Prosedur Pengambilan Gigi - Guesehat

Gigi adalah salah satu organ tubuh yang mempunyai fungsi penting. Kesihatan gigi perlu dijaga dengan menjaga kebersihan juga. Walau bagaimanapun, banyak orang tidak memperhatikan kebersihan gigi, jadi kes berlubang dan sebagainya adalah perkara biasa. Sekiranya demikian, prosedur pencabutan gigi mesti dilakukan.

Masih ramai orang yang takut apabila mendengar istilah prosedur pencabutan gigi. Sebenarnya, dengan kecanggihan teknologi, ketika ini prosedur pencabutan gigi tidak menyakitkan.

Oleh itu, agar Geng Sihat memahami dengan lebih terperinci mengenai prosedur pencabutan gigi, baca penjelasan berikut!

Baca juga: Punca Mulut Masam

Prosedur Pengambilan Gigi

Hanya doktor gigi yang boleh melakukan prosedur pencabutan gigi yang memenuhi kriteria standard nasional dan antarabangsa. Jadi, jangan tarik gigi ke mana sahaja, okey?

Sebelum mengeluarkan gigi, doktor akan menyuntik anestetik tempatan sehingga kawasan di mana gigi akan diekstraksi menjadi mati rasa atau mati rasa, untuk mengelakkan rasa sakit. Dalam beberapa kes, doktor boleh memberikan anestesia umum sehingga pesakit tidur semasa prosedur dan tidak mengalami kesakitan.

Sekiranya gigi berlubang, biasanya doktor akan memulakan dengan memotong gusi dan tisu tulang yang mengelilingi gigi. Kemudian, dengan menggunakan forceps, doktor akan mengetap gigi, kemudian menggoyangkannya ke belakang dan ke belakang untuk melonggarkannya dari tulang dan ligamen rahang.

Apabila gigi diekstraksi, darah biasanya akan memenuhi rongga gigi. Doktor akan memasukkan kain kasa ke dalam rongga dan memberitahu anda untuk menggigitnya untuk menghentikan pendarahan. Kadang kala, doktor juga boleh memberi anda beberapa jahitan untuk menutup margin gusi di sekitarnya.

Kadang-kadang, terdapat keadaan di mana darah membeku di rongga, memperlihatkan tulang di rongga. Sekiranya keadaan ini berlaku, ia boleh menyebabkan kesakitan. Biasanya, doktor akan merawatnya dengan ubat sakit selama beberapa hari. Ini juga untuk mengelakkan timbulnya gumpalan darah baru.

Apa yang Perlu Tahu Sebelum Prosedur Pengambilan Gigi

Walaupun prosedur pencabutan gigi secara amnya selamat, dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan bakteria berbahaya memasuki saluran darah. Selain itu, prosedur pencabutan gigi juga dapat meningkatkan risiko jangkitan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan tertentu yang meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan, maka anda mungkin perlu mengambil antibiotik sebelum dan selepas prosedur pencabutan gigi.

Sebelum prosedur pencabutan gigi, doktor biasanya akan meminta riwayat perubatan anda, bersama dengan ubat-ubatan dan makanan tambahan yang sedang anda ambil. Kemudian, jika anda mempunyai salah satu syarat di bawah, biasanya anda juga mesti mengambil antibiotik:

 • Injap jantung rosak
 • Kecacatan jantung kongenital
 • Sistem imun yang lemah
 • Penyakit hati (sirosis)
 • Sejarah endokarditis
Baca juga: Mencegah Bakteria Mulut dari Menyebarkan ke Organ Tubuh Lain

Prosedur Pemulihan Selepas Pengambilan Gigi

Selepas prosedur pencabutan gigi, anda akan memerlukan beberapa hari untuk pulih. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa tidak selesa, mengurangkan risiko jangkitan dan mempercepat pemulihan:

 • Ambil ubat penahan sakit dari doktor.
 • Gigit perlahan pada kain kasa yang ditempatkan doktor di rongga tempat gigi diekstraksi untuk mengurangkan pendarahan. Tukar kain kasa sebelum diisi dengan darah.
 • Sapukan kompres sejuk ke kawasan di mana gigi diekstrak sebaik sahaja selepas prosedur pengekstrakan untuk melegakan bengkak.
 • Kurangkan aktiviti selama dua hari selepas prosedur pencabutan gigi.
 • Setelah 24 jam, berkumur menggunakan larutan air yang terbuat dari setengah sudu teh garam dan 236 ml air suam.
 • Jangan minum dari jerami selama 24 jam pertama selepas prosedur pencabutan gigi.
 • Jangan merokok.
 • Ambil makanan ringan untuk beberapa waktu selepas prosedur pencabutan gigi.
 • Semasa berbaring, gunakan bantal kepala untuk mengelakkan pendarahan yang berpanjangan.
 • Terus memberus gigi, tetapi elakkan kawasan di mana gigi baru diekstraksi.

Bilakah Memanggil Doktor Selepas Pengambilan Gigi

Rasa sakit setelah anestetik habis adalah perkara biasa. Selama 24 jam selepas prosedur pencabutan gigi, anda juga mungkin mengalami pembengkakan. Namun, jika pendarahan dan kesakitan masih sangat teruk setelah lebih dari 4 jam setelah gigi diekstraksi, anda harus kembali ke doktor gigi.

Anda juga harus berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami gejala ini:

 • Tanda-tanda jangkitan, seperti demam dan menggigil.
 • Mual atau muntah.
 • Batuk, sesak nafas, sakit dada.
Baca juga: Berhati-hati, Berus Gigi Terlalu Keras Menjadikan Gusi Turun!

Sumber:

WebMD. Menarik Gigi (Pengambilan Gigi). Ogos 2018.

Persatuan Pergigian Amerika. Cabut gigi. 2019.