Kebaikan Meniran Hijau - Guesehat

Di tengah wabak Coronavirus atau Covid-19 ini, sangat penting bagi kita untuk meningkatkan sistem ketahanan badan kita. Untuk kekebalan maksimum, bukan hanya makan makanan sihat, kita juga digalakkan mengambil makanan tambahan.

Bercakap mengenai imuniti, terdapat banyak ramuan herba yang terbukti baik untuk sistem imun. Walau bagaimanapun, dari banyak tumbuh-tumbuhan, meniran hijau adalah salah satu yang paling dipercayai baik untuk imuniti.

Meniran Hijau atau Phyllanthus niruri dipercayai salah satu tanaman yang paling bermanfaat untuk kesihatan. Manfaat meniran hijau terkenal di dunia perubatan. Apakah faedah meniran hijau untuk imuniti dan kesihatan keseluruhan? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Pakar Mengatakan Imunomodulator Selamat Mencegah Jangkitan Virus

Kelebihan Meniran Hijau untuk Imun

Meniran kaya dengan antioksidan sehingga baik untuk kesihatan dan imuniti. Berikut adalah faedah meniran hijau untuk imuniti dan kesihatan keseluruhan:

1. Meningkatkan Kekebalan tubuh

Kerana kaya dengan bahan kimia semula jadi yang baik untuk tubuh, meniran hijau sering digunakan untuk meningkatkan imuniti. Meniran hijau dipercayai dapat membantu sistem kekebalan tubuh dan limfa untuk melawan virus dan bakteria, serta melegakan tekanan pada sistem pankreas. Di tengah wabak Coronavirus ketika ini, suplemen meniran hijau sangat baik untuk melindungi anda. Inilah kelebihan meniran hijau untuk imuniti.

2. Kaya dengan Antioksidan

Menurut kajian 2014, ekstrak meniran hijau mempunyai kesan antioksidan yang kuat. Antioksidan membantu melawan radikal bebas dalam badan yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan penyakit.

Malah kandungan antioksidan meniran hijau dipercayai jauh lebih kuat daripada antioksidan seperti vitamin C dan E, terutama dalam membantu tubuh melawan penyakit.

Kandungan bioaktif meniran hijau merangkumi alkaloid, flavonoid, polifenol, dan kumarin. Sebatian ini membantu melawan kerosakan oksidatif. Jadi, untuk meningkatkan imuniti, penting juga untuk anda mengambil banyak antioksidan. Inilah sebabnya mengapa kaya dengan antioksidan juga merangkumi manfaat meniran hijau untuk imuniti.

Baca juga: Ini adalah Herba Meningkatkan Kekebalan Tubuh

3. Kaya dengan Kandungan Antimikrob

Menurut penyelidikan pada tahun 2012, ekstrak meniran hijau mempunyai kesan antimikroba, terutama bakteria Helicobacter pylori. Bakteria ini biasanya terdapat di saluran pencernaan. Biasanya, bakteria ini tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, H. pylori boleh menyebabkan ulser peptik yang pernah dikaitkan dengan barah gastrik.

Para saintis juga mendapati bahawa ekstrak meniran hijau tidak mempengaruhi bakteria baik di saluran pencernaan. Jadi, meniran hijau sangat baik untuk kesihatan pencernaan.

Ini juga merupakan salah satu faedah meniran hijau untuk imuniti. Sebabnya, sistem imun dan mikroba dalam usus saling berkaitan. Ketidakseimbangan bakteria dalam usus boleh mengganggu tindak balas imun.

4. Mengandungi Bahan Anti Keradangan

Keradangan atau keradangan boleh menyebabkan banyak masalah di dalam badan, termasuk sakit kronik. Menurut kajian haiwan pada tahun 2017, meniran hijau dapat mengurangkan keradangan.

Mencegah keradangan sangat baik untuk sistem kekebalan tubuh, terutama di tengah-tengah wabak coronavirus ini. Oleh itu, sangat digalakkan untuk mengambil makanan yang mengandungi bahan anti-radang, termasuk makanan tambahan yang mengandungi meniran hijau, untuk mengekalkan imuniti.

Baca juga: Wabak Virus Corona, Apa yang Dimakan untuk Meningkatkan Daya Tahan Badan!

Terdapat banyak faedah meniran hijau untuk kesihatan, seperti mencegah batu ginjal, meningkatkan kesihatan hati, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, empat perkara di atas khususnya adalah faedah meniran hijau untuk kekebalan. (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Apa itu Phyllanthus Niruri dan Bagaimana Ia Digunakan ?. Oktober 2017.

Phytother Res. Aktiviti antimikrob tumbuhan ubatan Amazon (Chancapiedra) (Phyllanthus niruri L.) terhadap Helicobacter pylori dan bakteria asid laktik. Jun 2012.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found