Sebab-sebab Perlu Kencing Semasa Seks

Semasa hubungan seks, mungkin ada kejadian yang dialami oleh Gang Sihat, terutama pada wanita. Walau bagaimanapun, dari banyak perkara, salah satu pengalaman wanita yang paling biasa adalah ingin kencing atau perlu kencing semasa melakukan hubungan seks.

Dorongan untuk membuang air kecil memang boleh merosakkan suasana seks. Jadi, kebanyakan wanita cenderung menyimpannya di bawah bungkus dan tidak mendedahkannya kepada pasangan mereka. Ini menjadi perhatian ramai wanita.

Namun, Gang Sihat tidak perlu risau. Dorongan untuk membuang air kecil semasa hubungan seks adalah keadaan biasa yang dialami oleh banyak wanita. Baiklah, tetapi apa yang menyebabkannya? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Kencing yang kerap pada waktu malam boleh menjadi tanda hipertensi

Punca Mahu Kencing Semasa Seks

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan anda ingin membuang air kecil semasa melakukan hubungan seks. Salah satu sebab utama adalah bahawa anda sebenarnya ingin kencing sebelum ini, tetapi tidak menyedarinya sehingga anda melakukan hubungan seks.

Tekanan pada pundi kencing semasa melakukan hubungan seks, baik kerana penembusan atau kerana posisi seks tertentu, boleh menyebabkan anda menyedari keinginan untuk membuang air kecil. Selain itu, kekeringan vagina dan kepekaan terhadap pelincir atau kondom, juga boleh menyebabkan kerengsaan dan pembengkakan uretra (saluran kencing), menyebabkan anda perlu membuang air kecil. Untuk mencari penyebabnya, anda perlu mencuba satu persatu perkara yang berisiko menyebabkan kerengsaan.

Otot lantai pelvis pada wanita yang terlalu lemah juga boleh menyebabkan keinginan membuang air kecil lebih kerap. Menurut penyelidikan oleh National Institutes of Health di Amerika Syarikat, kira-kira satu perempat wanita mengalami gangguan pada otot lantai panggul. Secara amnya, gangguan ini boleh menyebabkan inkontinensia (beser), tidak selesa, dan malas bergerak.

Ingin kencing atau Orgasme?

Merasakan keinginan untuk membuang air kecil semasa melakukan hubungan seks juga boleh menjadi tanda bahawa anda akan mengalami orgasme. Oleh itu, sebelum anda berhenti melakukan hubungan seks dan berlari ke bilik mandi, cubalah tunggu sebentar, selagi tidak ada kesakitan atau kesakitan.

Selain itu, terdapat juga ejakulasi wanita. Menurut penyelidikan, 10 - 54 peratus wanita mengalami ejakulasi semasa hubungan seks, yang dicirikan oleh keputihan yang jelas dari faraj. Ejakulasi sangat mirip dengan kencing, jadi banyak wanita salah.

Namun, adakah cecair yang keluar itu sebenarnya air kencing? Sebilangan orang merasakan cairan itu adalah air kencing, sementara yang lain merasakan cairan itu mempunyai bahan kimia yang berbeza. Beberapa pakar percaya bahawa cecair itu berasal dari kelenjar Skene (kelenjar kecil di sekitar uretra), sementara yang lain percaya bahawa cairan itu adalah air kencing yang normal. Sementara itu, ada juga kajian yang menunjukkan bahawa cecair itu adalah campuran keduanya. Jadi, perbezaan antara ejakulasi dan air kencing masih menjadi perbahasan hari ini.

Baca juga: Lelaki, Inilah 5 Cara Meningkatkan Daya Tarik Seksual Anda!

Supaya hubungan seksual tidak terganggu

Pertama sekali, pastikan anda kencing sebelum melakukan hubungan seks. Anda juga boleh menahan keinginan untuk membuang air kecil semasa melakukan hubungan seks, jika boleh. Tetapi, jika anda merasa keinginan untuk membuang air kecil adalah ejakulasi, maka biarkan cecair keluar.

Sekiranya anda masih merasa tidak selesa, cubalah melakukan hubungan seks semasa mandi atau mandi. Oleh itu, sebarang cecair yang keluar tidak akan kelihatan atau dirasakan. Sekiranya anda benar-benar ingin mengalami keinginan untuk membuang air kecil atau ejakulasi semasa melakukan hubungan seks, cubalah posisi seks lain atau rangsang G-spot menggunakan alat permainan seks. Menurut pakar seks, kedua-dua perkara ini sangat sesuai untuk wanita yang ingin mencapai ejakulasi.

Boleh Dikaitkan dengan Masalah Kesihatan

Adakah selalu mempunyai kencing semasa hubungan seksual menunjukkan ada masalah kesihatan? Tidak semestinya, bergantung pada keadaan. Sekiranya anda merasa ingin membuang air kecil sepanjang masa (atau jika air kencing anda selalu keluar) semasa hubungan seks, maka ini mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan. Salah satu penyakit yang paling biasa yang menyebabkan wanita selalu ingin membuang air kecil semasa melakukan hubungan seks adalah jangkitan saluran kencing.

Gejala jangkitan saluran kencing, termasuk kekerapan keinginan untuk membuang air kecil terlalu kerap (terutamanya semasa hubungan seks) dan perasaan terbakar ketika membuang air kecil. Sekiranya anda mengalami demam, darah dalam air kencing, sakit belakang, bau yang tidak menyenangkan dalam air kencing dan faraj, dan menggigil, maka anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: Ini adalah hasil kebiasaan menahan kencing

Jangan takut, geng, sebenarnya keinginan untuk membuang air kecil semasa melakukan hubungan seks adalah perkara yang biasa dialami oleh wanita. Tetapi, jika terlalu kerap menyebabkan ketidakselesaan, berjumpa doktor. (UH / AY)

Sumber:

Kesihatan wanita. Mengapa Anda Sentiasa Rasa Suka Kencing Semasa Seks. Januari. 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found