Benjolan di badan tetapi tidak sakit - Saya Sihat

Sebilangan Geng Sihat pasti merasakan benjolan di badan mereka tetapi tidak merasa sakit ketika ditekan. Mungkin anda pernah terfikir adakah benjolan seperti ini berbahaya atau tidak.

Banyak kes penghidap barah yang mendedahkan bahawa penyakit mereka berkembang dari benjolan yang muncul secara tiba-tiba tetapi dibiarkan begitu sahaja. Benjolan ini yang muncul secara tiba-tiba sering dijumpai di bahagian payudara, leher dan kemaluan.

Sebenarnya apa itu ketulan di badan yang tidak merasa sakit? Bilakah anda harus berjumpa doktor? Lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Ayo, ketahui perbezaan antara tumor dan barah

Lebam pada badan tetapi tidak ada rasa sakit

Semua orang risau akan kehadiran penyakit serius. Tetapi, anda tidak perlu terlalu risau, geng, tidak semua benjolan menunjukkan barah, ini hanya boleh menjadi masalah yang tidak berbahaya.

Berikut adalah beberapa kemungkinan benjolan pada badan yang tidak menyakitkan:

1. Tiroid Nolud

Benjolan yang keras di leher adalah tanda nodul tiroid. Nodul tiroid ini umumnya jinak jika tidak menyakitkan dan tidak bergerak ke bahagian leher yang lain, atau tidak membesar.

Punca kemunculan nodul ini masih belum diketahui pada masa ini. Bahkan gejalanya boleh berbeza, misalnya benjolan di leher yang tidak mudah bergerak tetapi doktor mendiagnosisnya sebagai nodul tiroid.

Namun, jika benjolan di leher anda terasa mengganggu dan membuat anda cemas, anda harus berjumpa doktor supaya anda dapat menenangkan diri dan menolak sebab-sebab lain, seperti limfoma.

Baca juga: Geng, Ketahui 7 Fakta Mengenai Tiroid!

2. Cyst

Penyakit sista berkait rapat dengan wanita. Kista biasanya tumbuh di sekitar payudara atau di organ pembiakan wanita. Benjolan lembut di kawasan kemaluan mungkin berlaku kerana pembentukan saluran minyak yang boleh menyebabkan kista epidermoid.

Benjolan sista biasanya terasa seperti anggur, mempunyai tekstur yang sangat lembut dan mudah bergerak. Sekiranya anda merasakan simptom ini, langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah memampatkannya dengan air suam dan menggunakan krim antibiotik.

Benjolan ini tidak menyebabkan kesakitan kepada penghidapnya. Tetapi, jika ia tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Kista dan Tumor

3. Lipoma

Anda pasti pernah mendengar mengenai lipoma, geng. Lipoma seperti bola cincin yang boleh bergerak dengan sangat mudah. Benjolan ini adalah simpanan lemak yang sering muncul di kaki dan lengan. Penyebab utama penyakit ini adalah genetik yang tidak berbahaya. Namun, jika bertambah besar, ia boleh mempengaruhi saraf atau saluran darah.

4. Fibroadenoma

Geng Sihat pernah mendengar mengenai fibroadenoma? Ya, betul, penyakit ini bermula dari benjolan bulat di tisu payudara yang mudah bergerak. Hingga hari ini, penyebab fibroadenoma tidak diketahui, tetapi ia sering berlaku pada wanita berusia antara 20 hingga 30 tahun.

Sekiranya doktor mendapati penyakit ini, dia biasanya akan mencadangkan biopsi atau aspirasi jarum halus untuk memberitahu bahawa ia tidak ada kaitan dengan kanser payudara. Apa pun ketulan yang anda dapati di payudara, anda harus segera berjumpa doktor!

5. Kelenjar getah bening

Kelenjar getah bening adalah penyakit yang sering dijumpai oleh orang yang mempunyai benjolan yang muncul secara tiba-tiba. Biasanya benjolan terletak di ketiak dan leher, terutama di bawah rahang, di belakang telinga dan pangkal tengkorak.

Benjolan boleh muncul berikutan jangkitan bakteria atau virus. Bengkak akan hilang kira-kira 3 minggu, jika tidak hilang segera berjaga-jaga dan berjumpa doktor.

Benjolan di dalam badan tetapi tidak menyakitkan biasanya jinak dan tidak berbahaya kerana tidak berkembang menjadi barah. Walau bagaimanapun, gejala ini tidak boleh dipandang ringan, geng! Anda harus menyedarinya kerana boleh membawa maut kepada kesihatan jangka panjang.

Di samping itu, kerana sifatnya yang jinak, ia sering membuat orang mengalami ketulan pada badan tetapi tidak merasa sakit dan cenderung mengabaikan dan tidak mahu mengambil rawatan. Sebenarnya, apa sahaja gejala yang terdapat di dalam badan anda, tidak ada salahnya mengambil langkah berjaga-jaga. Semakin cepat ia dirawat, semakin baik hasilnya.

Baca juga: Berhati-hati dengan Limfoma Bermula dengan Benjolan Tidak Biasa!

Rujukan:

Medicalnewstoday. Apa itu lipoma?

Medicinenet.com. Gejala, Tanda, dan Punca Cyst

Breastcancercare.org. Fibroadenoma.

Edisi.cnn.com. Adakah fibroadenoma payudara adalah pendahulu kepada barah?

Cancerresearchuk.org. lipoma.

Medicalnewstoday.com. Apa yang perlu diketahui mengenai kelenjar getah bening reaktif


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found