Overheating untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Hipertermia atau keadaan yang terlalu panas semasa mengandung boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan ibu dan janin. Kenaikan suhu teras (dalaman) di atas 39 ° C pada wanita hamil dianggap sebagai risiko kepada janin. Penting untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami demam, kekeringan, pening, atau keletihan.

Adakah Overheating Semasa Kehamilan Biasa?

Bagi wanita hamil, merasa panas semasa hamil adalah perkara biasa. Semasa bayi anda membesar, badan anda cenderung menggunakan lebih banyak tenaga. Dalam beberapa kes, aktiviti di persekitaran panas atau keadaan kerja tertentu juga boleh menyebabkan kenaikan suhu badan teras.

Walaupun peningkatan suhu badan pada wanita hamil adalah perkara biasa, panas berlebihan atau terlalu panas boleh menjadi keadaan yang membimbangkan kerana ia boleh memberi kesan berbahaya. Panas berlebihan boleh berlaku apabila anda menghabiskan terlalu lama di bawah sinar matahari atau melakukan aktiviti yang berat pada hari yang panas.

Baca juga: 6 Aduan Biasa yang Dialami oleh Wanita Hamil

Bagaimana untuk mengetahui sama ada badan anda terlalu panas?

Ketidakselesaan adalah perkara utama yang mesti anda rasakan apabila suhu badan anda terlalu tinggi. Di samping itu, terdapat beberapa gejala lain yang mungkin anda alami semasa terlalu panas, termasuk:

- Kulit terasa panas hingga panas.

- Sakit kepala.

- Pening.

- Mual.

- Kekejangan otot.

- Rasa letih sangat.

- Dehidrasi.

- Tekanan panas.

Punca Panas dalam Kehamilan

Terdapat beberapa kajian terhad mengenai penyebab terlalu panas semasa kehamilan, termasuk:

 1. Isipadu darah meningkat hampir 50% pada kehamilan 34 minggu. Pada masa ini, anda mungkin merasakan suhu badan yang lebih panas ketika saluran darah melebar dan bergerak lebih dekat ke permukaan kulit.
 2. Jantung bekerja lebih kuat dan mengepam 20% lebih banyak darah pada saat anda mencapai minggu kelapan kehamilan.
 3. Kadar metabolisme anda meningkat semasa mengandung untuk menghasilkan lebih banyak tenaga untuk anda dan juga bayi anda yang belum lahir. Keadaan ini menyebabkan lonjakan suhu badan.
 4. Panas badan dari janin yang sedang tumbuh yang dapat diserap oleh Ibu. Biasanya, ini berlaku pada trimester ketiga kehamilan. Oleh itu, kenaikan suhu kulit boleh membuatkan anda berasa panas.

Selain sebab fisiologi, terdapat juga beberapa faktor persekitaran lain yang dapat meningkatkan suhu badan anda, seperti:

 1. Bersenam dalam cuaca panas atau untuk jangka masa yang panjang.
 2. Demam panas.
 3. Gunakan bantal atau selimut yang hangat.

Kemungkinan Risiko Panas Semasa Kehamilan

Panas berlebihan semasa mengandung boleh meningkatkan risiko tertentu, termasuk:

 1. Menurut analisis meta 15 kajian, kepanasan pada awal kehamilan dikaitkan dengan kecacatan tiub saraf pada bayi.
 2. Panas berlebihan pada trimester pertama juga dikatakan meningkatkan risiko keguguran, tetapi ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Di samping itu, keadaan persekitaran yang terlalu panas juga dapat memperburuk beberapa keadaan semasa kehamilan, seperti peningkatan suhu badan yang sudah tinggi, peningkatan terjadinya edema (bengkak) pada kaki dan kaki, dan merangsang melanosit yang menyebabkan chloasma (masalah kulit semasa mengandung).

Bagaimana Mencegah Kepanasan Semasa Kehamilan?

Keadaan terlalu panas semasa mengandung memang sangat berisiko. Untuk itu, pastikan anda melakukan perkara berikut untuk memastikan suhu badan anda terkawal semasa hamil.

 1. Minum banyak air setiap hari. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air dapat menjaga tubuh anda dalam suhu normal, mengatasi dehidrasi, mengurangkan penahan air, dan mencegah sembelit.
 2. Berenang dapat membantu menyejukkan badan anda. Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum melakukan latihan ini.
 3. Elakkan berada dalam cahaya matahari langsung dalam jangka masa yang lama. Juga, selalu gunakan pelindung matahari atau pakai topi sebelum keluar.
 4. Mandi dengan air suam dan bukan air sejuk. Air sejuk akan mencetuskan badan untuk meningkatkan suhu dalamannya, dalam usaha untuk menjaga tubuh tetap panas.
 5. Apabila anda merasakan suhu badan anda mulai meningkat, basuh tangan dan pergelangan tangan anda dengan air untuk menstabilkan suhu badan anda. Menggunakan kompres sejuk di leher juga boleh menjadi penyelesaian.
 6. Pakai pakaian yang selesa dan longgar untuk membolehkan peredaran udara yang baik dan mengelakkan anda daripada terlalu panas.
 7. Gunakan kipas apabila anda merasa terlalu panas.
 8. Sekiranya anda ingin terus bersenam semasa hamil, cubalah lakukan di bilik dengan suhu yang sejuk dan stabil.
 9. Pastikan bilik tidur anda mempunyai peredaran udara yang baik dan juga sejuk.
 10. Kurangkan pengambilan kafein kerana dapat meningkatkan tekanan darah dan suhu badan inti.
 11. Perbanyakkan pengambilan makanan yang menyegarkan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kandungan air yang tinggi. Kurangkan pengambilan makanan pedas kerana dapat meningkatkan kemungkinan kenaikan suhu badan.

Baiklah, ini adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai terlalu panas atau hipertermia semasa mengandung. Lakukan beberapa langkah di atas untuk mencegah dan mengatasi terlalu panas. Namun, jika anda merasa sangat panas, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. (AS)

Sumber

Persimpangan Ibu. "Panas berlebihan semasa mengandung: Tanda, Sebab, Risiko dan Pencegahan".