Kesan Membaca Semasa Berbohong - GueSehat.com

Topik mengenai kesihatan mata yang sering kita dengar ialah membaca sambil berbaring. Khabarnya ada, membaca sambil tidur boleh merosakkan mata. Benarkah? Menurut penyelidikan, membaca sambil berbaring boleh menyebabkan beberapa masalah pada mata. Tetapi jika ada pernyataan yang menyebabkan kerosakan mata secara kekal, ini tidak benar atau mitos.

Tetapi anda tidak digalakkan membaca semasa tidur, geng! Sebabnya, ini akan membuatkan mata anda cepat letih. Postur tidur akan menyebabkan banyak ketegangan pada mata. Sebaiknya jarak antara buku dan mata semasa membaca adalah kira-kira 30 cm dengan sudut bacaan yang ideal 60 °. Sekiranya anda memakai cermin mata, garis penglihatan anda mungkin lebih rendah. Apabila anda membaca sambil berbaring, mata anda akan tertumpu ke atas dan sudut membaca kurang optimum. Inilah yang menyebabkan keletihan mata yang teruk. Terutama jika anda mengekalkan tabiat ini.

Ketegangan dan keletihan mata tidak berlaku pada bola mata anda, tetapi pada otot di sekitar mata anda. Otot ekstraokular membantu memutarkan bola mata dan mengarahkan mata ke objek yang dilihat. Keletihan mata sama seperti keletihan otot di seluruh badan.

Salah satu gejala otot mata yang letih ialah anda memerlukan sedikit masa untuk membaca ayat. Reaksi lain yang lebih jelas termasuk mata terbakar, kemerahan, kerengsaan, kekeringan, penglihatan kabur, dan sakit kepala. Walaupun tidak menyebabkan kerosakan mata kekal, kebiasaan membaca sambil berbaring tidak boleh dilanjutkan.

Duduk adalah kedudukan membaca yang disyorkan

Sebaliknya, dipetik dari bookriot.com, kedudukan bacaan yang disyorkan adalah duduk. Duduk adalah kedudukan membaca yang paling biasa. Ini mungkin bukan posisi paling selesa, tetapi kedudukan ini berada di tangga teratas senarai pilihan bagi pencinta buku.

Terdapat banyak variasi kedudukan duduk semasa membaca. Contohnya, satu tangan diletakkan di belakang kerusi, dan yang lain memegang buku. Anda juga boleh duduk bersila dan meletakkan buku di pangkuan anda.

Sekiranya anda duduk di kerusi yang sangat selesa seperti sofa atau beg kacang, anda boleh duduk bersandar. Membaca di luar rumah juga boleh dilakukan dengan bersandar pada pokok atau orang lain. Pastikan punggung orang itu cukup kuat untuk menyokong berat badan anda selama beberapa jam akan datang.

Petua membaca dalam kedudukan ergonomik

Secara umum, membaca juga mesti mempertimbangkan kedudukan ergonomik. Dilaporkan dari readfast.com, perkataan ergonomik berasal dari bahasa Yunani, iaitu ergon yang bermaksud 'kerja', dan nombor yang bermaksud undang-undang semula jadi. Jadi, ergonomi hanyalah sains yang membincangkan bagaimana tubuh kita berfungsi secara semula jadi.

Membaca juga memerlukan persekitaran yang ergonomik. Bukan hanya memerlukan tempat duduk yang dirancang dengan betul, tetapi juga memerlukan kedudukan badan yang baik. Kesalahan dalam kedudukan badan semasa membaca membolehkan seseorang menjadi mudah letih, kurang tumpuan, malah sakit atau sakit di bahagian tertentu.

Berikut adalah beberapa petua untuk kedudukan badan ergonomik:

1. Duduk santai dan selesa. Pastikan punggung anda lurus dan leher anda lurus. Jangan bengkokkan leher anda, kerana akan membuat leher menjadi letih dan tegang. Kesannya, aktiviti membaca tidak lagi selesa.

2. Pastikan jarak antara mata dan tulisan sekitar 30 cm. Ini adalah jarak yang ideal, jadi anda dapat melihat tulisan dengan baik tanpa menyusahkan mata anda. Mata akan berfungsi secara semula jadi, jadi lensa di mata anda tidak perlu berkontraksi terlalu banyak. Jarak membaca yang terlalu jauh atau terlalu dekat akan membuat mata cepat letih.

3. Cuba menyokong buku di atas meja atau alas lain. Sekiranya anda datang ke perpustakaan, anda akan melihat banyak jadual untuk dibaca. Tujuannya adalah untuk memudahkan anda membalik halaman, termasuk menahan berat buku. Jadi, jangan membebankan tangan anda.

4. Elakkan pergerakan yang tidak perlu semasa membaca. Kadang-kadang seseorang mempunyai kebiasaan membaca sambil mengetuk kakinya di lantai atau menggoyangkan kakinya. Ini hanya akan menghabiskan tenaga, jadi anda cepat letih dan lebih sukar untuk menumpukan perhatian.

5. Dapatkan cahaya yang mencukupi semasa membaca. Ini penting, geng! Pastikan cahaya menyala pada bahan bacaan, supaya semua perkataan dan huruf dapat dilihat dengan jelas. Anda boleh membaca dengan mudah dan mata anda tidak mudah letih.

Jadi bagi anda yang suka membaca, mulai sekarang perhatikan keselesaan dan kedudukan yang betul ketika membaca, OK! Jangan biarkan hobi positif anda berakhir dengan masalah mata. (AY / USA)

Baca juga: Elakkan 6 Kesalahan Menggunakan Kanta Kenalan!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found