Benarkah Daun Bratawali Dapat Menurunkan Gula Darah | saya sihat

Diabetes jenis 2 tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, ubat dan pengurusan gula darah yang berkesan dapat mencegah komplikasi. Supaya gula darah dapat dikendalikan dalam kisaran normal, orang yang menghidap diabetes mesti menggunakan diet rendah gula.

Kadang kala, makan makanan tertentu dapat membantu mengawal gula dalam darah. Contohnya, daun btatawali dipercayai dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Adakah benar bahawa daun, yang diketahui mempunyai rasa yang sangat pahit, dapat menurunkan gula darah?

Baca juga: Jangan Terjebak 5 Mitos Tentang Diabetes

Benarkah Daun Bratawali Dapat Menurunkan Gula Darah?

Penyelidikan yang dijalankan Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi (NCBI) mendedahkan bahawa daun Bratawali mempunyai aktiviti anti-diabetes yang signifikan dengan tahap keberkesanan antara 40 hingga 80 persen.

Berikut adalah beberapa kelebihan daun Bratawali, menurut beberapa kajian:

- Membantu pengeluaran insulin, dengan itu membantu memetabolisme gula berlebihan, yang seterusnya membantu mengurangkan kadar gula dalam darah.

- Bratawali juga bertindak sebagai agen hipoglikemik yang membantu menguruskan diabetes dengan baik. Ejen ini juga dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

- Bratawali juga membantu meningkatkan pencernaan, yang merupakan aspek penting dalam menguruskan diabetes.

Dari mana kesannya? Bratawali yang mempunyai nama Latin Tinospor cordifolia adalah tumbuhan perubatan yang popular digunakan dalam beberapa ubat tradisional untuk menyembuhkan pelbagai penyakit.

Nama lain adalah Giloy, Amrita, dan Guduchi. Tumbuhan ini adalah milik keluarga Menispermaceae. Bratawali sering dianggap sebagai ramuan penting dari sistem perubatan India (ISM) dan telah digunakan dalam rawatan demam, masalah kencing, disentri, kusta, diabetes, dan banyak penyakit lain.

Tumbuhan Bratawali dilaporkan mengandungi sebatian kimia termasuk Alkaloid, Terpenoids, Lignans, Steroid dan lain-lain yang membentuk aktiviti fitokimia dan farmakologi. Ramai yang percaya bahawa jus Bratawali dapat memberikan keajaiban bagi pesakit diabetes.

Secara amnya, bahagian tanaman yang digunakan adalah batang dan daun, yang direbus atau dikisar dan airnya diminum.

Baca juga: Pengambilan Vitamin C Dapat Membantu Menurunkan Gula Darah

Bahan Aktif di Daun Bratawali

Kegiatan anti-diabetes daun Bratawali berasal dari kandungan alkaloid, tanin, glikosida, flavonoid, saponin, dll. Banyak kajian dengan model haiwan untuk melihat kesan daun Bratawali terhadap kehilangan darah. T. cordifolia menunjukkan aktiviti antidiabetik pada haiwan diabetes dengan keberkesanan 50% -70% berbanding dengan insulin.

Tetapi sebahagian besar penyelidikan masih di peringkat haiwan. Sejauh ini belum ada penyelidikan klinikal pada manusia. Jadi adakah daun Bratawali dapat menurunkan gula darah masih perlu dibuktikan.

Selain itu, pengambilan ramuan herba yang dibuat sendiri berpotensi mengganggu prestasi ubat diabetes yang sedang dimakan. Pastikan Diabestfriend berunding dengan doktor atau pakar pemakanan diabetes sebelum memutuskan untuk mengambil sebarang ramuan herba.

Baca juga: Cara Memantau dan Memeriksa Gula Darah Harian

Rujukan:

Sciencedirect.com Bahan kimia dan kepentingan farmakologi Tinospora cordifolia yang pelbagai

Masa Sekarang. Menguruskan diabetes jenis 2 dengan Giloy: Ketahui bagaimana ramuan penambah imuniti dapat mengawal gula darah

Pinkville. Giloy untuk Diabetics: Bagaimana ia membantu menguruskan gula darah?

Orang Dalam Perniagaan. Giloy membantu menguruskan kadar gula dalam darah secara semula jadi bagi pesakit diabetes


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found