Makanan Yang Boleh Mengawal Selera Makan Tubuh Anda | saya sihat

Kelaparan yang tidak terkawal sering menyukarkan seseorang untuk menurunkan berat badan. Nasib baik, jika anda mendapat cukup serat dan nutrien lain dalam makanan anda, kelaparan anda mungkin akan terkawal.

Sekiranya anda ingin mengawal rasa lapar dan menurunkan berat badan, masukkan makanan dalam senarai berikut dalam diet anda kerana profil pemakanan mereka menjadikan anda lebih kenyang dan dapat mengawal selera makan anda.

Baca juga: Walaupun Sedap, 5 Makanan Ini Boleh Menyebabkan Tekanan

Makanan Yang Boleh Mengawal Selera Makan

Sekiranya anda mengalami sedikit kesukaran untuk mengawal selera makan anda, cubalah makanan berikut yang dapat mengawal selera anda:

1. Halia

Selama berabad-abad, halia telah digunakan di banyak tempat kerana kemampuannya yang luar biasa untuk meningkatkan fungsi pencernaan. Halia juga sangat senang ditambahkan smoothie atau dalam pinggan.

Halia berfungsi sebagai perangsang yang memberi tenaga kepada badan dan meningkatkan pencernaan, sehingga membuat anda tidak merasa lapar. Selain sebagai penekan selera makan semula jadi, halia juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain.

2. Epal

Epal terdapat dalam banyak jenis dan semuanya boleh bertindak sebagai penahan selera makan kerana beberapa sebab. Pertama, epal mengandungi serat larut dan pektin, yang membantu anda merasa kenyang lebih lama. Epal juga mengatur glukosa yang dapat meningkatkan tahap tenaga.

Selain itu, anda memerlukan lebih banyak masa untuk mengunyah epal, yang membantu melambatkan waktu makan anda dan memberi lebih banyak masa kepada tubuh anda untuk menyedari bahawa anda tidak lagi lapar. Selain itu, rasa enak mereka menjadikan epal sempurna untuk makanan ringan yang sihat dan lazat.

Baca juga: Selain menjadi lebih langsing, ini adalah tanda diet berjaya

3. Coklat gelap

Coklat adalah kawalan selera makan. Sekiranya anda berminat untuk makan, cuba perlahan-lahan menikmati sekeping coklat gelap dengan sekurang-kurangnya 70 peratus koko. Coklat gelap sedikit membantu mengurangkan keinginan kerana rasa pahit dalam coklat memberi isyarat kepada tubuh untuk mengurangkan selera makan.

Tambahan, asid stearat dalam coklat gelap membantu melancarkan pencernaan untuk membantu anda merasa kenyang lebih lama. Sekiranya anda merasakan coklat gelap terlalu pahit untuk anda, cubalah menikmati sekeping coklat gelap dengan secawan kopi hitam, ia akan mengeluarkan rasa manis dan menjadikan rasa coklat lebih enak.

4. saderi

Saderi mempunyai reputasi baik sebagai makanan ruji. Sayuran ini berpatutan, serba boleh, dan rendah kalori. Saderi juga merupakan sumber serat makanan yang baik, dengan satu batang saderi bersaiz sederhana yang hanya mengandungi 6 kalori dan satu gram serat. Walaupun saderi tidak seperti banyak serat, mudah dimakan seledri dalam jumlah besar sehingga anda dapat memperoleh banyak serat dan sedikit kalori.

Manfaatkan seledri untuk mengawal selera makan anda dengan memasukkan saderi cincang ke dalam telur dadar atau menambah smoothie. Sentiasa ambil dua atau tiga batang saderi untuk anda makan pada waktu makan tengah hari atau menambah salad. Juga, tambahkan banyak saderi untuk membuat sup.

Baca juga: 5 Kesan Sampingan Penurunan Berat Badan Yang Terlalu Cepat

5. Kembang kol

Kembang kol boleh menjadi cara yang murah dan mudah untuk menambahkan serat ke dalam makanan anda. Satu hidangan sayur serbaguna ini menawarkan kira-kira 2.5 gram serat, 2 gram protein, dan hanya kira-kira 25 kalori.

Kembang kol adalah sayur renyah yang boleh dimakan mentah, tetapi juga boleh dimakan dimasak dan disajikan sebagai lauk. Kembang kol juga boleh digunakan sebagai pengganti nasi dalam hidangan nasi goreng kerak pizza yang rasanya sangat sedap.

6. Teh hijau

Cuba minum secawan teh hijau panas, yang boleh bertindak sebagai penahan selera makan semula jadi. Teh hijau dapat membantu anda menghentikan makanan ringan kerana katekin dalam teh hijau membantu menghalang pergerakan glukosa ke dalam sel-sel lemak, yang memperlambat kenaikan gula darah dan mencegah pengambilan insulin yang tinggi dan lemak seterusnya.

Apabila gula darah anda lebih stabil, rasa lapar anda juga akan stabil. Selain itu, teh hijau juga mempunyai banyak faedah kesihatan yang lain.

Oleh itu, jika anda mempunyai masalah dengan selera makan yang berlebihan, pastikan anda selalu mempunyai makanan ini di rumah dan memakannya setiap kali anda mahu mengawal selera makan anda.

Baca juga: Cara Yang Betul Untuk Menghentikan Godaan Untuk Sentiasa Mahu Makan Manis

Rujukan:

bentuk.com. Penindas selera makan semula jadi.

Verywellfit.com. Makanan semula jadi yang membendung rasa lapar.