Kelebihan Sukan Pencak Silat - GueSehat.com

Kejayaan Indonesia di Sukan Asia 2018 sangat membanggakan, betul, geng! Bagaimana tidak, hingga kini Indonesia memiliki 30 pingat emas, dan jauh melebihi target awal, yakni 16 pingat. Daripada 30 pingat emas, sukan pencak silat menjadi penyumbang terbesar, anda tahu.

Ya, hingga kini Indonesia telah memenangi 14 pingat emas dari pencak silat. Pencak silat adalah cabang seni mempertahankan diri yang berasal dari negara kita sendiri. Jadi, jangan terkejut jika pencak silat adalah salah satu sukan andalan di Indonesia.

Sudah tentu, dengan pencapaian ini, masyarakat Indonesia diharapkan dapat menjaga dan memelihara pencak silat dengan lebih baik. Minat masyarakat terhadap sukan ini diharapkan meningkat, sehingga semakin banyak orang yang ingin belajar pencak silat.

Secara keseluruhan, pencak silat yang merupakan salah satu jenis seni mempertahankan diri seni mempertahankan diri Ia memberikan pelbagai manfaat kesihatan kepada para pemainnya. Ayuh, cari apa faedah ini, dipetik dari Revolusi Kecergasan Kesihatan!

Latihan Keseluruhan Badan

Pencak silat adalah senaman aerobik tahap tinggi, yang memanfaatkan setiap otot dalam badan. Jadi dengan membiasakan diri dengan berlatih pencak silat, stamina, bentuk otot, kelenturan, keseimbangan dan kekuatan keseluruhan anda akan bertambah baik.

Meningkatkan Keyakinan, Konsentrasi, dan Semangat

Dalam pencak silat, pemain mesti mempunyai matlamat dan optimisme. Selain itu, pencak silat juga menjunjung tinggi nilai penghormatan, jadi pemain harus menghormati lawan. Perkara-perkara ini akan membantu membina keyakinan diri dengan cara yang positif. Lama kelamaan, pemain akan merasa selesa dan dapat menyesuaikan diri dengan situasi apa pun, seperti ketika mereka berada dalam bahaya. Ini akan mendorong pemain untuk bertindak di luar Zon selesa mereka.

Meningkatkan Kesihatan Jantung

Penyelidikan menunjukkan bahawa satu-satunya cara yang benar-benar dapat meningkatkan kesihatan kardiovaskular adalah dengan mengambil bahagian dalam aktiviti yang menyebabkan 'tekanan' pada jantung, seperti pencak silat.

Menurunkan berat badan

Menghabiskan satu jam berlatih pencak silat pada intensiti sederhana dapat membakar hingga 500 kalori. Sekiranya anda menjadikannya rutin, mencapai berat badan ideal anda.

Meningkatkan Refleks

Kajian mendapati pencak silat dapat meningkatkan refleks. Bukan hanya ketika bermain, pemain pencak silat mempunyai refleks yang lebih pantas dalam aktiviti harian.

Dilatih untuk Fokus dan Tenang

Di sebalik pukulan dan tendangan pencak silat, pemain mesti memahami diri mereka sendiri dan mencari kelemahan mereka sendiri. Pemain pensak silat mesti belajar menenangkan diri, tetapi tetap fokus ketika dicabar.

Meningkatkan Kekuatan Otot

Dalam pencak silat, anda dapat meningkatkan jumlah jisim otot di dalam badan. Semakin tinggi jisim otot, metabolisme anda akan semakin lancar. Ia juga akan membakar lebih banyak kalori badan setiap hari. Oleh itu, pencak silat dapat mencegah kegemukan.

Meningkatkan Mood

Secara amnya, senaman teratur memang boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan mood. Menurut para ahli, pencak silat tidak hanya dapat digunakan oleh pemain untuk menghilangkan tekanan dan kekecewaan, tetapi juga meningkatkan mood dan menjadi lebih bahagia. Sebabnya, mengamalkan pencak silat akan mendorong tubuh menghasilkan endorfin selama berjam-jam setelah anda selesai bersenam.

Sahabat, itulah beberapa kelebihan pencak silat sebagai sukan seni mempertahankan diri. Sekiranya anda masih bingung tentang sukan mana yang harus digunakan sebagai rutin, pencak silat boleh menjadi pilihan yang baik! (UH / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found