Jenis Ubat untuk Mengatasi Gejala Muntah

Muntah sering mengganggu anda semasa menjalani terapi rehidrasi oral (ORT). Sekiranya rawatan yang sesuai dilakukan ketika gejala muntah muncul, ia sebenarnya dapat memberi kesan yang baik bukan hanya untuk keselesaan pesakit tetapi juga dapat membantu mempermudah pemberian makanan oral, mengurangi terapi intravena, dan mengurangi lama rawat inap. Terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui mengenai menangani gejala muntah ini. Dalam artikel berikut, kita akan membincangkan dua ubat anti-radang emetik (anti-muntah) iaitu domperidone dan ondansetron. Kedua-dua ubat muntah ini adalah ubat kuat yang memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Sebelum memilih antara keduanya, ketahui maklumat berikut supaya anda dapat lebih memahami perbezaan antara domperidone dan ondansetron.

Apakah faedah Domperidone atau Ondansetron?

Domperidone adalah turunan benzimidazol dan merupakan antagonis dopamin zon pencetus chemoreceptor . Domperidone lebih sesuai untuk merawat dispepsia, pedih ulu hati, sakit epigastrik, mual, dan muntah. Sementara itu, ondansetron adalah antagonis serotonin (subtipe 3) yang disetujui untuk rawatan mual dan muntah akibat kemoterapi, radioterapi, atau selepas operasi. Manfaat kedua ubat ini memiliki persamaan, yaitu dapat digunakan untuk mengurangkan rasa mual dan muntah, tetapi jika dilihat dari cara kedua ubat tersebut berfungsi, mereka jelas mempunyai perbezaan.

Bagaimana setiap ubat ini berfungsi?

Domperidone berfungsi dengan menyekat aktiviti reseptor dopamin terletak di kawasan tersebut zon pencetus chemoreceptor dan pada tahap gastrik. Kedua-dua kawasan ini adalah tempat pengikat reseptor terkuat dopamin seperti yang terdapat di zon pencetus chemoreceptor terletak di luar saluran darah otak, yang mengatur keinginan untuk mual dan muntah. Dopamin itu sendiri adalah sejenis neurotransmitter (bahan yang menyampaikan mesej dari satu saraf ke saraf yang lain. Ondansetron berfungsi secara selektif pada antagonis reseptor 5-HT3 serotonin. Ubat ini boleh bertindak sebagai antiemetik (anti-loya) dengan menghalang reseptor 5-HT3 yang tertumpu di zon chemoreceptor medula dan periferal (di saluran gastrousus). Serotonin sendiri sama seperti dopamin yang merupakan neurotransmitter. Dopamine dan serotonin keduanya berasal dari asid amino tetapi untuk dopamine dari tirosin dan serotonin dari triptofan.

Baca juga: Perubatan Herba atau Perubatan Kimia, Mana Yang Lebih Baik?

Adakah kemungkinan kesan sampingan?

Kesan sampingan yang dimaksudkan adalah kesan ubat yang tidak diingini. Kesan sampingan domperidone adalah mulut kering, pening, sakit kepala, mengantuk, nyeri payudara, kegelisahan, peningkatan degupan jantung dan cirit-birit. Untuk ondansetron, kesan sampingan yang boleh timbul adalah sakit kepala dan pening, mengantuk mudah, terlalu panas, pening ketika berdiri, mudah letih, sembelit, dan sakit perut. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kesan sampingan yang lain dan berpanjangan, segera berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Perkara apa yang harus diberi perhatian?

Dos adalah sesuatu yang mesti dipertimbangkan kerana ini akan mempengaruhi kejayaan terapi anda. Dos am domperidone untuk orang dewasa ialah 10 mg maksimum tiga kali sehari. Bagi ondansetron, dos yang disyorkan adalah 8-32 mg sehari. Perkara lain yang harus anda perhatikan adalah jika anda mempunyai riwayat gangguan buah pinggang atau hati, mengandung dan menyusu, mempunyai masalah jantung dan mempunyai sejarah alahan ubat (contohnya ondansetron), pastikan anda berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu. Dari perbincangan ini, diharapkan anda dapat memahami dengan lebih baik bahawa walaupun kedua-dua ubat ini mempunyai faedah yang sama, ia berfungsi berbeza. Bukan hanya itu, kedua-dua ubat itu juga digunakan untuk keadaan yang berbeza. Semoga maklumat di atas dapat menambahkan pengetahuan anda yaa!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found