Fobia pelik dan jarang berlaku - guesehat.com

Sebilangan orang mempunyai rasa takut yang berlebihan terhadap sesuatu. Keadaan ini dikenali sebagai fobia. Tidak seperti ketakutan biasa, orang-orang dengan fobia menganggap objek yang mereka takuti itu sangat berbahaya, bahkan mengancam nyawa. Fobia tergolong dalam kategori gangguan kebimbangan atau gangguan kecemasan. Objek yang dapat menjadi sumber fobia juga bervariasi, mulai dari makhluk hidup, seperti binatang, hingga benda mati dan tempat-tempat tertentu. Anda mungkin pernah mendengar beberapa fobia umum pada objek, seperti fobia labah-labah (arachnophobia), lubang (trypophobia), dan tinggi (akrofobia). Selain fobia perkara umum, terdapat juga fobia perkara yang unik dan tidak biasa. Lihat di bawah!

Ergophobia: fobia kerja

Siapa sangka ada gangguan kebimbangan sosial di mana penghidapnya merasa takut bekerja. Berjumpa dengan orang lain dan takut dimarahi oleh atasan adalah beberapa contoh ketakutan yang dialami oleh orang yang menghidap ergophobia. Fobia ini mungkin dialami oleh sesiapa sahaja, baik yang pernah bekerja, yang tidak pernah bekerja, dan juga orang yang mengalami gangguan mental seperti skizofrenia. Pelbagai perkara yang boleh menjadi penyebab ergophobia adalah ketakutan terhadap penolakan, gangguan tidur atau tekanan, kejadian traumatik, kegelisahan terhadap prestasi, gangguan saraf, kepada kemurungan klinikal.

Hippopotomonstrosesquipedaliophobia: fobia perkataan panjang

Hippopotomonstrosesquipedaliophobia adalah ketakutan terhadap kata-kata yang panjang. Ironinya, nama yang diberikan untuk fobia ini mencerminkan ketakutan utama penderita kerana ia terdiri daripada kata-kata yang sangat panjang. Fobia ini bukan kongenital, tetapi timbul kerana suatu sebab. Bahagian otak tertentu, iaitu amigdala dan hippocampus, merakam kejadian dan menganggapnya berbahaya. Contohnya, kanak-kanak yang sering ditertawakan atau diejek kerana salah membaca perkataan yang panjang menjadi trauma dan takut kepadanya. Gejala fobia ini merangkumi gejala fizikal, mental, dan emosi, seperti panik, gemetar, menangis, pening, mual, dan merasa takut dan terancam ketika melihat kata-kata panjang.

Fobophobia: fobia fobia

Jangan keliru, okey? Fobia ini adalah fobia ketakutan, atau fobia itu sendiri. Penderita biasanya merasa takut mengalami kegelisahan dan menjadi takut terhadap sesuatu. Penghidapnya secara tidak sedar telah menimbulkan fobia dalam dirinya, dan sebenarnya berpotensi menderita lebih banyak fobia.Contohnya, ketika dia memikirkan kematian atau keganasan, dia akan merasa takut pada dirinya sendiri. Daripada mengelakkan kegelisahan, penderita merasa lebih cemas dan takut.

Somniphobia: fobia tidur

Setelah selesai melakukan aktiviti, badan yang letih harus dipulihkan dengan berehat dan tidur. Tetapi bagaimana jika seseorang sebenarnya takut tertidur? Ternyata ada orang yang mengaitkan tidur dengan kematian atau merasakan aktiviti tidur hanya membuang masa. Mereka takut tertidur. Ini dikenali sebagai somniphobia. Sebagai tambahan kepada 2 perkara ini, pencetus fobia lain juga boleh disebabkan oleh rasa takut tidak dapat mengawal mimpi buruk yang terus berlaku. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak yang sering mengalami mimpi buruk mungkin takut tidur kerana takut akan mengalami mimpi buruk lagi.

Nomophobia: fobia kehilangan akses ke telefon bimbit

Fobia unik ini adalah ketakutan kehilangan akses ke telefon bimbit atau telefon pintar alat. Dalam kata lain,Nomophobia adalah ketagihan kepada alat. Penderita, yang kebanyakannya remaja, akan merasa takut dan cemas jika mereka tidak dapat menggunakan telefon bimbit mereka, misalnya kerana tidak ada isyarat atau sambungan, kehabisan kuasa bateri, dan kehilangan kuasa. alat mereka.

Baca Juga

Nomophobia, Jenis Fobia Baru di Zaman Teknikal

Bagaimana Anda Boleh Takut pada Badut?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found