Imunisasi TT untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Mendengar mengenai tetanus mungkin bukan perkara baru bagi sesetengah orang. Sebaliknya, imunisasi TT (Tetanus Toxoid) untuk wanita hamil masih belum difahami sepenuhnya dan faedah serta pentadbirannya. Sebenarnya, pencegahan dengan memberi imunisasi TT kepada wanita hamil dapat mengurangkan risiko kematian bayi akibat jangkitan tetanus dengan ketara.

Imunisasi TT untuk Wanita Hamil dan Manfaatnya

Secara definisi, imunisasi adalah penyediaan imuniti terhadap penyakit dengan memasukkan vaksin ke dalam tubuh, sehingga tubuh membangun antibodi untuk mencegah penyakit tertentu.

Vaksinasi berguna untuk menjaga kesihatan anda sebelum, semasa, dan setelah kehamilan. Imunisasi semasa kehamilan juga melindungi bayi yang belum lahir dari penyakit, terutama pada bulan-bulan pertama kehidupan sehingga bayi mendapat vaksin.

Tetanus Toxoid, juga dikenal sebagai Tetanus atau lockjaw , adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Clostridium tetani masuk melalui luka terbuka. Bakteria ini akan menghasilkan toksin tetanus yang dipanggil tetanospasmin, kemudian menjangkiti sistem saraf dan otot. Akibatnya, otot dan saraf menjadi kaku ( tegar ).

Gejala khas tetanus adalah kekejangan dan kekakuan pada badan, otot dinding perut terasa keras dan tegang apabila disentuh, dan mulut kaku dan sukar untuk dibuka. Komplikasi yang disebabkan oleh tetanus adalah asfiksia (kekurangan oksigen), gangguan irama jantung (takikardia), hingga kejang.

Tetanus pada wanita hamil (ibu) dan bayi baru lahir (neonatal) adalah penyebab kematian yang paling biasa kerana melahirkan anak dan pengendalian tali pusat yang tidak betul. Tetanus ibu (TM) berlaku pada kehamilan dan 6 minggu selepas melahirkan. Sementara itu, tetanus neonatorum (TN) berlaku pada bayi berusia 3-28 hari selepas kelahiran.

Proses kelahiran yang berlaku di tempat yang tidak bersih, memotong tali pusat menggunakan alat yang tidak steril, dan tidak diberi ubat antiseptik adalah penyebab utama jangkitan tetanus pada ibu dan bayi baru lahir.

Faktor risiko lain yang boleh menyebabkan tetanus pada bayi baru lahir adalah jika tidak ada imunisasi TT pada wanita hamil atau terdapat sejarah jangkitan tetanus pada kelahiran sebelumnya.

Baca juga: Pilihan Dadah Selamat Semasa Kehamilan

Adakah Imunisasi TT Selamat untuk Wanita Hamil?

Imunisasi TT pada wanita hamil menggunakan vaksin tetanus. Vaksin ini mengandungi toksoid Tetanus, yang telah dilemahkan dan kemudian disucikan. Imunisasi diberikan 2 kali dengan dos 0.5 cc.

Jarak antara imunisasi TT pertama dan kedua dan selang antara kelahiran dan kelahiran akan menentukan tahap antibodi tetanus dalam tubuh bayi. Maksudnya, jika selang pemberian imunisasi TT pertama dan kedua, serta selang antara pemberian imunisasi TT kedua dan kelahiran cukup lama, ini akan meningkatkan tindak balas imunologi. Ini juga akan memberi masa yang cukup untuk memindahkan antibodi tetanus dari badan ibu ke badan bayi.

Toksid tetanus disuntik untuk membentuk imuniti aktif, dengan merangsang tubuh untuk membentuk antibodi. Kekebalan yang diperoleh dari imunisasi TT pada wanita hamil disebarkan melalui plasenta dan tali pusat ke janin yang dikandungnya. Ia tidak berhenti di situ, setelah melahirkan, ibu terus menyalurkan kekebalan ini melalui susu ibu (ASI).

Terdapat kesan sampingan biasa dari imunisasi TT, dalam bentuk reaksi tempatan dalam bentuk kesakitan, kemerahan, dan pembengkakan yang berlaku selama 1-2 hari di tempat suntikan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini akan hilang sendiri dan tidak memerlukan rawatan khas.

Imunisasi TT mengandungi bakteria yang tidak aktif, jadi pasti selamat jika disuntik semasa mengandung. Malah, WHO juga telah menjamin bahawa faedah pemberian imunisasi TT kepada wanita hamil melebihi kemungkinan kesan sampingan, terutama jika kemungkinan pendedahan penyakit ini tinggi. Imunisasi TT sendiri sebenarnya jarang menyebabkan bahaya.

Memberi imunisasi TT kepada wanita hamil, disarankan sebelum memasuki usia 8 bulan kehamilan. Tujuannya, agar Ibu mendapat imunisasi TT yang lengkap. Imunisasi TT dapat diberikan untuk pertama kalinya apabila anda diuji positif kehamilan (biasanya dilakukan semasa pemeriksaan kehamilan pertama). Kemudian, diikuti dengan imunisasi TT kedua dengan jarak 4 minggu dari anggaran waktu bersalin.

Berdasarkan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai imunisasi TT untuk wanita hamil, pemberian imunisasi TT dan tempoh perlindungan dijelaskan sebagai berikut:

Imunisasi TT

Jeda minimum

Masa perlindungan

ST 1

Langkah pertama dalam membina imuniti terhadap tetanus.

ST 2

1 bulan selepas TT 1

3 tahun

ST 3

6 bulan selepas TT 2

5 tahun

ST 4

12 bulan selepas TT3

10 tahun

TT 5

12 bulan selepas TT 4

> 25 tahun

Baca juga: Imunisasi MR dan Imunisasi MMR, Apa Perbezaannya?

Kejayaan Imunisasi TT untuk Wanita Hamil di Indonesia

Seperti yang ditulis oleh FX Wikan Indrarto, pakar pediatrik dan Ketua IDI Cabang Kota Yogyakarta, di Media Indonesia pada tahun 2017, program imunisasi TT untuk wanita usia subur dapat mengatasi tetanus neonatal pada bayi baru lahir di 3 daerah di 4 pulau besar di Indonesia.

Namun, liputan vaksinasi yang lebih rendah di wilayah berpendapatan rendah, yaitu Provinsi Papua, menunjukkan bahawa tetanus neonatal tetap menjadi ancaman besar di sana.

Dalam Data dan Maklumat Profil Kesihatan Indonesia 2016, jumlah wanita hamil yang diberi imunisasi TT adalah 3.263.992 atau 61.44% dari jumlah wanita hamil di Indonesia. Di Papua, daripada 78.157 wanita hamil, tidak ada yang diberi imunisasi TT.

Jumlah kes tetanus neonatal pada 2016 adalah 14 kes, yang terjadi di Kalimantan Barat (4 kasus), Papua (3), Sumatera Selatan (3), Aceh (2), Sumatera Barat (1), dan Gorontalo (1) . Jumlah kes yang mati adalah 6 bayi dengan kadar kematian kes 42,9%.

Faktor risiko tetanus neonatal termasuk pemeriksaan kehamilan rutin tradisional (5 kes), status imunisasi ibu yang tidak diimunisasi oleh TT (8 kes), penjaga kelahiran tradisional (9), penjagaan tali pusat tradisional (7), dan memotong tali pusat dengan buluh. (8)

Hasil ini bermaksud bahawa kurang dari 1 kes tetanus neonatal berlaku bagi setiap 1,000 kelahiran di setiap daerah. Jadi, dapat dinyatakan bahawa Indonesia telah menghilangkan tetanus neonatal pada tahun 2016.

Pencapaian ini dapat dicapai setelah usaha pemerintah Indonesia untuk meningkatkan akses ke perkhidmatan kesihatan di daerah terpencil dan meningkatkan vaksinasi di daerah yang paling kurang beruntung.

Baca juga: 5 cara untuk hamil dengan anak lelaki

Sumber

WHO. Penghapusan Tetanus Ibu dan Neonatal.