Cara mencegah diabetes keturunan - GueSehat

Diabetes adalah penyakit yang kompleks. Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan diabetes jenis 2, termasuk sejarah keluarga. Sekiranya anda mempunyai sejarah diabetes dalam keluarga, anda harus berwaspada, geng!

Sebenarnya, faktor genetik atau keturunan mempengaruhi risiko seseorang menghidap diabetes sepanjang hayatnya. Kemudian, bolehkah anda mencegah diabetes keturunan ini?

Sangat mungkin! Apabila Gang Sihat mempunyai risiko mendapat penyakit, anda mesti tahu cara mencegahnya. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencegah diabetes keturunan, lihat penjelasan berikut, ya!

Berhati-hatilah dengan 6 Tanda Badan Mengurangkan Gula Darah

Cara Mencegah Diabetes Keturunan

Sejarah keluarga sangat mempengaruhi faktor risiko anda menghidap diabetes. Secara umum, diabetes jenis 2 boleh disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran. Risiko yang timbul dari sejarah keluarga lebih kepada faktor genetik. Jadi, anda harus berusaha untuk mencegah diabetes keturunan.

Pakar diabetes menemui kaitan antara mutasi genetik dan risiko diabetes yang lebih tinggi. Tidak semua orang yang mengalami mutasi genetik ini akan menghidap diabetes. Walau bagaimanapun, banyak orang yang menghidap diabetes yang mempunyai satu atau lebih mutasi genetik ini kemudian menghidap diabetes.

Sukar untuk membezakan risiko genetik dengan risiko persekitaran. Namun, kedua-duanya dapat dipengaruhi oleh keluarga. Contohnya, faktor risiko persekitaran boleh dipengaruhi oleh gaya hidup ahli keluarga. Sebagai contoh, ibu bapa yang mempunyai tabiat makan yang tidak sihat biasanya akan menyebarkan tabiat ini kepada anak-anak mereka.

Sementara itu, faktor genetik juga dapat meningkatkan risiko diabetes jenis 2 melalui berat badan. Kerana kegemukan juga merupakan penyakit keturunan.

Mengenal pasti Genetik Diabetes Jenis 2

Penyelidikan menunjukkan bahawa diabetes jenis 2 dipengaruhi oleh genetik. Penyelidikannya agak kompleks. Walau bagaimanapun, para pakar telah menemui sumbangan pelbagai mutasi gen yang mempengaruhi risiko terkena diabetes jenis 2, termasuk gen yang mengawal:

 • Pengeluaran gula dalam darah
 • Pengeluaran dan peraturan insulin
 • Bagaimana badan mengesan tahap gula dalam darah

Sementara itu, gen yang berkaitan dengan diabetes jenis 2 termasuk:

 • TCF7L2, yang mempengaruhi rembesan insulin dan pengeluaran gula darah
 • ABCC8, yang membantu peraturan insulin
 • CAPN10, yang dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 pada kaum tertentu
 • GLUT2, yang membantu proses memasukkan gula darah ke dalam pankreas
 • GCGR, hormon glukagon yang mempengaruhi peraturan gula darah

Ujian Genetik untuk Diabetes Jenis 2

Terdapat sejumlah ujian yang dapat dilakukan untuk mengesan mutasi genetik, yang berkaitan dengan diabetes jenis 2. Namun, risiko terkena diabetes jenis 2 dari gen ini agak kecil.

Terdapat faktor lain yang meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dan perlu diperhatikan, iaitu:

 • Indeks jisim badan (Indeks Jisim Badan / BMI)
 • Sejarah keluarga
 • Tekanan darah tinggi
 • Tahap trigliserida dan kolesterol tinggi
 • Sejarah diabetes kehamilan
Minuman yang Selamat untuk Diabetes

Petua Mencegah Diabetes Keturunan

Hubungan antara genetik dan persekitaran menjadikannya sukar untuk mengenal pasti penyebab diabetes jenis 2 pada setiap orang. Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh menurunkan risikonya.

Walaupun anda mempunyai sejarah keluarga diabetes, usaha pencegahan masih dapat dilakukan. Cara termudah untuk mencegah diabetes keturunan adalah menjalani gaya hidup sihat.

mengikut Kajian Hasil Program Pencegahan Diabetes (DPPOS), menurunkan berat badan dan meningkatkan aktiviti fizikal dapat mencegah atau menangguhkan perkembangan diabetes jenis 2.

Inilah cara untuk mencegah diabetes keturunan yang boleh anda lakukan:

1. Bersenam secara berkala

Perlahan-lahan tambah senaman untuk rutin harian anda. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk bersenam secara teratur, tingkatkan aktiviti fizikal anda. Contohnya, naik tangga dan bukannya menaiki lif di pejabat.

Sekiranya anda sudah terbiasa, cuba mulakan latihan latihan berat ringan dan jenis kardio lain dalam rutin harian anda. Paling tidak, cubalah bersenam 30 minit setiap hari. Cara mencegah diabetes keturunan sangat digalakkan.

2. Pengambilan Diet yang Sihat

Makan makanan berkhasiat seimbang adalah salah satu cara untuk mencegah diabetes keturunan. Adalah sukar untuk berhenti makan makanan berkarbohidrat tinggi dan berkalori tinggi, terutamanya jika anda berada di luar dan sekitar.

Memasak makanan anda sendiri adalah kaedah termudah untuk mendapatkan pengambilan nutrien yang seimbang. Cuba berjumpa doktor dan buat jadual makan anda sendiri.

Tidak perlu segera mengubah diet anda secara drastik. Cuba mulakan dengan perlahan, dengan memasak makan tengah hari di pejabat. Sekiranya anda sudah terbiasa, maka tingkatkan kebiasaan memasak makanan anda sendiri. Ini juga merupakan salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mencegah diabetes keturunan.

3. Pilihan Makanan Ringan yang Sihat

Daripada makan kek manis atau kerepek goreng, lebih baik memilih makanan ringan yang sihat, seperti buah-buahan, kacang-kacangan, dan keropok gandum . Biasakan makan makanan ringan ini, juga termasuk cara untuk mencegah diabetes keturunan. (AY)

Bolehkah pesakit kencing manis memakan telur?
cara mencegah diabetes keturunan

Sumber:

Persatuan Diabetes Amerika. Genetik diabetes. Januari 2017.

Lyssenko V. Pemeriksaan genetik untuk risiko diabetes jenis 2. 2013.

Perrault L. Kesan regresi dari prediabetes ke peraturan glukosa normal terhadap pengurangan risiko diabetes jangka panjang: Hasil dari Hasil Kajian Program Pencegahan Diabetes. 2012.

Poulsen P. Peningkatan risiko diabetes jenis 2 pada kembar tua. 2009.

Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Faktor risiko diabetes jenis 2. 2016.

Vaxillare M. Mutasi ABCC8 baru dalam menghidap diabetes neonatal dan gambaran klinikal [Abstrak]. 2007.

Wilding JPH. Kepentingan pengurusan berat badan pada diabetes mellitus jenis 2. 2014.

Garis Kesihatan. Adakah Diabetes Jenis 2 Disebabkan oleh Genetik? . 2018.