Tanda polyhydramnios | saya sihat

Cecair amniotik adalah salah satu perkara yang paling penting dalam kehamilan. Cecair ketuban berperanan dalam pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Jadi, jika ada masalah dengan cairan ketuban, ia akan mengganggu kesihatan janin, Ibu. Masalah yang dimaksudkan termasuk polyhydramnios dan oligohydramnios.

Cecair ketuban adalah cecair yang mengelilingi dan melindungi janin di dalam rahim. Cecair amniotik berperanan dalam pembentukan paru-paru pada janin dan melindunginya dari jangkitan. Bukan hanya itu, cairan ketuban juga berfungsi untuk mengekalkan suhu yang stabil di rahim.

Isipadu cecair amniotik dalam rahim akan meningkat dan mempunyai isipadu tertinggi pada kehamilan 34 hingga 36 minggu dengan jumlah purata 800 ml. Selanjutnya, cairan ketuban perlahan-lahan akan berkurang ketika waktu bersalin semakin hampir. Pada usia kehamilan 40 minggu, jumlah purata cecair amniotik ialah 600 ml.

Malangnya, ada kes di mana terdapat penumpukan cecair amniotik yang berlebihan, juga dikenali sebagai polyhydramnios. Polyhydramnios berlaku pada kira-kira 1 peratus kehamilan. Tetapi anda tidak perlu risau, kebanyakan polyhydramnios adalah kes ringan dan disebabkan oleh peningkatan cecair amniotik secara bertahap pada trimester kedua kehamilan.

Baca juga: Perkembangan Janin Setiap Semester

Gejala Polyhydramnios

Sekiranya anda menghidap polyhydramnios ringan, gejala sering tidak dapat dilihat. Walau bagaimanapun, dalam kes polyhydramnios yang teruk atau teruk, terdapat beberapa gejala yang timbul kerana tekanan pada rahim dan organ berdekatan. Gejala ini merangkumi:

 • Kesukaran bernafas, seperti sesak nafas atau sesak nafas
 • Saiz perut menjadi lebih besar dan terdapat ketidakselesaan pada perut
 • Pengeluaran air kencing menurun
 • Mengalami bengkak di kaki dan pergelangan tangan

Punca Polyhydramnios

Dalam banyak kes polyhydramnios, penyebab sebenar tidak diketahui, terutama pada polyhydramnios ringan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan pengumpulan cecair ketuban.

 • Masalah kesihatan janin: beberapa keabnormalan boleh menyukarkan janin untuk menelan dan menyerap cairan ketuban pada isipadu yang betul. Gangguan ini termasuk masalah dengan saluran pencernaan, sistem saraf pusat, kecacatan kelahiran, atau stenosis pilorik.
 • Sekiranya anda menderita penyakit tertentu, seperti diabetes, diabetes kehamilan, rubela, sifilis, atau toksoplasmosis.
 • Ketidaksesuaian darah antara Ibu dan bayi: dalam beberapa kes, rhesus yang berbeza antara ibu dan janin boleh menyebabkan pengumpulan cecair di satu bahagian badan janin.
 • Mengalami kembar, terutamanya kembar yang sama: kehamilan kembar berisiko mengalami sindrom transfusi kembar-ke-kembar di mana satu bayi akan menerima banyak air ketuban sementara yang lain hanya sedikit.
 • Wanita hamil mengambil ubat haram.

Semakin awal anda mengalami polyhydramnios atau semakin banyak pengumpulan cecair amniotik, semakin tinggi komplikasi yang timbul. Ibu berisiko mendapat jangkitan saluran kencing dan pendarahan teruk selepas bersalin, dan berisiko melahirkan dengan kaedah Caesarean.

Bukan hanya itu, bayi juga berisiko dilahirkan sebelum waktunya atau bayi berada dalam keadaan breech. Ada juga kemungkinan selaput pecah sebelum waktunya. Yang lebih teruk ialah kemungkinan bayi dilahirkan mati atau kelahiran mati.

Baca juga: Fungsi cecair ketuban untuk bayi

Rawatan Polyhydramnios oleh Doktor

Polyhydramnios biasanya ditemui semasa anda melakukan pemeriksaan rutin. Sekiranya pakar obstetrik mengesyaki Mums mempunyai ini, doktor akan mengesyorkan pemeriksaan lanjut. Rawatan yang diberikan kepada ibu yang menghidap polyhydramnios bergantung pada seberapa teruk keadaannya dan apa yang menyebabkannya.

Polyhydramnios ringan boleh hilang dengan sendirinya, tetapi dalam kes yang teruk ia memerlukan rawatan. Ibu biasanya dinasihatkan untuk berehat banyak dan berada di bawah pengawasan ketat doktor. Secara amnya, rawatan yang diberikan adalah:

 • Memberi perencat prostaglandin synthetase (terutamanya indomethacin) yang berguna untuk mengurangkan pengeluaran air kencing dan aliran darah di buah pinggang janin.
 • Pengusiran cecair amniotik dengan panduan ultrasound. Biasanya proses ini dilakukan lebih dari sekali.
 • Sekiranya Polyhydramnios mengancam keselamatan janin atau Ibu, proses induksi atau kaedah Caesarean dapat dijalankan.
 • Sekiranya polyhydramnios disebabkan oleh diabetes, maka anda mesti mengawal kadar gula dalam darah yang boleh dilakukan dengan memberi insulin dan mengekalkan diet yang sihat.

Sekiranya anda mengandung kehamilan yang berisiko, jangan malas untuk memeriksa rahim anda dengan kerap, okey? Kemudian, jika doktor anda mendiagnosis bahawa anda menghidap polyhydramnios, bincangkan dengan pakar obstetrik anda apa yang perlu dilakukan untuk memastikan anda dan bayi anda sihat dan selamat, dan untuk mengurangkan komplikasi.

Baca juga: Doppler, Alat Pemeriksaan Denyutan Jantung Janin Yang Paling Tepat

Sumber:

Klinik Mayo. Polyhydramnios. 2020.

Versi Profesional Manual Merck. Polyhydramnios. 2017.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found