri daripada dua cengkerang yang terpisah, yang dapat disatukan secara manual atau secara automatik menggunakan mesin.

Sebilangan besar kapsul keras dibuat dari bahan yang disebut gelatin, yang berasal dari kolagen haiwan. Bahagian tubuh haiwan yang digunakan untuk mendapatkan kolagen sebagai komposisi gelatin meliputi tulang dan kulit.

Baca juga: Sistem Klasifikasi Dadah di Indonesia yang Perlu Anda Ketahui

Gelatin boleh dibuat dari kolagen sapi dan babi. Di Indonesia, kulit kapsul yang digunakan berasal dari gelatin daging sapi. Banyak pengeluar shell kapsul juga telah memperoleh sijil halal dari agensi yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan penyataan halal pada sesuatu produk.

Selain gelatin, cangkang kapsul juga boleh dibuat dari bahan lain, misalnya kanji malah rumpai laut! Tetapi sehingga sekarang, cangkang kapsul yang terbuat dari gelatin adalah yang paling banyak digunakan.

Ubat yang boleh digunakan dalam bentuk kapsul keras adalah ubat dalam bentuk serbuk kering. Kelebihan menggunakan kapsul sebagai pembawa ubat adalah bahawa bahan aktif ubat itu melepaskan lebih cepat di saluran pencernaan, jadi diharapkan kesan ubat untuk menyembuhkan penyakit juga akan terjadi dengan lebih cepat. Kapsul keras juga digunakan untuk bahan aktif ubat yang mempunyai struktur kimia yang mudah dioksidakan, sehingga bahan aktif aktif tetap stabil.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan dalam bentuk kapsul keras juga mempunyai batasan, antara lain ubat tersebut tidak boleh digunakan untuk serbuk ubat yang besar aka isipadu besar. Sebabnya, kapsul hanya dapat menampung serbuk hingga ukuran tertentu.

Kapsul keras boleh didapati dalam pelbagai saiz. Ukuran yang disebutkan di sini menerangkan keupayaan shell kapsul untuk menampung serbuk ubat. Ukuran kapsul dinyatakan dalam angka, iaitu 000, 00, 0, 1, 2, 3, 4, dan 5. Nombor kapsul 000 adalah kapsul dengan ukuran terkecil, dan kapsul nombor 5 adalah ukuran kapsul terbesar.

Kapsul Lembut

Adakah anda pernah mengambil vitamin yang berbentuk bujur seperti kapsul, tetapi lembut, bahagian dalam kelihatan berminyak, dan biasanya berwarna kekuningan? Sekiranya demikian, itulah yang disebut kapsul lembut atau kapsul lembut!

Baca juga: Vitamin Ini Tidak Perlu Dikonsumsi Terlalu Banyak!

Seperti kapsul keras, cangkang kapsul lembut juga terbuat dari gelatin. Tetapi perbezaannya adalah, pada peringkat akhir gelatin disalut dengan bahan lain, seperti propilena glikol. Sebagai tambahan, jika kapsul keras terdiri dari dua cengkerang yang terpisah, maka kapsul lembut tidak dapat dipisahkan.

Kapsul lembut dibentuk untuk ubat larut minyak, seperti vitamin A, D, E, dan K. Kapsul lembut juga digunakan untuk makanan tambahan yang mengandungi minyak haiwan, seperti minyak ikan.

Tonton Perkara Ini!

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan semasa mengambil ubat dalam bentuk kapsul. Pertama, kadang-kadang beberapa pesakit membuka cangkang kapsul keras dan menuangkan serbuk ke dalam sudu atau segelas air untuk diminum. Nampaknya, ini tidak boleh digunakan untuk semua ubat dalam bentuk kapsul, anda tahu!

Kelas ubat perencat pam proton, seperti omeprazole dan lansoprazole, adalah ubat yang dibuat dalam bentuk kapsul. Apabila dimakan, anda harus meminumnya sepenuhnya. Dengan kata lain, jangan buka cengkerang dan hanya minum isinya. Ini kerana ubat-ubatan tersebut sebenarnya dimasukkan ke dalam kapsul untuk melindunginya dari degradasi asid perut. Sekiranya cengkerang dibuka, kesan ubat akan benar-benar berkurang.

Perkara kedua yang perlu dipertimbangkan adalah tempat menyimpan ubat dalam bentuk kapsul, baik kapsul keras dan kapsul lembut. Kedua-duanya harus disimpan di tempat yang sejuk dan dilindungi dari cahaya. Penyimpanan dalam keadaan kelembapan tinggi akan menyebabkan kulit kapsul menarik air dari udara lembap, menyebabkan kapsul pecah atau saling menempel.

Wow, ternyata terdapat begitu banyak fakta menarik di sebalik ubat-ubatan yang dibungkus dalam kapsul! Jangan lupa untuk selalu memperhatikan cara penggunaan dan tempat menyimpan ubat dalam bentuk kapsul, sehingga anda mendapat faedah terbaik dari ubat ini. Salam sihat!