Ketahui Perbezaan antara Gout dan Rematik - Guesehat

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menderita gout, pasti dapat dijauhi menjauhi makanan tertentu, seperti jeroan. Walaupun bukan hanya jeroan, anda harus menghindarinya. Selain makanan, penghidap gout juga harus memperhatikan berat badan mereka. Biasanya, pesakit yang semakin gemuk, semakin teruk keadaan asid uriknya.

Tetapi sebelum bercakap lebih lanjut mengenai gout, anda mesti memastikan sama ada anda benar-benar menderita gout. Atau mungkin anda sebenarnya menghidap artritis?

Perbezaan Antara Gout dan Rheumatoid Arthritis

Dilaporkan dari Garis KesihatanRheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun yang menyebabkan sendi di seluruh badan menjadi radang, kaku, sakit, dan bengkak. Kerosakan ini kekal, sehingga sering melumpuhkan penghidap dari semua aktiviti fizikal.

Rheumatoid arthritis juga termasuk dalam kategori penyakit sistemik. Iaitu, ia boleh mempengaruhi organ-organ tubuh yang lain. Akibatnya, orang yang menghadapi masalah ini mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak.

Sekarang jika gout, bahasa umum adalah gout. Dalam bahasa perubatan disebut gout, yang merupakan jenis artritis yang sangat menyakitkan, yang terutama mempengaruhi sendi jari kaki. Walau bagaimanapun, gout juga boleh mempengaruhi bahagian atas kaki, pergelangan kaki, atau sendi lain di badan.

Kedua-duanya menyebabkan sakit sendi, tetapi penyebabnya berbeza. Pada zaman dahulu, gout dikaitkan dengan kehidupan yang glamor, kerana dianggap disebabkan oleh terlalu banyak makanan dan minuman.

Sehingga abad ke-20, hanya orang kaya yang mampu memperoleh kemewahan seperti itu. Ahli falsafah Yunani dan bapa perubatan Hippocrates memanggil gout sebagai "artritis orang kaya". Jadi, penyebab gout atau gout adalah makanan.

Baca juga: Gout Juga Boleh Menyerang 20-an Anda!

Apakah Gejala Dua Penyakit Ini?

Pada pandangan pertama, gejala artritis dan gout hampir tidak berbeza. Kedua-dua penyakit ini menyebabkan kemerahan, bengkak, dan sakit pada sendi. Kedua-duanya juga boleh menyebabkan kecacatan serius dan merosakkan kualiti hidup.

Namun, ada beberapa perkara yang membezakan kedua penyakit ini, iaitu:

 • Gout biasanya berlaku di kaki, paling kerap di pangkal jari kaki.

 • Artritis boleh mempengaruhi sendi di kedua-dua belah badan, tetapi paling sering terjadi pada sendi kecil jari, pergelangan tangan, dan jari kaki.

 • Gout selalu disertai dengan kemerahan, bengkak, dan kesakitan yang sengit. Sendi yang terkena arthritis juga boleh menyakitkan, tetapi tidak selalu berwarna merah atau bengkak.

 • Skala dan intensiti kesakitan artritis berbeza, kadang-kadang ringan dan boleh menyakitkan.

Kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada anda mengalami radang sendi atau gout adalah dengan menjalani pemeriksaan rapi di hospital. Ini adalah doktor yang akan menentukan apa yang menyebabkan artritis anda.

Baca juga: Umur Rentan kepada Gout

Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Pesakit Gout

Gout berlaku apabila tahap asid urik dalam darah sangat tinggi, menyebabkan kristal terbentuk dari masa ke masa di dalam dan di sekitar sendi. Asid urik dihasilkan apabila badan memecah bahan kimia yang disebut purin. Tubuh secara semula jadi menghasilkan purin, tetapi ia juga terdapat dalam makanan tertentu. Asid urik yang berlebihan dikeluarkan oleh badan melalui air kencing.

Makanan diet yang tidak mengandungi purin dapat membantu menurunkan kadar asid urik dalam darah. Namun, harus diingat bahawa diet gout bukanlah penawarnya. Diet hanya dapat menurunkan risiko serangan gout berulang dan memperlambat perkembangan kerosakan sendi. Sementara itu, untuk menghilangkan rasa sakit dan membantu mengurangkan kadar asid urik, penghidap gout masih memerlukan ubat.

Baca juga: Punca rematik dan cara mengatasinya

Berikut adalah cadangan diet untuk penghidap gout, seperti yang dilaporkan oleh Mayoklinik:

 • Bangsawan. Elakkan makanan yang terbuat dari jeroan, seperti hati, ginjal, usus, dan sakit perut, kerana makanan ini mempunyai kadar purin yang tinggi dan menyumbang kepada kadar asid urik darah tinggi.

 • Hadkan daging merah, iaitu daging lembu, domba, dan daging babi.

 • Elakkan makanan laut, seperti ikan bilis, kerang, sardin, dan tuna. Ikan ini mempunyai kandungan purin yang lebih tinggi daripada makanan laut lain.

 • Sayur-sayuran dengan kandungan purin yang tinggi seperti asparagus dan bayam, ia boleh dimakan. Penyelidikan menunjukkan sayur-sayuran ini tidak meningkatkan risiko serangan gout atau berulang.

 • Hadkan alkohol yang boleh meningkatkan risiko atau berulang gout.

 • Makanan dan minuman manis mesti juga terhad. Contohnya adalah bijirin, roti, dan gula-gula manis. Di samping itu, hadkan pengambilan jus buah yang manis secara semula jadi.

 • Vitamin C dapat membantu menurunkan kadar asid urik. Bercakap dengan doktor anda mengenai sama ada suplemen vitamin C 500 mg sesuai dengan rancangan diet dan ubat anda.

 • Kopi. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa minum kopi secara sederhana, terutama kopi berkafein biasa, mungkin dikaitkan dengan penurunan risiko gout.

 • Buah ceri. Terdapat beberapa bukti bahawa ceri dikaitkan dengan penurunan risiko serangan gout.

Pada dasarnya, dalam menguruskan gout, selain menghindari makanan yang dapat meningkatkan risiko serangan gout, Anda juga harus memperhatikan skala berat badan anda. Menurunkan berat badan dapat mengurangkan kadar asid urik di samping mengurangkan tekanan pada sendi juga. Dengan mengikuti diet untuk gout, anda akan sihat dan mencegah penyakit gout berulang! (AY / USA)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found