Proses Diabetes Melitus | saya sihat

Bagaimana diabetes berlaku? Baru-baru ini penyelidikan terbaru yang diterbitkan di jurnal American Diabetes Association, Diabetes terangkan mekanisme di sebalik perkembangan diabetes. Terutama sebab mengapa sel pankreas mengeluarkan insulin tinggi semasa peringkat awal diabetes.

Soalan penting dalam penyelidikan diabetes adalah, mengapa sel pankreas, atau sel beta, mengeluarkan sejumlah besar insulin pada peringkat awal diabetes? Jawapannya, kerana badan tidak bertindak balas terhadap kehadiran insulin, alias "pekak" kepada insulin. Walaupun gula darah tinggi.

Akibatnya, sel beta mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengimbangi. Ini dipanggil ketahanan insulin.

Baca juga: Rintangan Insulin, Permulaan Diabetes Mellitus Jenis 2

Diabetes Jenis 2

Diabetes jenis 2 adalah keadaan kronik yang mempengaruhi cara tubuh anda memetabolismekan gula atau glukosa, sumber bahan bakar penting bagi tubuh seseorang. Dengan diabetes jenis 2, tubuh anda akan menentang kesan insulin, hormon yang mengatur pergerakan gula ke dalam sel. Atau, tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengekalkan tahap glukosa normal.

Pada masa lalu, diabetes jenis 2 dikenali sebagai penyakit yang hanya menyerang orang dewasa. Tetapi sekarang, lebih banyak kanak-kanak didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 kerana gaya hidup yang tidak sihat di mana banyak kanak-kanak mengalami kegemukan.

Tidak ada ubat untuk diabetes jenis 2. Namun, menurunkan berat badan, makan dengan baik dan bersenam dapat membantu anda menguruskan penyakit ini. Sekiranya diet dan senaman tidak mencukupi untuk menguruskan gula darah dengan betul, anda mungkin juga memerlukan ubat diabetes atau terapi insulin.

Diabetes jenis 2 berkembang apabila badan menjadi tahan terhadap insulin atau ketika pankreas tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi. Walaupun faktor genetik dan persekitaran, seperti berat badan berlebihan tidak aktif, mereka boleh menyumbang.

Insulin adalah hormon yang berasal dari kelenjar pankreas di belakang dan di bawah perut. Cara insulin berfungsi ialah pankreas mengeluarkan insulin ke dalam aliran darah. Semasa insulin beredar, gula akan masuk ke dalam sel anda. Sebagai tambahan, insulin menurunkan jumlah gula dalam aliran darah. Nah, apabila kadar gula dalam darah turun, rembesan insulin akan keluar dari pankreas anda.

Baca juga: Rintangan Insulin, Permulaan Diabetes Mellitus Jenis 2

Rintangan Insulin dan Glukosa Tinggi

Dalam kajian baru ini, saintis berusaha memahami mekanisme selain ketahanan insulin. Mengapa badan menjadi "pekak" terhadap insulin. Tahap glukosa yang tinggi dapat menjelaskan mengapa diabetes berkembang. Hasilnya, para saintis mendapati bahawa jalan bebas daripada glukosa. Namun, kerana sensitif terhadap asid lemak, menyebabkan sekresi insulin meningkat pada tahap awal diabetes.

Penyelidikan yang diketuai oleh Orian Shirihai, profesor endokrinologi dan farmakologi di Sekolah Perubatan David Geffen, University of California Los Angeles, Amerika Syarikat ini menggunakan tikus pra-diabetes untuk mengkaji mekanisme di mana insulin dapat dirembeskan sekiranya tiada glukosa. Pasukan penyelidik mendapati bahawa, dalam sel beta dari haiwan gemuk, pra-diabetes, protein yang dikenali sebagai Cyclophilin D atau CypD menimbulkan fenomena yang dikenali sebagai "kebocoran proton".

Kebocoran itu mendorong rembesan insulin sekiranya tiada peningkatan glukosa. Walau bagaimanapun, mekanisme bergantung pada asid lemak, yang biasanya tidak dapat merangsang rembesan insulin pada haiwan yang sihat. Ternyata, tikus gemuk yang kekurangan gen untuk CypD tidak mengeluarkan insulin berlebihan. Pasukan penyelidik mengesahkan proses yang sama juga berlaku pada sel pankreas terpencil.

Orang gemuk akan mempunyai asid lemak tinggi, di mana sel mengeluarkan insulin tanpa peningkatan glukosa. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa kajian ini menunjukkan cara baru untuk mencegah perkembangan ketahanan insulin dan juga merawat diabetes, termasuk menghentikan perkembangannya.

Baca juga: Prosedur Pemindahan Pankreas pada Diabetes

Rujukan:

MedicalXpress. Penyelidik menemui proses yang dapat menjelaskan bagaimana diabetes jenis 2 berkembang

MAYOClINIC. Diabetes Jenis 2


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found