Kanak-kanak lelaki Sukar Mendekati Ayah - GueSehat.com

Ramai yang berpendapat bahawa anak lelaki cenderung lebih dekat dengan ibu mereka. Sebenarnya, tidak jarang anak lelaki tidak terlalu emosional dengan ayah mereka dan mempunyaiisu ayah" Sebenarnya, kedekatan seorang anak lelaki kepada ayahnya memberi kesan yang sangat baik terhadap perkembangannya. Nah, ternyata ada beberapa kesalahan yang dapat menjauhkan hubungan antara ayah dan anak. Ayuh, cari apa sehingga anda dapat menjauhinya!

  • Dengan mengandaikan bahawa menjaga anak adalah tanggungjawab ibu

Walaupun semakin banyak lelaki merasakan keperluan untuk menyumbang kepada proses penjagaan anak, tidak sedikit yang berpendapat bahawa menjaga anak adalah tanggungjawab ibu. Oleh itu, mereka memilih untuk tidak terlibat dalam pelbagai aktiviti harian, seperti mandi, memberi makan, menukar lampin, meletakkannya tidur, bahkan hanya dengan memegang bayi. Tanpa menyedarinya, bapa juga melepaskan peluang untuk membina kedekatan dengan anak-anak mereka.

Perkara-perkara rutin yang mungkin dianggap remeh, seperti menukar lampin, sebenarnya adalah alat yang dapat digunakan untuk membawa tokoh ibu bapa yang penyayang ke dalam kehidupan anak sejak usia dini. Terutama bagi anak lelaki, membesar dengan melihat tokoh ayah penyayang yang bersedia terlibat secara langsung dalam merawatnya akan mengajar tentang kedekatan keluarga.

  • Memikirkan bahawa hanya ibu yang penting bagi anak

Bukan rahsia lagi bahawa menemani pertumbuhan dan perkembangan anak tidak mudah. Kadang-kadang ibu bapa berhadapan dengan anak-anak yang menangis tanpa sebab, membuang barang, menjerit, dan sebagainya. Ketika berhadapan dengan situasi seperti ini, ramai ayah berpendapat bahawa sudah waktunya untuk memanggil ibu.

Malah, bapa juga boleh berusaha menenangkan anak yang sedang mengalami amukan. Sekiranya anda selalu terburu-buru meminta bantuan ibu anda, lama kelamaan ayah anda akan merasa semakin rendah diri kerana dia berpendapat bahawa hanya ibu yang penting bagi anak.

Menyerah dengan mudah dalam situasi yang mencabar dalam skop keibubapaan akan memberi contoh buruk kepada anak-anak. Sekiranya anda berhadapan dengan pilihan tindak balas melawan (mencuba) atau penerbangan (lari) apabila anak sukar dikawal, maka tunjukkan kepada anak yang akan dipilih oleh ayah melawan atau sekurang-kurangnya cuba dahulu.

Tanggapan ini penting, terutamanya ketika menemani anak-anak di usia remaja mereka yang mulai memasuki akil baligh. Akil baligh adalah masa di mana anak lelaki sering menghadapi masalah dengan ibu bapa mereka, terutama bapa. Sekiranya bapa terbiasa menemani anak dalam setiap keadaan sukar, turun naik yang timbul semasa akil baligh harus dilalui dengan lebih lancar.

  • Mempunyai jangkaan yang tidak realistik

Kadang-kadang, sama ada kita menyedarinya atau tidak, ketika kita mempunyai seorang anak lelaki, terpikir oleh seorang ayah untuk mewujudkan sosok lelaki sejati dalam semua aspek. Mungkin juga ayah ingin merealisasikan pelbagai perkara yang tidak berjaya mereka capai melalui Putra. Sekiranya seorang bapa tidak dapat menguruskan harapan dengan baik dan menyampaikannya dengan cara yang betul kepada anak-anaknya, kemungkinan ini akan mewujudkan jarak antara mereka berdua.

Sekiranya anda seorang bapa dan mempunyai anak lelaki, mulailah menguruskan pelbagai harapan yang mungkin anda miliki terhadap anak anda. Elakkan harapan yang tidak realistik dan berpotensi untuk membebankan anak-anak, seperti harus selalu mempunyai nilai akademik yang sempurna, mesti selalu ada mood bagus, selalu buat apa yang ayah katakan, dan sebagainya. Buat anak anda merasa baik tentang dirinya dan ketahui bahawa anda akan sentiasa menyokongnya untuk menjadi lebih baik.

  • Marah dengan cara yang salah

Tidak sedikit bapa yang dilabel sebagai tokoh paling menakutkan dalam keluarga. Salah satu sebabnya ialah cara menyalurkan emosi yang tidak sesuai. Adalah wajar untuk merasa marah, terutamanya jika anak anda melakukan kesalahan. Namun, pastikan cara kemarahan anda dilakukan tidak merosakkan. Kalimat "Bapa" tidak mahu mempunyai anak lelaki seperti itu! " jelas harus dielakkan.

Menyalurkan emosi dengan cara yang merosakkan akan menyebabkan ayah kehilangan kepercayaan atau kepercayaan kanak-kanak. Anak-anak akan lebih suka memberitahu segala yang dilakukannya atau yang dialaminya kepada ibu. Sebenarnya, dia akan meminta ibunya untuk merahsiakannya dari bapanya untuk mengelakkan kemarahan ayahnya. Kalah kepercayaan dari seorang kanak-kanak bermaksud juga kehilangan peluang untuk mempunyai kedekatan emosi dengan dia.

  • Tidak mengambil masa untuk bermain dengan anak-anak

Kanak-kanak lelaki akan menjadi kanak-kanak lelaki, jadi kata pepatah. Sekurang-kurangnya pepatah ini mesti selalu diingat agar ayah mempunyai motivasi untuk bermain dengan anak lelaki mereka. Anak lelaki yang bermain dengan ayah mereka cenderung lebih eksplorasi, lebih berani, dan kedekatan emosi antara keduanya menjadi lebih mudah dibina. Biasanya bapa mempunyai kemahiran yang lebih tinggi daripada ibu untuk menikmati pelbagai jenis permainan anak lelaki, seperti bermain bola, menembak, perlumbaan kereta, dan sebagainya.

Bekerja mencari nafkah sering dilakukan oleh bapa, oleh itu mereka menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah. Namun, ini tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak bermain dengan anak-anak. Luangkan sedikit masa yang hanya digunakan untuk bermain dengannya. Dengan cara ini, anak-anak ayah akan menyedari bahawa apa sahaja dunia mereka, ayah mereka akan sentiasa ada untuk mereka.

Petua untuk Anak Orang Tua - GueSehat.com

  • Kurangnya penghargaan terhadap anak-anak

Ada bapa yang berpendapat bahawa memberi pujian kepada anak-anak dapat menjadikannya orang yang terlalu leka. Sebenarnya, pujian adalah bentuk penghargaan yang dapat memotivasi anak-anak untuk menjadi lebih baik.

Bersikap memuji hanya akan membuat kanak-kanak merasa bahawa semua pencapaian mereka tidak berguna. Berilah pujian pada waktu yang tepat, iaitu ketika anak telah mencapai sesuatu, walaupun itu bertentangan dengan harapan anda. Contohnya, puji apabila anda lulus dalam ujian muzik, walaupun anda mempunyai harapan untuk menjadi atlet.

  • Tidak melayan ibu dengan baik

Ada pepatah bahawa perkara terbaik yang dapat dilakukan oleh seorang ayah untuk anaknya adalah mengasihi ibunya. Melayan isteri atau ibu anak anda dengan buruk boleh memberi kesan buruk terhadap hubungan ayah dan anak.

Walaupun pada usia yang sangat muda, dia sudah dapat membezakan antara perlakuan baik dan buruk yang diberikan oleh ayahnya kepada ibunya. Bagaimana anda memperlakukan ibu anda akan menentukan bagaimana anak lelaki anda.

Kata-kata atau tindakan yang tidak baik boleh membuatnya kecewa atau bahkan membenci sosok ayah yang patut dibanggakannya. Lebih teruk lagi, mungkin suatu hari nanti dia juga akan tumbuh menjadi lelaki yang tidak memahami bagaimana memperlakukan wanita dengan baik. Ingatlah, semasa membesarkan anak lelaki, ibu bapa juga membesarkan suami seorang wanita dan bapa anak mereka.

  • Jangan memberi contoh

Pada akhirnya, semua perkara baik akan sia-sia sekiranya si ayah hanya bercakap tetapi tidak memberi contoh kepada anak. Kanak-kanak adalah peniru yang hebat. Mereka tidak akan melakukan apa yang dikatakan oleh ibu bapa mereka tetapi akan meniru apa yang ibu bapa mereka lakukan. Oleh itu, apa sahaja yang anda mahu berlaku kepada anak kecil anda, lakukanlah pada diri anda terlebih dahulu. Selepas itu, anak itu pasti akan menjadikan Dads sebagai role model dan role model dalam kehidupan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found