Tanda-tanda hormon yang tidak seimbang - Guesehat.com

Ramai wanita sudah tahu bahawa hormon yang tidak seimbang akan mempengaruhi mood dan emosi. Tetapi tahukah anda bahawa ketidakseimbangan hormon juga mempengaruhi peluang hamil dan keinginan untuk melakukan hubungan seks?

Hormon adalah utusan yang mempengaruhi bagaimana organ dan sel dalam badan berfungsi. Tahap hormon yang naik dan turun adalah normal, misalnya, semasa haid, kehamilan, atau menopaus. Kadang-kadang, turun naik hormon juga disebabkan oleh ubat-ubatan dan masalah kesihatan. Ayuh, kenal pasti gejala yang berlaku ketika hormon tidak seimbang.

membaca juga: 10 Isyarat Tubuh yang Anda Tidak Perlu Meremehkan!

Apa itu Hormon?

Hormon dihasilkan oleh kelenjar di dalam badan dan akan mengawal kebanyakan fungsi badan, seperti kelaparan, mengantuk, dan akil baligh. Sekiranya hormon tidak seimbang, terdapat juga perubahan dalam badan anda.

Semua hormon mesti bekerjasama agar tubuh berkembang. Mengetahui penyebab perubahan tahap hormon akan membantu anda mengatasi gangguan hormon dan mengawal badan anda.

Tetapi jika Gang Sihat merasakan perubahan yang diduga disebabkan oleh hormon yang tidak seimbang, jangan risau! Fluktuasi hormon adalah perkara biasa. Hanya dengan itu, anda pasti akan merasakan perubahan dalam badan anda yang biasanya akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anda dan bahkan boleh mengganggu aktiviti anda.

Baca juga: Ketahui Kitaran Menstruasi Wanita Mengikut Umur

Tanda-tanda Hormon Tidak Seimbang

Ketahui gejala apa yang akan timbul kerana ketidakseimbangan hormon, supaya anda dapat mengatasinya dengan cara yang betul.

1. Haid tidak teratur

Secara amnya, haid seorang wanita adalah antara 21 hingga 35 hari. Sekiranya haid datang lewat atau tidak teratur setiap bulan, mungkin terdapat ketidakseimbangan hormon, iaitu hormon estrogen dan progesteron.

Sekiranya anda berusia 40-an atau 50-an dan mengalami gejala-gejala ini, ini mungkin merupakan tanda perimenopause (masa sebelum menopaus). Tetapi untuk menjadi jelas, anda harus berjumpa doktor, ya. Terutama jika ini telah berlaku lebih dari dua kali.

2. Masalah tidur

Perkara lain yang boleh disebabkan oleh hormon yang tidak seimbang adalah kesukaran tidur atau penurunan kualiti tidur. Penurunan progesteron boleh menyukarkan anda tidur. Selain itu, kekurangan hormon estrogen juga boleh mencetuskan kilat panas dan berpeluh malam, yang menjadikan anda lebih sukar untuk tidur.

Pada wanita yang baru melahirkan, hormon estrogen dan progesteron dapat turun secara drastik. Mungkin ini adalah salah satu faktor yang menyebabkan banyak ibu yang sukar tidur setelah melahirkan. Hormon ini juga mempengaruhi kemurungan selepas bersalin (kemurungan selepas bersalin).

3. Faraj kering

Hormon estrogen berperanan menjaga kelembapan vagina dan mengekalkan ketebalan lapisan atau dinding vagina. Sekiranya hormon estrogen menurun, ia akan menyebabkan ketidakseimbangan yang mempengaruhi cecair dan ketebalan vagina anda. Ini akan menjadikan vagina kering dan menyebabkan ketidakselesaan semasa melakukan hubungan seksual. Bukan itu sahaja, faraj akan terasa sakit dan gatal.

4. Dorongan seks rendah

Ketidakseimbangan hormon boleh memberi kesan pada penurunan libido, atau gairah seksual. Ovari menghasilkan hormon yang berkaitan dengan seks, jika hormon ini tidak seimbang, ia akan mempengaruhi rangsangan seksual anda. Hormon yang dimaksudkan adalah estrogen dan progesteron.

Bukan hanya itu, geng, ternyata wanita juga mempunyai hormon testosteron, anda tahu. Dan jika hormon testosteron anda lebih rendah dari biasa, maka kemungkinan ingin melakukan hubungan seks akan berkurang.

5. Perubahan pada payudara

Tahap estrogen akan mempengaruhi tisu payudara. Sekiranya estrogen rendah, maka tisu payudara akan berkurang kepadatannya. Sementara itu, jika estrogen naik, tisu boleh menebal dan bahkan menyebabkan ketulan atau sista.

Benjolan di payudara biasanya lembut dan menyakitkan apabila disentuh. Benjolan yang disebabkan oleh hormon yang tidak seimbang umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui dengan pasti maksud benjolan itu, sama ada terdapat kemungkinan barah payudara atau tidak.

6. Ingatan kabur

Lelaki, adakah anda pernah lupa di mana anda meletakkan sesuatu? Ini boleh menjadi tanda ketidakseimbangan hormon, anda tahu. Pakar tidak tahu pasti bagaimana hormon mempengaruhi otak, tetapi mereka percaya bahawa hormon estrogen dan progesteron dapat membuat kepala anda kelam kabut dan menyukarkan anda mengingat sesuatu.

Gangguan ingatan ini adalah perkara biasa ketika anda berada dalam perimenopause dan menopaus. Walau bagaimanapun, gangguan ingatan juga boleh menjadi tanda ketidakseimbangan hormon selain estrogen dan progesteron, iaitu gangguan hormon lain seperti penyakit tiroid. Oleh itu, jika masalah ingatan yang anda alami mengganggu atau anda sudah mengalami masalah berfikir, sila berjumpa doktor dengan segera, geng.

Itulah beberapa gejala yang timbul ketika hormon tidak seimbang. Beberapa tanda di atas boleh menjadi biasa dan kembali normal. Namun, anda mesti berwaspada sekiranya tanda-tanda di atas mula mengganggu aktiviti anda, ya. Segera berjumpa doktor agar badan anda kekal sihat.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada mayat setelah dinyatakan mati