jenis gangguan kompulsif obsesif - guesehat.com

Lihat gambar di atas! Adakah ada di antara anda yang merasa sedikit terganggu atau cemas ketika melihat susunan buku-buku tersebut? Sekiranya tidak, anda tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, jika anda merasa terganggu dan ingin mengatur semula pesanan, ada kemungkinan anda mengalami gangguan psikologi yang disebut OCD (Obsessive Compulsive Disorder) atau gangguan kompulsif obsesif.

OCD adalah gangguan psikologi yang menyebabkan seseorang mempunyai pemikiran obsesif dan tingkah laku kompulsif. Gangguan psikologi ini dicirikan oleh pemikiran dan ketakutan (obsesi) yang tidak masuk akal yang boleh menyebabkan tingkah laku berulang (kompulsif), misalnya merasakan bahawa anda harus memeriksa pintu dan tingkap lebih dari 3 kali sebelum meninggalkan rumah.

Pada orang normal, kegelisahan semacam ini mungkin cukup normal dan akan hilang dengan sendirinya. Tetapi pada orang dengan OCD, kegelisahan ini akan berlangsung lama walaupun berulang kali dan jika mereka tidak melakukan apa yang mereka fikirkan, mereka akan terus merasa cemas dan gelisah. Orang dengan OCD percaya bahawa jika mereka tidak terlibat dalam tingkah laku kompulsif ini, perkara buruk akan menimpa mereka atau orang lain.

Gejala yang berlaku pada orang dengan OCD sebenarnya akan berbeza antara satu sama lain. Ada yang ringan, di mana penghidap akan menghabiskan masa sekitar 1 jam berjuang dengan pemikiran obsesif dan tingkah laku kompulsif. Tetapi ada juga yang telah memasuki tahap yang teruk, sehingga gangguan ini dapat mengawal dan mengawal kehidupan mereka.

Terdapat 4 tahap utama dalam keadaan gangguan OCD, iaitu, obsesi, kegelisahan, paksaan, dan kelegaan sementara. Obsesi akan timbul apabila minda pesakit terus dikawal oleh ketakutan atau kegelisahan. Kemudian obsesi dan perasaan kegelisahan yang dirasakan akan mencetuskan munculnya tindakan kompulsif di mana penghidap akan melakukan sesuatu untuk mengurangkan kegelisahan dan kemurungan akibat pemikirannya. Tingkah laku kompulsif yang dilakukan akan membuatkan penghidap merasa lega untuk sementara waktu. Tetapi obsesi dan kegelisahan akan muncul kembali dan membuat penghidap mengulangi corak tingkah laku yang sama.

Setiap orang mesti mempunyai fikiran negatif yang tidak menyenangkan. Tetapi kebanyakan orang dapat mengawal pemikiran ini dan menjalani kehidupan normal semula. Tetapi jika fikiran anda selalu dihantui dan dikuasai oleh pemikiran negatif ini, ada kemungkinan anda mengalami obsesi. Secara umum, OCD boleh dikategorikan kepada 5 jenis, termasuk:

  1. OCD Memeriksa

Memeriksa adalah ketakutan yang tidak rasional yang membuat seseorang merasa terobsesi dengan selalu memeriksa. Orang dengan kategori OCD ini akan selalu merasa cemas dan menjangkakan perkara buruk dengan melakukan pemeriksaan berulang kali. Contohnya, takut berlaku kebakaran sehingga anda memeriksa dapur berulang kali sebelum meninggalkan rumah.

  1. OCD Pencemaran

Menjaga kebersihan adalah wajar dilakukan agar tubuh terhindar dari penyakit. Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan OCD pencemaran, Ketakutan dan kegelisahan ini muncul secara berlebihan sehingga penghidapnya akan melakukan tingkah laku antisipatif seperti mencuci tangan setiap 5 minit atau membersihkan peralatan makan berulang kali. Ini dilakukan oleh pesakit untuk mengurangkan kerisauannya terhadap jangkitan kuman dan penyakit.

  1. OCD Penimbunan

OCD Penimbunan adalah kategori OCD yang membuat penderita mengumpulkan barang-barang yang tidak penting dan tidak berharga kerana bimbang perkara buruk akan berlaku sekiranya barang-barang ini dibuang.

  1. OCD Rumusan

Rumusan Penderita OCD mempunyai obsesif dan mengganggu, kadang-kadang bahkan menakutkan, pemikiran bahawa mereka akan mengalami musibah atau kemalangan. Secara umumnya, pemikiran ini berkaitan dengan falsafah, agama, atau metafizik. Contohnya, pada penderita OCD yang merasakan mereka harus mencuci rambut 7 kali setiap kali mandi, kerana 7 adalah 'nombor bertuah'. Dan jika dia tidak melakukannya 7 kali, maka dia akan terus dihantui oleh kegelisahan.

  1. OCD Simetri dan Ketenteraman

Orang yang mempunyai OCD dalam kategori ini akan memberi tumpuan untuk mengatur objek secara selari, berurutan, dan simetri. Contohnya, menyusun buku mengikut ketinggian atau ketebalannya, mengelompokkan barang mengikut warna. Pesakit akan merasa sangat terganggu dan bahkan tertekan sekiranya susunan objek ini diganti dan disusun semula oleh orang lain.

OCD sebenarnya bukan masalah psikologi yang berbahaya, jadi anda tidak perlu malu untuk mengakuinya. Tepat dengan mengakuinya, anda boleh mendapatkan bantuan orang lain untuk mengurangkan kegelisahan. Namun, jika OCD yang anda alami sudah melampau, sehingga mengganggu hubungan dan bahkan kehidupan, segera berjumpa pakar untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found