Mengatasi Sakit Kepala Semasa Bersenam

Pasti ramai di antara anda sering mengalami sakit kepala ketika melakukan aktiviti atau ketika anda mempunyai banyak pemikiran. Sebenarnya, pening yang kerap boleh dikaitkan dengan tekanan. Kadang-kadang anda keliru mengapa ini berlaku dan bagaimana menanganinya. Ramai orang akhirnya mengambil ubat penahan sakit dengan segera. Pada pendapat peribadi saya, penggunaan ubat-ubatan sebenarnya mempunyai kesan yang baik dan juga kesan buruk, bergantung pada setiap jenis sakit kepala yang dialami dan kebiasaan mengatasinya. Di sini saya akan kongsikan beberapa petua untuk mengatasi sakit kepala ketika bersenam. Sudah tentu, anda sering mengalami ini, terutamanya jika anda baru mula bersenam lagi.

Punca Sakit Kepala Semasa Bersenam

Pening semasa bersenam sebenarnya sangat semula jadi bagi semua orang, tetapi kita juga perlu mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkannya dan bagaimana menanganinya. Biasanya sakit kepala boleh disebabkan oleh beberapa faktor dalam melakukan senaman, seperti:

  1. Tidak minum air yang mencukupi boleh menyebabkan dehidrasi. Untuk itu, minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.
  2. perut kosong semasa bersenam. Anda mesti makan ringan 1 jam sebelum bersenam.
  3. Ini juga dapat menurunkan kadar gula darah.
  4. pengurangan pengambilan nutrien dan oksigen ke otot kepala berbanding nutrien dan oksigen yang digunakan semasa bersenam.

Cara memperbaikinya

Untuk mengatasi sakit kepala ketika bersenam, cara termudah dan paling tepat untuk melakukan ini adalah dengan melakukan perkara berikut:

  1. Rehatkan sebentar badan anda sekitar 10-15 minit, dengan meletakkan kedua kaki selari dan santai.
  2. Minum air perlahan-lahan.
  3. Tarik nafas perlahan-lahan, kemudian hembuskan semula dengan kerap.

Biasanya sakit kepala akan hilang dengan sendirinya paling kurang 30 minit dengan kita berehat sebentar. Apabila anda mengalami sakit kepala, jangan panik sebanyak mungkin atau jangan memaksa diri untuk terus bersenam kerana anda menganggapnya normal. Sedangkan pada waktu itu jantung bekerja keras dan memerlukan banyak oksigen kerana bersukan.

Mencegah Pening Kepala Ketika Bersenam

Bagus sebelum bersenam, kita sangat memerlukan pemanasan selama lebih kurang 15-30 minit agar badan kita tidak tegang dan terkejut, begitu juga dengan hati kita. Selepas itu, ia juga perlu menyejukkan badan selepas bersenam, supaya badan kita lebih santai setelah semua otot kita bekerja keras. Sekiranya sakit kepala ketika bersenam, tidak dianjurkan untuk secara langsung mengkonsumsi ubat tertentu, kerana masalahnya hanya pada penurunan stamina tubuh. Oleh itu, apa yang perlu dilakukan untuk mengatasi sakit kepala adalah berehat. Biasanya sakit kepala ini banyak berlaku ketika anda melakukan pergerakan yang memerlukan kekuatan pada otot kaki seperti setinggan , berbasikal atau berlari. Semasa melakukan aktiviti ini, anda mesti meluangkan masa untuk berjalan perlahan selama kira-kira 10 minit atau biasa dipanggil tenangkan diri . Pergerakan ini dilakukan untuk menstabilkan aliran darah kembali dari jantung. Sebenarnya, perkara yang paling penting agar tidak mengalami sakit kepala ketika bersenam adalah anda mesti mengetahui dengan tepat bahagian senaman anda sendiri dan jenis senaman apa yang sesuai untuk fizikal anda. Jangan sekali-kali memaksa sukan yang tidak sesuai untuk fizikal anda, kerana ia akan terasa menyakitkan dan anda tidak akan melakukannya dengan senang hati. Mari mula mengenal pasti jenis sukan yang sesuai dengan kita dan menyeronokkan, supaya kita dapat mengelakkan masalah kecederaan dan mengatasi sakit kepala ketika bersenam.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found