Mengenali Nada Kulit - GueSehat.com

Kosmetik pastinya bukan perkara asing bagi wanita. Secara definisi, kosmetik dapat meningkatkan penampilan seseorang. Walau bagaimanapun, memilih warna kosmetik yang sesuai dengan warna kulit anda tidak semestinya.

Mungkin Geng Sehat mengalami atau selalu mengalami kebingungan ketika memilih warna kosmetik yang ingin anda beli, seperti foundation, lipstik, pemerah pipi, dan pewarna rambut. Terutama apabila berhadapan dengan produk yang mempunyai banyak variasi warna.

Tidak jarang apabila kita melihat warna yang menarik, kita segera membelinya. Tetapi ketika kita mencubanya di rumah, itu tidak kelihatan tepat di wajah kita. Wajah kelihatan seperti topeng atau tidak kelihatan bercahaya. Akhirnya, kosmetik yang telah dibeli tidak digunakan.

Nampaknya, ada perkara asas yang perlu kita ketahui dan kenali agar dapat memilih warna kosmetik yang tepat, geng! Ia ada kaitan dengan kulit anda. Memahami warna kulit anda adalah kunci untuk mencari asas yang tepat dan memilih palet warna terbaik untuk pemerah pipi anda.

Undertone adalah warna kulit asas yang ditentukan oleh gen. Berbeza dengan skintone, iaitu warna kulit yang dapat anda lihat dengan segera. Warna Skintone dan nada tidak semestinya sama.

Tone kulit anda dipengaruhi oleh bahan yang disebut melanin. Melanin merujuk kepada pigmen yang dihasilkan oleh sel melanosit, yang juga berperanan memberi warna pada rambut dan mata. Undertone tidak akan berubah walaupun terkena cahaya matahari atau krim rawatan.

Terdapat 3 jenis warna kulit, iaitu hangat, sejuk, dan neutral. Jenis hangat bermula dari buah persik, kuning, hingga keemasan. Sebilangan orang dengan jenis hangat juga mempunyai kulit pucat. Jenis sejuk termasuk dalam kumpulan kulit merah, merah jambu, atau kebiruan. Sementara itu, jika anda jenis netral, nada anda lebih kurang sama dengan warna kulit anda yang sebenarnya.

Berikut adalah beberapa ujian yang boleh anda lakukan untuk mengetahui masalah kulit anda!

1. Perhatikan warna urat anda

Anda dapat melihat urat di pergelangan tangan anda di bawah sumber cahaya semula jadi (cahaya matahari). Saluran darah kelihatan seperti urat berwarna. Sekiranya kelihatan hijau, nada anda akan terasa hangat. Sekiranya berwarna biru atau keunguan, nada anda sejuk. Sedangkan pada jenis netral, saluran darah akan kelihatan tidak berwarna atau sesuai dengan warna kulit.

2. Cuci muka, kemudian tunggu 15 minit

Anda boleh memeriksa warna asas kulit anda dari wajah anda. Pastikan wajah anda bersih dari solekan, krim, atau toner. Caranya adalah dengan mencuci muka dengan bersih, elakkan gosok kuat dan kemudian biarkan selama 15 minit. Perhatikan keadaan anda di sumber cahaya semula jadi seperti di dekat tingkap, bukan di bawah lampu.

3. Perhatikan bagaimana kulit anda bertindak balas terhadap cahaya matahari

Semasa anda berada di luar, perhatikan bagaimana kulit anda bertindak balas terhadap cahaya matahari. Sekiranya anda jenis yang sejuk, kulit anda cenderung mudah terbakar matahari dan mungkin perlu menggunakan pelindung matahari lebih kerap. Tetapi jika kulit anda hanya kelihatan cokelat atau tidak kelihatan terbakar, maka kulit anda terasa panas.

4. Pakai perhiasan emas atau perak

Anda boleh menguji nada semasa anda memakai perhiasan. Sekiranya penampilan kelihatan lebih "wow" ketika menggunakan emas, maka anda termasuk dalam jenis hangat.

Sebaliknya, bagi anda yang jenis sejuk, anda akan kelihatan lebih "wow" ketika menggunakan perhiasan perak. Tetapi jika anda tidak melihat perbezaan ketika anda memakai perhiasan emas atau perak, anda adalah jenis yang berkecuali.

Bagaimana Geng Sihat, sederhana bukan cara untuk memeriksa nada hati anda? Anda tidak perlu bingung lagi untuk memilih warna kosmetik yang tepat. Apabila anda ingin membeli produk kosmetik, anda boleh melihat label pada produk mengikut kehendak anda atau meminta kakitangan kaunter untuk membantu maklumat produk.

Produk kosmetik tertentu memberi label tertentu, iaitu 'C' untuk jenis sejuk, 'W' untuk jenis hangat, dan 'N' untuk jenis neutral. Berikut adalah beberapa petua mudah untuk memilih warna dalam produk kosmetik.

1. Jenis Undertone Hangat

Pilih produk kosmetik dengan warna seperti pic, oren, kuning, coklat, dan emas.

Foundation: warna pic atau kuning

Blush on: warna karang atau pic

2. Jenis Sejuk Bawah

Pilih produk kosmetik dengan warna seperti merah jambu, lavender, mawar, zamrud, dan nilam.

Foundation: warna mawar atau merah jambu yang sejuk

Blush on: merah jambu atau neutral

Rujukan

1. Cara Mengenal Nada Kulit Anda dan Apa Ini Berarti untuk Anda

2. Sejukkan atau Hangat. Apa Nada Diri Anda

3. Mengetahui Nada Kulit Anda. Apa Yang Penting?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found