petua untuk memberi antibiotik kepada kanak-kanak - guesehat.com

Salah satu penyakit yang sering menyerang kanak-kanak adalah jangkitan, yang boleh berlaku di saluran pernafasan, saluran pencernaan, telinga, dan lain-lain. Sekiranya jangkitan disebabkan oleh bakteria, rawatan utama untuk ini adalah antibiotik. Antibiotik berfungsi untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan atau menghambat pertumbuhannya, sehingga sumber jangkitan dapat diselesaikan. Contoh antibiotik yang biasa diberikan kepada kanak-kanak termasuk amoksisilin (dengan atau tanpa calvulanate), cefixime, tiamfenicol, dan azithromycin.

Sebagai ahli farmasi, dalam amalan harian saya, saya sering menemui antibiotik pada kanak-kanak. Dan anda tahu, kadang-kadang sesetengah ibu bapa tidak memperhatikan perincian penting dalam pemberian antibiotik kepada anak-anak. Sayang sekali, jika keberkesanan antibiotik dikurangkan. Penyakit anak mungkin tidak dapat disembuhkan.

Apa yang harus dipertimbangkan untuk memberikan sirap antibiotik kepada anak-anak dengan betul? Berikut adalah beberapa perkara penting yang saya ambil dari amalan saya sebagai ahli farmasi.

Antibiotik untuk kanak-kanak kebanyakannya berbentuk sirap kering

Salah satu perkara yang paling khas mengenai sirap antibiotik pada kanak-kanak adalah bentuk dos dalam bentuk sirap kering. Bentuknya ialah serbuk yang dimasukkan ke dalam botol, dan mesti dilarutkan sebelum digunakan.

Mungkin anda tertanya-tanya, mengapa tidak hanya dibungkus dalam bentuk larutan sirap? Lebih mudah, hanya tuangkan dan minum. Sebab untuk memilih bentuk sirap kering adalah kerana banyak bahan antibiotik aktif tidak stabil jika berada di dalam air untuk jangka masa yang lama. Sekiranya bahan aktif aktif tidak stabil, potensinya untuk membunuh bakteria akan berkurang atau hilang. Oleh itu, bentuk sirap kering dipilih agar ubat tetap stabil semasa proses pengedaran dari pengeluar ubat ke tangan anda.

Langkah-langkah untuk membubarkan sirap antibiotik

Sirap kering antibiotik dilarutkan oleh masukkan sedikit air ke dalam botol yang mengandungi serbuk ubat. Air yang digunakan adalah air biasa (air kosong) dimasak pada suhu bilik, tidak panas dan tidak sejuk.

Jumlah air yang mesti ditambahkan untuk larut bergantung pada setiap jenama sirap antibiotik. Maklumat mengenai ini disenaraikan pada bungkusan ubat, sama ada pada label yang tertera pada botol atau pada bungkusan kadbod. Terdapat sirap antibiotik yang memerlukan penambahan beberapa mililiter air sehingga anda memerlukan gelas yang berukuran. Tetapi ada juga yang memerlukan penambahan air hingga ke tahap tertentu dalam botol. Setelah air ditambahkan, tutup botol sekali lagi dan goncangkan sehingga semua serbuk larut sepenuhnya.

Ikuti arahan pembubaran dengan teliti, ya! Sekiranya pencairan tidak dijalankan mengikut arahan, anak mungkin tidak mendapat dos antibiotik yang betul! Nasihat saya, anda boleh meminta farmasi di mana anda menebus ubat tersebut untuk membubarkan antibiotik. Inilah yang sering saya tawarkan kepada pesakit saya, untuk memastikan sirap antibiotik larut dengan betul.

Perkara utama dalam memberi sirap antibiotik kepada anak-anak

Sirap antibiotik larut dengan baik, sudah tiba masanya untuk memberi ubat kepada anak. Semasa memberi ubat dalam bentuk sirap antibiotik, perkara-perkara berikut harus dipertimbangkan.

Pertama, jangan lupa untuk Goncangkan botol sebelum digunakan. Ini untuk memastikan bahawa serbuk yang menetap di bahagian bawah botol semasa penyimpanan dilarutkan dengan betul dalam larutan.

Kedua, berikan ubat mengikut dos yang diperintahkan oleh doktor. Doktor akan menyatakan jumlah ubat yang akan diberikan dalam mililiter. Sebagai contoh, 2 kali sehari 5 mililiter bermaksud bahawa dalam satu makanan anda harus mengukur 5 mililiter untuk diberikan kepada anak-anak. Hanya gunakan sudu atau cawan pengukur atau penitis ubat yang disediakan, ya! Saya sangat tidak menggalakkan penggunaan sudu teh biasa atau sudu besar kerana ukurannya tidak standard! Anak mungkin mendapat dos yang lebih rendah atau lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

Ketiga, terbaik untuk antibiotik penggunaannya mengikut peraturan sepanjang masa. Sebagai contoh, jika dos diberikan dua kali sehari, ubat itu harus diberikan setiap 12 jam. Mengenai pemberian 3 kali sehari, ubat tersebut harus diberikan setiap 8 jam. Ini untuk menjaga kadar ubat dalam darah pada tahap di mana bakteria dapat dibunuh atau menghambat pertumbuhan. Adakah anda takut lupa memberikan ubat anda? Baca petua kreatif untuk membantu anda ingat untuk mengambil ubat anda di pautan ini!

Perhatikan masa tamat (tarikh luput, masa tamat penggunaan (melebihi tarikh penggunaan), dan suhu penyimpanan

Sekiranya sirap antibiotik belum larut, ubat itu masih boleh digunakan sehingga tarikh luput (tarikh luput) dibekalkan oleh pengeluar. Namun, setelah larut dengan air, ubat tersebut hanya dapat digunakan dalam jangka waktu tertentu, biasanya hanya 7 atau 14 hari dari tarikh ubat tersebut dibubarkan. Inilah yang disebut melebihi tarikh penggunaan. Perhatikan juga suhu penyimpanan ubat setelah larut. Sirap antibiotik yang mengandungi amoksisilin biasanya harus disejukkan (2 hingga 4 darjah Celsius) setelah larut. Semua maklumat mengenai had masa penggunaan dan suhu penyimpanan sirup antibiotik setelah larut dicantumkan di dalam bungkusan ubat.

Itulah perkara penting mengenai pemberian sirap antibiotik kepada anak-anak! Jangan lupa memperhatikan kaedah larutan ubat berbentuk sirap kering. Perhatikan juga dos dan kaedah penggunaan yang disarankan, gunakan hanya sudu atau cawan pengukur yang diberikan. Dan terakhir, perhatikan kaedah penyimpanan dan had masa untuk menggunakan ubat tersebut. Sekiranya anda memperhatikan perkara-perkara ini, kesan antibiotik dalam memerangi bakteria penyebab penyakit akan dimaksimumkan!

Salam sihat!