Bagaimana Sistem Imun Berfungsi? | Saya sihat

Tubuh kita dilengkapi dengan sel-sel imun sejak lahir. Semasa kelahiran, semua sel badan, termasuk sel imun, belum kuat dan belum berkembang sepenuhnya. Namun, seiring berjalannya waktu pertumbuhan dan perkembangan anak, sel-sel tubuh terus berkembang menjadi kuat sehingga mampu melawan pelbagai patogen penyebab penyakit.

Pada masa-masa wabak Covid-19 ini, sel-sel kekebalan tubuh kita harus siap untuk selalu kuat sehingga dapat melawan ketika dijangkiti virus. Jadi, apa yang sebenarnya berlaku apabila sistem imun kita menghadapi virus?

Baca juga: Cara Meningkatkan Daya Tahan Anak Anda Semasa COVID-19

Bagaimana Sel Kekebalan Tubuh Berfungsi

Sistem kekebalan tubuh terdiri dari berbagai jenis sel dan molekul, seperti antibodi. Yang jelas, sistem imun terbahagi kepada tiga garis pertahanan.

1. Barisan pertahanan depan

Garis pertahanan pertama adalah apa yang dikenali sebagai sistem imun semula jadi. Setiap sel kekebalan dalam tubuh siap untuk membuat molekul antivirus, sehingga apabila ada virus atau bakteria penyusup, mereka akan segera mengesannya.

Sel-sel ini akan mula membuat molekul antivirus bawaan mereka sendiri yang akan mencuba dan menghentikan virus daripada merebak atau ditiru. Tindak balas bawaan ini, yang segera muncul, menghasilkan bahan yang disebut sitokin.

Sitokin inilah yang menyebabkan demam dan radang pada tisu ketika sel mulai mati. Oleh itu, demam dan keradangan sebenarnya adalah mekanisme semula jadi tubuh apabila sel-sel imun berusaha melawan virus dan kemudian mereka akan membunuh diri jika mereka mengetahui bahawa mereka telah dijangkiti.

2. barisan pertahanan kedua

Di barisan pertahanan seterusnya adalah sel darah putih, yang dikenali sebagai sel pembunuh semula jadi. Mereka akan mengesan sel yang dijangkiti dan membunuhnya. Sel darah putih terdiri daripada pelbagai jenis sel, seperti monosit, makrofag dan neutrofil. Mereka akan selalu melihat-lihat persekitaran.

Apabila mereka menemui makhluk aneh, virus atau bakteria, mereka akan segera mengesannya. Selepas itu mereka akan meminta pertolongan dengan membebaskan sitokin tertentu. Tujuannya adalah untuk memanggil dan mempersiapkan sel-sel imun yang lain untuk bersiap sedia, dengan kemungkinan senario bahawa mereka sendiri mungkin sudah dijangkiti.

3. barisan pertahanan ketiga

Garis pertahanan ketiga adalah sistem penyesuaian. Sel imun pada tahap ini memerlukan beberapa hari untuk mematikan virus. Di sini adalah jenis sel darah putih yang disebut sel T dan sel B. Mereka berdua saling bekerjasama. Sel-T bertanggungjawab untuk membunuh sel yang dijangkiti. Untuk dibunuh, virus tersebut sebelumnya ditutup dengan antibodi yang dilepaskan oleh sel-B. Dengan cara itu musuh dapat dikenali oleh sel-T.

Baca juga: Pakar Mengatakan Imunomodulator Selamat Mencegah Jangkitan Virus

Bagaimana Badan Melawan Covid-19?

Dengan sistem kekebalan tubuh yang sangat canggih, sudah tentu kita harus dengan mudah mengalahkan coronavirus atau Covid-19. Masalahnya adalah, Covid-19 adalah jenis virus baru, jadi kita belum mempunyai antibodi atau sistem imun adaptif. Salah satu sistem imun adaptif ini diperkenalkan melalui pemberian vaksin. Tujuannya adalah untuk melatih sel-sel kekebalan tubuh untuk mengenali jenis virus atau bakteria tertentu sehingga sel-sel tubuh akan mempunyai ingatan jika suatu hari menjumpainya.

Kerana tidak ada kekebalan adaptif terhadap Covid-19, jika sistem kekebalan tubuh tidak dapat menghentikan virus mereplikasi, virus akan tumbuh di luar kawalan. Terdapat keradangan yang meluas, terutama di paru-paru. Inilah yang menyebabkan gejala serupa dengan radang paru-paru yang disebabkan oleh Covid-19. Jadi di sinilah sangat penting sel-sel imun badan kita lincah, bergantung pada sistem imun semula jadi.

Secara klinikal, tindak balas imun yang disebabkan oleh jangkitan Covid-19 terdiri daripada dua fasa. Selama tahap inkubasi, tindak balas imun adaptif khusus diperlukan untuk menghilangkan virus dan untuk mencegah perkembangan penyakit ke tahap yang lebih parah.

Oleh itu, strategi untuk meningkatkan tindak balas imun pada tahap ini tentunya sangat penting. Kita mesti berada dalam keadaan kesihatan umum yang baik dan latar belakang genetik yang sesuai untuk menimbulkan kekebalan antivirus khas.

Perbezaan genetik diketahui menyumbang kepada variasi individu dalam tindak balas imun terhadap patogen. Namun, kita tidak dapat mengubah keadaan genetik kita. Apa yang boleh kita lakukan adalah berusaha menjaga kesihatan umum kita dalam keadaan baik. Geng Sihat boleh terus melakukan perkara berikut semasa wabak:

  • Makan makanan berkhasiat

  • Jangan merokok

  • Bersenam cukup

  • Dapatkan tidur yang mencukupi

  • Ambil makanan tambahan yang meningkatkan imuniti

  • Elakkan terdedah kepada virus dengan tingkah laku hidup yang bersih, dan selalu gunakan topeng ketika meninggalkan rumah.

Jangan biarkan tindak balas imun kita dikalahkan oleh virus. Sekiranya tindak balas imun pelindung terganggu, virus akan merebak dan menghasilkan pemusnahan besar-besaran pada tisu yang terjejas. Dalam jangkitan Covid-19 yang teruk, sel-sel yang rosak menyebabkan keradangan bawaan pada paru-paru yang banyak dimediasi oleh makrofag dan granulosit pro-radang.

Keradangan paru-paru adalah penyebab utama gangguan pernafasan yang mengancam nyawa pada tahap jangkitan Covid-19 yang teruk. Oleh itu, jika kesihatan kita berada dalam keadaan baik, virus tidak akan melakukan kerosakan yang lebih besar. Cuba kekal sihat, geng!

Baca juga: Ini adalah Herba Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Rujukan

Abc.net. Bolehkah anda meningkatkan sistem imun anda untuk membantu memerangi coronavirus.

alam.com. Jangkitan COVID-19: perspektif tindak balas imun