Makluman Dadah Baru, Safir Biru Sintetik!

Adakah kumpulan yang sihat pernah mendengar mengenai ubat jenis Blue Sapphire? Yap! Ubat ini hanya ditemui oleh BNN (Badan Narkotik Nasional) sekitar awal tahun ini. Dadah jenis Blue Sapphire ini terdapat dalam pelbagai bentuk, mulai dari serbuk hingga cecair. Berdasarkan hasil kajian dari para pakar, kesan penggunaan Blue Sapphire mirip dengan penggunaan met atau ekstasi.

Baca juga: Sama dengan Dadah, Makanan Sampah Juga Membuat Anda Ketagihan!

Blue Sair adalah sebatian sintetik (buatan manusia) dari ubat jenis cathinone. Cathinone ini terdapat di semak yang disebut Khat, dan merupakan sebatian perangsang. Belukar ini tumbuh di padang rumput Afrika timur dan juga di negara-negara Arab selatan.

Blue Sapphire adalah hasil campuran katinon yang dicampur dengan bahan kimia lain, menghasilkan bahan psikoaktif sintetik baru yang disebut 4-chlorometcation (4-CMC). Penggunaan ubat cathinone jenis ini secara meluas adalah kerana harganya agak murah dan masih merupakan jenis baru. Di Indonesia, 4-CMC dimasukkan sebagai ubat kelas I dan dilarang secara sah.

Bjuga: 7 Faktor Yang Membuat Anda Terkena Ketagihan

Ciri-ciri Blue Sapphire

Menurut Badan Narkotik Nasional, ubat Blue Sapphire dijual dalam bentuk cecair biru seperti safir, atau jernih, coklat, dan kuning. Setakat ini, peniaga akan mencampurkan Blue Sapphire ke dalam minuman yang dikenali sebagai Snow White. Selain dalam bentuk cair, Blue Sapphire juga diedarkan dalam bentuk serbuk kristal putih yang serupa dengan garam mandi.

Kesan Penggunaan Blue Sapphire

  • Euforia.
  • halusinasi.
  • Ketakutan yang berlebihan.
  • Rasa cemas dan panik.
  • Lebih bersemangat dan aktif.
  • Keyakinan diri.
  • Jantung berdegup kencang.

Selain itu, Blue Sapphire dapat mengancam nyawa kerana meningkatkan tekanan darah, kegagalan fungsi hati, gagal ginjal, dehidrasi, menjadi koma, dan memicu keinginan untuk bunuh diri.

Baca juga: Mengenali Kemurungan dan Pemikiran Bunuh Diri pada Remaja

Di samping itu, terdapat beberapa jenis ubat yang popular dan menyebabkan ketergantungan fizikal dan psikologi. Jenis ubat berikut paling kerap dimakan.

1. Ganja

Ganja mempunyai nama lain, seperti cimeng, ganja, gele, dan pocong. Kata ganja menggambarkan bunga, batang, biji, dan daun kering tanaman ganja. Ganja juga merupakan ubat haram yang paling biasa digunakan. Biasanya, pengguna menggunakan ganja kering dengan memasukkannya ke dalam gulungan rokok atau ke dalam paip.

Kesan jangka panjang yang disebabkan oleh pengambilan ganja boleh mempengaruhi perkembangan otak, masalah pernafasan, peningkatan degupan jantung, dan halusinasi yang berpanjangan.

2. Shabu

Shabu mempunyai nama lain, iaitu met, metamfetamin, kristal, kapur, dan ais. Shabu adalah ubat perangsang yang sangat ketagihan. Ia berwarna putih, tidak berbau, pahit, dan berkristal. Shabu berada di peringkat ke-2 jenis ubat yang paling banyak dimakan. Biasanya, orang mengambil metamfetamin dengan makan, memasukkan rokok, merokok, dan larut dengan air atau alkohol dan kemudian disuntik ke dalam badan.

Baca juga: Adakah benar e-rokok lebih selamat daripada rokok tembakau?

Kesan jangka panjang penggunaan metamfetamin menyebabkan kesan seperti ketagihan kronik, halusinasi berlebihan, perubahan struktur dan fungsi otak, tingkah laku agresif dan ganas, dan penurunan berat badan.

3. Ekstasi

Ecstasy mempunyai nama lain, iaitu E, X, XTC, dan Incex. Ekstasi adalah bahan kimia sintetik dengan kesan kompleks. Pada mulanya, ekstasi digunakan sebagai ubat untuk meningkatkan mood dan diet di Jerman.

Ekstasi digolongkan sebagai jenis ubat ke-3 yang paling kerap dimakan. Kesan jangka panjang pengambilan ekstasi boleh menyebabkan peningkatan ketagihan, panik, insomnia, khayalan paranoid dan kemurungan.

4. Heroin

Heroin mempunyai nama lain, iaitu Putaw, serbuk, dan etep. Heroin biasanya dijual dalam bentuk serbuk putih atau coklat, yang telah dicampurkan dengan gula, pati, dan susu tepung. Biasanya heroin dimakan dengan dihisap atau dimasukkan ke dalam rokok atau dicairkan dan kemudian disuntik ke dalam badan. Heroin adalah ubat ke-4 yang paling banyak dimakan.

Kesan jangka panjang pengambilan heroin boleh menyebabkan kerosakan gigi, penurunan sistem imun, insomnia, penurunan fungsi seksual, keguguran dan bahkan kematian.

Sekiranya anda melihat kesan jangka panjang, sudah tentu anda tidak mahu mencuba ubat Blue Sapphire atau yang lain, geng. Kerana, tidak ada yang lebih baik daripada memiliki tubuh, jiwa, dan akal yang sihat!