Kepentingan Ujian HbA1c untuk Diabetes - Guesehat.com

Diabesfriend mesti sering mendengar perkataan hemoglobin, atau sering disingkat Hb. Sekiranya anda mengambil ujian darah, nilai Hb anda biasanya diukur untuk menentukan sama ada anda mengalami anemia atau tidak. Apa sebenarnya hemoglobin?

Hemoglobin adalah komponen darah yang paling penting. Sebenarnya, hemoglobin adalah pigmen yang selain memberi warna merah kepada darah, juga bertanggung jawab membawa oksigen ke seluruh tubuh. Kira-kira 90% hemoglobin adalah hemoglobin A ("A" sebenarnya bermaksud "dewasa" merujuk kepada jenis hemoglobin yang matang atau matang).

Nah, terdapat banyak unsur hemoglobin A. Sebilangan kecil, sekitar 8%, hemoglobin A terdiri daripada komponen yang lebih kecil yang mempunyai komposisi kimia yang sedikit berbeza. Komponen kecil ini adalah hemoglobin A1c, A1b, A1a1, dan A1a2. Hemoglobin A1c (kemudian disingkat HbA1c) adalah komponen kecil hemoglobin yang terikat dengan glukosa atau gula dalam darah. HbA1c juga kadang-kadang disebut sebagai hemoglobin glikasi atau hemoglobin glikosilasi.

Pesakit kencing manis mesti biasa dengan ujian HbA1c. Bagi mereka yang tidak tahu, kerana mereka baru saja didiagnosis menghidap diabetes, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai HbA1c yang mesti anda ketahui:

Baca juga: 10 Tanda Diabetes Tidak Terkawal dan Cara Mengubatnya

Mengapa Ujian HbA1c Penting untuk Diabetes?

Secara berkala, pesakit diabetes akan diminta menjalani ujian HbA1c. Dengan mengukur hemoglobin glikasi (HbA1c), doktor dapat memperoleh gambaran menyeluruh mengenai tahap gula darah rata-rata Diabestfriend selama beberapa minggu, biasanya lebih dari 3 bulan. Tujuannya adalah untuk menilai sama ada gula darah anda terkawal atau tidak. Dengan kata lain, ujian HbA1c ini adalah ujian yang lebih tepat untuk memantau tahap gula darah daripada ujian gula darah yang dikendalikan sendiri, atau ujian gula darah setiap hari. Semakin tinggi nilai HbA1c, semakin besar risiko terkena komplikasi yang berkaitan dengan diabetes.

Berapakah Nilai Biasa HbA1c?

Ukuran ujian HbA1c adalah% (peratus). Pada orang tanpa diabetes, nilai HbA1c umumnya di bawah 6%. Berikut adalah kriteria seseorang untuk dinyatakan diabetes, prediabetes, atau normal berdasarkan nilai HbA1c:

  • Biasa: di bawah 5.7%
  • Prediabetes: 5.7% - 6.4%
  • Diabetes: 6.5% atau lebih.

Bilakah dan Bagaimana Ujian HbA1c Selesai?

Selain kadar glukosa darah puasa dan pasca makan yang diukur secara rutin setiap hari, ujian tahap HbA1c juga dilakukan secara rutin untuk pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2. Secara amnya, ujian HbA1c dilakukan setiap 2-3 bulan. Tahap HbA1c sangat bergantung pada kepekatan gula dalam darah. Maksudnya, semakin tinggi gula dalam darah, semakin tinggi nilai HbA1c.

Nilai HbA1c mencerminkan tahap glukosa rata-rata selama enam hingga lapan minggu sebelumnya. Oleh itu, HbA1c adalah petunjuk penting mengenai tahap gula darah yang terkawal sejak dua hingga tiga bulan yang lalu. Nilai HbA1c juga dapat digunakan untuk memantau apakah ubat, diet, dan aktiviti fizikal untuk penderita diabetes cukup efektif.

Ujian atau ujian HbA1c dijalankan seperti ujian darah secara umum, yang menggunakan sampel darah. Hasil HbA1c tidak dipengaruhi oleh makanan, sehingga dapat dilakukan setiap saat. Tidak perlu berpuasa terlebih dahulu atau tunggu selepas makan.

Baca juga: Diabetes Boleh Mempengaruhi Seks?

Sekiranya Nilai HbA1c Tinggi, Bagaimana Anda Boleh Menurunkannya?

Diabestfriend harus melakukan kawalan gula darah yang lebih ketat untuk menurunkan nilai HbA1c. Caranya adalah dengan mengatur diet anda dengan lebih baik, bersenam lebih kerap, dan jangan ketinggalan dos ubat. Semuanya mesti dilakukan bersama, tidak ada yang boleh melangkau, Ya!

Ini kerana nilai HbA1c yang sedikit melebihi normal adalah penggera bahawa anda tidak menguruskan diabetes dengan baik. Sekiranya nilai HbA1c anda tetap tinggi walaupun semua peringkat pengurusan diabetes, jangan berhenti. Pergi ke doktor untuk mengubah rancangan rawatan anda, mungkin dengan beralih ke ubat diabetes yang lebih kuat, atau memulakan insulin jika perlu.

Baca juga: 8 Gaya Hidup Sihat Ini untuk Mencegah Risiko Diabetes

Sekarang anda tahu betapa pentingnya ujian HbA1c. Jangan malas untuk melakukan ujian ini secara berkala, kerana dengan memantau nilai HbA1c, anda dapat mengetahui lebih awal apakah gula darah anda terkawal atau tidak. (AY)