Murmur Jantung pada Bayi -guesehat.com

Melahirkan bayi dengan keadaan sihat pastinya menjadi harapan semua ibu. Namun, kerana faktor-faktor tertentu, tidak jarang beberapa bayi dilahirkan dengan keadaan kesihatan yang memerlukan perhatian lebih.

Salah satu masalah kesihatan yang masih dialami oleh banyak bayi yang baru lahir adalah keadaan murung jantung. Hampir 80% bayi dilahirkan dengan gumaman jantung. Walaupun biasanya keadaan murmur jantung akan hilang dengan sendirinya ketika anak anda berkembang, tidak jarang ibu merasa risau apabila mereka mendapati bahawa anak mereka dilahirkan dengan keadaan ini.

Baiklah, mari kita bincangkan tentang murmur jantung.

Apa itu murmur jantung?

Murmur jantung sebenarnya adalah keadaan di mana jantung menghasilkan bunyi yang tidak normal, seperti suara bersiul atau lembut. Gumaman ini dapat didengar melalui stetoskop.

Selain mengeluarkan suara seperti desiran lembut, gumaman jantung juga membuat degup jantung si kecil anda lebih cepat daripada biasa. Keadaan ini boleh berlaku kerana darah melalui jantung atau saluran darah di sekitar jantung mengalir terlalu cepat.

Murmur jantung sebenarnya adalah perkara biasa yang dialami oleh bayi dan tidak berbahaya. Walaupun begitu, ibu masih perlu memeriksa keadaan ini dengan doktor untuk memastikan keadaannya. Sebabnya, keadaan murmur jantung pada bayi kadang-kadang boleh menjadi petunjuk masalah kesihatan yang lebih serius, seperti penyakit jantung atau masalah injap jantung kongestif dan memerlukan rawatan.

Baca juga: Doppler, Alat Pemeriksaan Denyutan Jantung Janin Yang Paling Tepat

Apa yang menyebabkan kerengsaan jantung?

Murmur jantung disebabkan oleh pergerakan darah yang terlalu cepat ketika melalui jantung. Ini menyebabkan jantung berdegup lebih cepat dan mengeluarkan suara seperti swish.

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan murmur jantung, termasuk:

 • Kehadiran penyakit semasa kehamilan, seperti diabetes atau rubella yang tidak terkawal. Kedua-dua jenis penyakit ini dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan cacat jantung atau murmur jantung.

 • Penggunaan ubat-ubatan dan alkohol haram semasa mengandung.

Baca juga: Pesakit kencing manis Ingin Minum Alkohol? Ketahui Fakta dan Petua Pertama!

Apakah jenis murmur jantung?

Selain dua faktor yang dianggap mendorong terjadinya, murmur jantung juga boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu murmur jantung yang tidak bermasalah, dan murmur jantung yang tidak normal.

Murmur jantung yang tidak bermasalah adalah jenis murmur jantung yang paling biasa dialami oleh bayi dan kanak-kanak. Keadaan ini boleh berlaku apabila darah mengalir lebih cepat daripada biasa melalui jantung. Beberapa faktor yang menyebabkan murmur jantung tidak bermasalah, termasuk:

 • Aktiviti fizikal atau sukan

 • Kehamilan

 • Demam (penyebab murmur jantung yang paling biasa pada bayi dan kanak-kanak)

 • Tidak mempunyai sel darah merah yang sihat untuk membawa oksigen yang mencukupi ke tisu badan (anemia)

 • Jumlah hormon tiroid yang berlebihan di dalam badan

 • Fasa pertumbuhan terlalu pantas

Murmur jantung yang tidak bermasalah secara amnya akan hilang dengan masa. Walau bagaimanapun, tidak jarang bisikan jantung bertahan seumur hidup tanpa menyebabkan masalah kesihatan lebih lanjut.

Jenis murmur jantung yang lain adalah murmur jantung yang tidak normal. Penyebab murmur jantung yang tidak normal pada bayi adalah masalah struktur jantung (kecacatan jantung kongenital).

Kecacatan jantung kongenital yang biasanya menyebabkan murmur jantung termasuk:

 • Lubang di jantung atau cacat septum (dinding yang memisahkan ruang jantung). Lubang ini boleh berbeza ukuran dari tempat ia muncul. Selain itu, ada yang serius, ada yang tidak.

 • Keabnormalan injap jantung biasanya merupakan keadaan kongenital.

Terdapat tahap murmur jantung pada bayi, dan tidak semuanya menunjukkan adanya masalah kesihatan. Gred murmur jantung dibahagikan kepada gred 1 hingga 6. Gred 1 adalah murmur jantung yang paling tidak berbahaya dan tidak menunjukkan adanya masalah kesihatan yang mendasari. Memasuki darjah 3 hingga 6, adalah gumaman jantung yang perlu diperhatikan kerana suaranya lebih jelas dan berpotensi membawa kepada penyakit lain.

Baca juga: Pengalaman Pertama Menghadapi Bayi dengan Batuk Selsema

Apakah gejala murmur jantung?

Pada bayi atau kanak-kanak dengan murmur jantung dari jenis yang tidak bermasalah, iaitu pada kelas 1 dan 2, biasanya tidak mempunyai gejala yang menonjol. Ini kerana gred 1 dan 2 dari murmur jantung tidak berbahaya.

Namun, jika bayi sudah menunjukkan beberapa gejala yang menonjol, kemungkinan besar murmur jantung yang dialami tergolong dalam kelas 3 hingga 4, atau bukan jenis yang tidak bermasalah.

Beberapa gejala ini termasuk:

 • Kulit di hujung jari dan bibir kelihatan biru

 • Peningkatan berat badan yang ketara dan mendadak

 • Mengalami sesak nafas atau dyspnea

 • Batuk kronik

 • Mempunyai hati yang membesar

 • Urat leher kelihatan sedikit lebih besar daripada ukuran normal

 • Selera makan berkurang

 • Sedikit berpeluh dan tiada tenaga

 • Merasa sakit di bahagian dada

 • Pening

 • Dalam beberapa kes, pesakit mungkin mengalami pengsan

Bagaimana merawat bayi dengan murmur jantung?

Dalam menangani bayi dengan murmur jantung, ibu bapa mesti mengetahui dengan baik jenis murmur jantung yang dialami oleh Si Kecil. Sekiranya murmur jantung yang dialami tergolong dalam kelas 1 dan 2 atau tidak bermasalah, maka biasanya tidak memerlukan rawatan khas, kerana jantung sebenarnya berada dalam keadaan sihat. Atau jika murmur jantung ini disebabkan oleh penyakit seperti demam atau hipertiroidisme, murmur akan hilang sendiri apabila keadaan bayi anda bertambah baik.

Lainlah jika murmur jantung diketahui tergolong dalam kelas 3 dan ke atas atau termasuk dalam jenis murmur jantung yang tidak normal. Dalam keadaan murung jantung ini, ibu bapa harus segera berjumpa dengan Si Kecil kepada doktor. Doktor biasanya akan melakukan sejumlah ujian pemeriksaan dan melakukan pemantauan keadaan anak dari semasa ke semasa. Sekiranya diperlukan, ubat akan diberikan kepada anak anda bergantung pada tahapnya, serta masalah murmur jantung yang dialami.

Jadi, jangan memandang rendah keadaan ini, Ibu. Masih harus memperhatikan keadaan bayi, walaupun nampaknya tidak bermasalah.