Mengonsumsi Ice Cubes semasa Menyusui -guesehat.com

Penyusuan susu ibu adalah saat yang paling indah bagi seorang ibu. Dengan menyusu, anak anda bukan sahaja akan mendapat faedahnya, tetapi ibu juga akan merasakannya. Ini kerana makanan pertama bayi selepas kelahiran adalah susu ibu. Untuk menghasilkan susu ibu yang berkualiti, anda mesti makan makanan yang sihat dan berkhasiat. Sebabnya, Ibu mesti memenuhi pemakanan untuk si kecil melalui susu ibu.

Terdapat beberapa larangan diet, yang tidak boleh dimakan semasa menyusu. Ini kerana apa yang anda makan, akan mempengaruhi rasa susu yang dihasilkan. Mungkin, Ibu telah mendengar tentang larangan minum ais batu semasa menyusu. Ini kerana, ketulan ais boleh membuatkan susu ibu menjadi sejuk dan menyebabkan selesema pada si kecil. Benarkah?

Baca juga: Pelbagai Cara Meningkatkan Pengeluaran Susu Payudara

Ketulan ais bukan penyebab selesema kecil

Dipetik dari beberapa sumber, sebenarnya fakta larangan meminum ketulan ais pada ibu yang menyusui tidak berdasarkan fakta. Sebabnya, tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikannya. Hakikatnya, apa sahaja yang anda makan, baik minuman atau makanan sejuk atau panas, akan berubah mengikut suhu badan anda. Jadi, suhu susu yang dihasilkan dan dikeluarkan juga tetap normal.

Walaupun tidak benar bahawa ketulan ais boleh membuat susu ibu menjadi sejuk dan menyebabkan selesema pada anak kecil anda, anda masih harus berhati-hati ketika anda ingin memakan ketulan ais. Lebih mustahak untuk memastikan sama ada ketulan ais yang anda gunakan terbuat dari air rebus dan peralatan bersih? Sekiranya anda tidak pasti, lebih baik jika anda membuat ais batu sendiri dan tidak mengambil minuman yang menggunakan ketulan ais yang dijual di tepi jalan.

Ini kerana jika air yang digunakan untuk membuat ketulan ais tercemar, ada risiko menyebarkan pelbagai penyakit, seperti cirit-birit dan demam kepialu. Ini berbahaya bagi si kecil. Apabila anda mengalami cirit-birit, anda boleh mengalami dehidrasi dan pengeluaran susu anda mungkin menurun. Kekeringan ini boleh menyebabkan bahagian susu ibu anda menurun, dan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangannya.

Lalu, apa yang menyebabkan anak anda terkena selesema?

Selesema pada si kecil boleh disebarkan oleh Ibu atau orang terdekatnya yang menghidap selesema dan tidak menggunakan pelindung. Jadi selesema tidak datang dari susu ibu tetapi dari udara. Bayi dan anak-anak sangat mudah terkena batuk dan selsema, jadi mereka harus dijauhkan dari pendedahan kepada orang dewasa yang mengalami selesema. Selesema dapat disembuhkan dengan istirahat dan minum susu ibu secukupnya, asalkan tidak disertai dengan keluhan penyakit lain.

Sekiranya anda mengalami batuk dan selesema, maka gunakan topeng semasa menyusukan anak kecil anda. Sebabnya, udara yang dihembuskan oleh Ibu mengandung virus yang menyebabkan selsema dan batuk. Sekiranya disedut oleh si kecil, maka dia juga boleh dijangkiti. Untuk melindungi anak anda daripada mudah selesema, ia adalah dengan pengambilan nutrien seimbang yang diperoleh dari susu ibu.

Ibu boleh makan makanan yang mengandungi nutrien yang baik, dengan komposisi karbohidrat, protein, lemak, dan vitamin yang seimbang. Ini supaya susu yang dihasilkan mempunyai khasiat yang seimbang untuk sistem imun si kecil. Di samping itu, pastikan anak anda mendapat tidur yang cukup. Kerana, kurang tidur akan membuat prestasi imun si kecil anda menurun.

Nikmati sambil menyusukan anak kecil anda dengan fikiran yang santai, Ibu. Sebabnya, dengan banyaknya mitos yang beredar, ini membuat minda ibu terbeban. Jadi, sekarang anda tahu bahawa memakan ais batu semasa menyusu boleh membuat si kecil anda demam hanyalah mitos. Namun, jika cuaca sangat panas dan anda mahukan minuman sejuk, pastikan untuk mendapatkan ketulan ais yang anda buat sendiri menggunakan air rebus. Di samping itu, gunakan ketulan ais dalam had yang munasabah, ya Ibu! Kerana apa-apa yang berlebihan akan memberi kesan negatif kepada kesihatan. (APA Y)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found