Menentukan Tahap Kanser Paru-paru - guesehat.com

Bagi penghidap barah paru-paru, penting untuk mengetahui tahap atau sejauh mana tahap penyakit ini. Fungsi mengetahui tahap barah paru-paru adalah untuk mengenal pasti lokasi sel-sel barah atau tumor di paru-paru, seberapa besar tumor itu, dan apakah sel-sel barah itu hanya di satu lokasi atau telah menyebar.

Secara umum, terdapat 2 jenis utama kanser paru-paru, iaitu sel kecil dan sel bukan kecil. Kedua-duanya mempunyai kaedah pementasan yang berbeza. Dengan mengetahui tahapnya, doktor akan dibantu untuk menentukan pilihan rawatan yang tepat untuk pesakit. Tahap kejayaan rawatan juga sangat dipengaruhi oleh tahap yang betul.

Tahap barah paru-paru menentukan segala yang berkaitan dengan penyakit ini. Oleh itu, jika anda atau orang yang paling dekat dengan anda adalah pesakit barah paru-paru, sangat penting untuk mengetahui jenis peringkatnya. Inilah penjelasannya menurut WebMD!

Apakah Sistem Stadium TNM?

Tahap barah paru-paru sedikit berbeza dengan jenis barah lain pada umumnya. Cara menentukan tahap barah paru-paru menggunakan huruf T, N, dan M:

 • Q: Peringkat untuk menentukan ukuran tumor dan di mana ia berada di paru-paru atau badan.
 • N: Peringkat untuk menentukan sama ada terdapat penglibatan kelenjar. Iaitu, untuk mengesan sama ada sel barah telah merebak ke kelenjar getah bening berhampiran paru-paru.
 • M: Ini bermaksud metastasis untuk mengesan sama ada sel barah telah merebak. Kanser paru-paru secara umum boleh merebak ke hati, tulang, otak, ginjal, kelenjar adrenal, atau bahagian tubuh yang lain.

Doktor biasanya akan menentukan tahap tumor pesakit barah paru-paru dengan huruf-huruf ini. Selepas itu, doktor akan menentukannya dengan lebih spesifik menggunakan nombor 0-4.

Ukuran tumor juga akan diukur untuk menentukan tahap bilangannya. Semakin tinggi bilangannya, semakin besar dan semakin besar tumornya. Sekiranya doktor memberikan hasil pementasan dengan huruf X, itu berarti tumor tidak dapat diukur atau tidak jelas sejauh mana penyebarannya di dalam badan.

Tahap Kanser Paru-paru Sel Kecil

Sekiranya anda menghidap barah jenis ini, doktor anda biasanya akan menentukan tahapnya menggunakan sistem TNM. Kemudian, doktor akan memeriksanya dengan lebih khusus menggunakan 2 peringkat utama, iaitu:

 • Tahap terhad: Tumor hanya terdapat pada 1 sisi paru-paru dan kelenjar getah bening terdekat. Sel-sel barah belum menyebar ke bahagian lain paru-paru atau keluar dari organ.
 • Tahap luas: Tumor telah merebak ke bahagian lain paru-paru dan dada. Sel-sel boleh menyebar ke cairan di sekitar paru-paru (pleura) atau organ lain, seperti otak.

Tahap Kanser Paru-paru Noncell

Kanser paru-paru sel tidak kecil adalah jenis barah paru-paru yang lebih biasa. Cara mengenal pasti jenis barah paru-paru ini adalah dengan menentukan tahap klinikal atau patologi. Doktor biasanya menggunakan imbasan untuk menentukan tahapnya. Imbasan yang dimaksudkan dapat mengambil gambar anatomi pesakit.

Doktor juga boleh menggunakan biopsi, iaitu sejumlah kecil tisu dan tumor akan dikeluarkan untuk pemeriksaan di makmal. Sekiranya anda dinasihatkan untuk menjalani pembedahan, doktor dapat melihat tahap patologi barah. Kaedah ini juga dapat mengenal pasti sejauh mana sel-sel kanser telah tumbuh dan menyebar.

Cara yang paling biasa untuk menghidap barah paru-paru sel bukan kecil adalah dengan menggunakan sistem TNM, yang kemudian ditentukan lebih khusus dengan nombor X, 0, 1, 2, 3, atau 4. Gabungan huruf dan angka menerangkan:

 • Ukuran lebar tumor atau jika tumor terlalu kecil untuk diukur.
 • Di manakah lokasi tumor di paru-paru.
 • Sekiranya terdapat lebih daripada 1 tumor pada jenis paru-paru yang sama.
 • Sekiranya saluran udara tersumbat atau tersumbat boleh menyebabkan radang paru-paru.
 • Sekiranya tumor telah merebak ke kelenjar getah bening atau organ lain.

Doktor pasti akan menjelaskan jenis peringkat barah dengan menggunakan sistem nombor. Secara ringkas, makna sistem nombor peringkat dalam barah paru-paru adalah:

 • Tahap X: Tumor tidak dapat dilihat atau dikesan dengan imbasan atau biopsi. Keadaan ini juga dipanggil barah tersembunyi.
 • Tahap 0: Tumornya sangat kecil. Sel-sel barah belum menyebar ke tisu paru-paru yang lebih dalam atau di luar paru-paru.
 • Tahap I: Kanser ada di tisu paru-paru, tetapi tidak di kelenjar getah bening.
 • Tahap II: Sel-sel barah telah merebak ke kelenjar getah bening atau di kawasan berhampiran paru-paru.
 • Tahap III: Sel-sel barah telah merebak ke kelenjar getah bening dan di bahagian tengah dada.
 • Tahap IV: Sel barah telah merebak ke organ lain, seperti otak, tulang, atau hati.

Bagi penghidap barah paru-paru, mengetahui maklumat yang berkaitan dengan tahap penyakit ini sangat penting. Tahap membantu pesakit mengetahui tahap keparahan dan rawatan yang sesuai untuk penyakit ini. (UH / AS)