Mengakui embolisme cairan ketuban pada wanita yang melahirkan - Guesehat.com

Salah satu bahagian kehamilan yang paling sukar adalah kelahiran anak. Pada masa itu, Ibu terpaksa mempertaruhkan nyawanya untuk melahirkan bayi. Sekiranya anda memilih kelahiran normal atau caesar, ada syarat yang perlu diperhatikan kerana boleh mengancam nyawa, iaitu embolisme cairan ketuban.

Apakah embolisme cecair ketuban?

Emboli cecair amniotik adalah komplikasi semasa bersalin atau beberapa waktu selepas melahirkan. Keadaan ini berlaku apabila cairan ketuban dan komponennya memasuki rangkaian saluran darah, mewujudkan embolisme yang dapat menyekat proses peredaran darah. Komponen yang memasuki peredaran darah termasuk kulit janin yang terlepas, lapisan lemak janin, dan mukin (cecair tebal).

Baca Juga: Mana Yang Lebih Baik, Normal atau Caesar?

Dalam embolisme cecair amniotik, cecair amniotik memasuki peredaran anda melalui rahim atau plasenta. Apabila cecair memasuki saluran darah, akan berlaku kejutan anafilaksis dengan reaksi bergantung pada lokasi penyumbatan. Sekiranya ia berlaku di saluran ke jantung, kegagalan jantung boleh berlaku. Sekiranya berlaku di saluran ke paru-paru, akan ada kegagalan pernafasan, dan pendarahan.

Ini sebenarnya sangat jarang berlaku. Menurut beberapa laporan, kejadian embolisme cairan ketuban pada wanita hamil berkisar antara 1 dari 80,000 kes kelahiran anak. Belum diketahui oleh pihak perubatan mengapa perkara ini boleh berlaku pada ibu yang melahirkan.

Kesan yang timbul akibat embolisme cairan ketuban selepas atau semasa melahirkan sangat membawa maut, bahkan kematian boleh berlaku. Dari kes ibu yang mengalami embolisme cairan ketuban, sekitar 10% kes dapat bertahan. Manakala 70% ibu yang mengalami keadaan ini akan mengalami masalah kesihatan dan gangguan saraf. Mustahil untuk meramalkan kapan Ibu akan mengalaminya dan itu juga tidak dapat dicegah, menurut pakar obstetrik dan pakar obstetrik dari FKUI-RSCM, Yudianto Budi. S.

Punca embolisme cecair amniotik

Walaupun penyebab embolisme cairan ketuban tidak dapat diramalkan dan didiagnosis, terdapat beberapa teori yang menunjukkan bahawa embolisme dapat terjadi semasa kehamilan, pecahnya cairan amniotik, selama persalinan, hingga 48 jam setelah persalinan selesai. Tempoh tindak balas yang timbul dari embolisme cecair amniotik bergantung pada luka yang disebabkan oleh penyumbatan peredaran darah. Beberapa gejala yang menunjukkan bahawa anda mungkin mengalami embolisme cairan ketuban, seperti:

 • Kejang
 • Penurunan tekanan darah secara tiba-tiba (kejutan)
 • Kehilangan kesedaran
 • Pendarahan di Ibu
 • Penangkapan jantung secara tiba-tiba pada bayi
 • Pembekuan intravaskular yang tersebar (DIC)

Kejadian embolisme cairan amniotik lebih kerap berlaku pada ibu yang mempunyai kelainan atau keadaan tertentu semasa kehamilan yang menyebabkan mereka berisiko untuk embolisme cairan ketuban, termasuk:

 1. Ibu dikesan mempunyai kelainan pada plasenta
 2. Umur ibu yang berumur lebih dari 35 tahun
 3. Bersalin secara caesar
 4. Sebilangan besar cecair amniotik dikenali sebagai polyhydramnios
 5. Plasenta previa
 6. Detasmen sebahagian atau keseluruhan plasenta
 7. Eklampsia
 8. Luka di bibir rahim
 9. Koyakan di bibir janin
 10. Masalah janin

Baca juga: Bahagian caesar bukan seperti yang anda bayangkan!

Emboli cairan amniotik sering berlaku selepas melahirkan anak, kerana membran ketuban terkoyak dan banyak saluran darah rahim keluar. Dengan cara itu, cairan ketuban akan mudah memasuki saluran darah anda dan dibawa oleh urat ke rongga jantung. Walau bagaimanapun, risiko embolisme cairan ketuban dapat dikurangkan dengan bantuan penghantaran yang dirancang. Doktor juga dapat memantau saluran tubuh anda, baik melalui saluran pernafasan, saluran darah, atau saluran pencernaan.

Tidak perlu risau kerana doktor dan pasukan pasti akan berusaha mengelakkan komplikasi semasa dan selepas bersalin. Sudah cukup bagi ibu untuk menjaga diet yang sihat dan hidup, serta mengikuti peraturan doktor dan bersiap sedia ketika mereka akan melahirkan.

Baca juga: 4 perkara untuk mempersiapkan proses persalinan