Punca Kesakitan di Rongga Perut Selepas Hubungan Seks

Adakah Geng Sihat sering mengalami kesakitan atau sakit di bahagian bawah abdomen selepas hubungan seks? Mungkin ini menjadi perhatian. Sakit perut selepas hubungan seks menyebabkan ketidakselesaan. Lebih-lebih lagi, rasa sakit itu timbul selepas hubungan seks, yang semestinya memberikan kepuasan.

Sakit perut selepas hubungan seks secara amnya dirasakan di bahagian bawah perut atau biasa disebut perut. Kesakitan jenis ini jarang berlaku kerana wanita pada umumnya merasakan sakit di kawasan faraj selepas hubungan seks, berbanding dengan rongga perut. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan sakit pada rongga perut selepas hubungan seks. Agar Geng Sihat tidak bimbang, inilah penjelasannya!

Baca juga: Posisi Seks Yang Paling Selesa untuk Orang gemuk

1. Kedudukan seks

Sekiranya anda berjumpa doktor kerana sakit di perut selepas melakukan hubungan seks, biasanya doktor akan bertanya kepada anda mengenai posisi seks mana yang paling sering anda lakukan dengan pasangan anda. Secara amnya, kedudukan seks mubaligh dan gaya anjing lebih berisiko menyebabkan sakit pada rongga perut. Sebabnya, kedua-dua posisi seks umumnya menyebabkan penembusan yang mendalam.

Bagaimana cara mengatasinya?

Anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit ringan, seperti paracetamol. Mengambil ubat penghilang rasa sakit satu hingga dua jam sebelum hubungan seks dapat membantu wanita menghilangkan sakit perut selepas hubungan seks. Di samping itu, anda juga boleh mencuba kedudukan seks, di mana anda berada di puncak dan pasangan anda berada di bahagian bawah.

Pakar mengesyorkan agar wanita memilih posisi seks di mana mereka mempunyai kawalan terhadap kedalaman dan kekerapan penembusan. Selain kedudukan wanita di atas, posisi tidur sisi (sudu) juga dapat mengelakkan penembusan terlalu dalam.

2. Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana lapisan rahim tumbuh di luar rahim itu sendiri. Salah satu gejala endometriosis yang biasa berlaku adalah sakit panggul atau perut semasa dan selepas hubungan seks. Sekiranya endometriosis teruk, penderita boleh mengalami lekatan (keadaan di mana tisu pelvis melekat pada organ) di pelvis atau perut. Penembusan yang mendalam semasa hubungan seks biasanya akan menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, walaupun tanpa lekatan, anda mungkin masih merasa sakit kerana endometriosis menyebabkan keradangan.

Bagaimana cara mengatasinya?

Periksa keadaan anda kepada doktor. Doktor mungkin akan meminta sejarah kesakitan pada organ pembiakan, termasuk faraj. Perkara yang perlu ditanyakan, misalnya, adakah anda merasa sakit semasa haid atau pendarahan berat. Satu-satunya cara untuk mendiagnosis endometriosis adalah dengan ultrasound atau laparoskopi untuk memeriksa keseluruhan rongga pelvis dan perut. Sekiranya terdapat endometriosis, doktor akan membincangkan terapi terbaik.

3. Kista ovari

Kista ovari adalah keadaan kesihatan yang biasa dialami oleh wanita. Dalam kebanyakan kes, sista ovari tidak berbahaya dan akan hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, beberapa sista ovari dapat tumbuh dan menyebabkan kesakitan. Nah, melakukan hubungan seks juga boleh menyebabkan sakit perut jika anda mempunyai sista ovari.

Bagaimana cara mengatasinya?

Doktor akan melakukan ultrasound untuk mendiagnosis masalahnya. Selepas itu, anda mungkin memerlukan laparoskopi untuk membuang kista jika ia benar-benar mengganggu anda.

Baca juga: 5 Posisi Seks Yang Boleh Dilakukan Tanpa Harus Melepaskan Pakaian Anda

4. Jangkitan atau keradangan di rongga pelvis

Jangkitan akibat penyakit kelamin pada umumnya menyerang vagina, seperti klamidia atau gonorea. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh merebak ke organ ke rahim, saluran tuba, atau ovari. Jangkitan itu bukan sahaja menyebabkan sakit pada vagina, tetapi juga sakit di bahagian bawah perut atau perut. Rasa sakit akibat jangkitan pada amnya berterusan, tetapi hubungan seks dapat memperburuk kesakitan.

Bagaimana cara mengatasinya?

Sekiranya kesakitan disebabkan oleh jangkitan, anda mungkin memerlukan antibiotik.

5. Uterus terbalik

Kira-kira 30% wanita mempunyai rahim terbalik. Keadaan ini sebenarnya bukan keadaan tidak normal atau berbahaya. Namun, jika berlaku kecederaan, ia boleh menyebabkan kesakitan. Setakat ini, tiada sebab yang dijumpai. Namun, disyaki luka itu menyebabkan organ saling melekat, dan penembusan yang mendalam semasa hubungan seks dapat menyentuh organ dan menyebabkan kesakitan. Contohnya, jika usus melekat di bahagian atas vagina, maka hubungan seks boleh menyebabkan sakit di bahagian perut. Sekiranya usus melekat pada tisu luka rahim, hubungan seks juga boleh menyebabkan kesakitan.

Bagaimana cara mengatasinya?

Doktor akan memeriksa dan memberitahu anda bahawa anda mempunyai rahim terbalik, dan jika keadaan ini menyebabkan luka yang menyebabkan sakit selepas hubungan seks, maka ia dapat dirawat dan mengesyorkan posisi seks yang lebih selesa.

6. Fibroid

Fibroid adalah tumor rahim yang jinak. Fibroid boleh menyebabkan kesakitan selepas hubungan seks, bergantung pada ukuran dan lokasi fibroid di rahim. Fibroid juga boleh menyebabkan kekejangan otot, inilah yang menyebabkan anda mengalami sakit perut selepas melakukan hubungan seks.

Bagaimana cara mengatasinya?

Periksa dengan doktor anda untuk ultrasound atau MRI perut. Selepas itu, bincangkan rawatan terbaik untuk anda. Pilihan rawatan untuk fibroid berbeza-beza, mulai dari IUD dan histerektomi.

Baca juga: Inilah Cara Menggunakan Pelincir Untuk Seks Yang Lebih Memuaskan

Kesakitan di rongga perut selepas hubungan seks adalah masalah yang sering dialami oleh wanita. Secara amnya, penyebabnya tidak terlalu serius. Walau bagaimanapun, jika kesakitan sangat sengit, anda harus berjumpa doktor untuk mencari penyebabnya. (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found