Kesan Sampingan Rambut yang Memutihkan

Penampilan yang menarik menjadi impian semua orang secara semula jadi. Lelaki dan wanita mempunyai keinginan yang sama untuk kelihatan cantik atau menarik. Kemudian rawatan dijalankan jika perlu dari kepala hingga kaki. Tetapi kadang-kadang terdapat akibat dari penjagaan yang tidak betul. Contohnya, pemutihan rambut. Terdapat bahaya pemutihan rambut jika dilakukan secara sembarangan.

Rambut adalah salah satu sokongan penampilan yang paling penting. Nah, salah seorang pelakon Indonesia yang paling dibanggakan, Iko Uwais, baru-baru ini melakukan proses pemutihan rambut dan ternyata menjadi masalah!

Sebenarnya, niat Iko untuk memutihkan rambutnya adalah demi profesionalisme. Bapa kepada dua anak ini harus melepaskan rambut hitamnya yang berubah menjadi warna pirang muda untuk tujuan penggambaran filem terbarunya. Jadi, apa masalah yang dialami Iko mengenai proses pemutihan rambutnya?

Baca juga: Rambut Rosak Kerana Gaya Rambut? Atasi dengan cara berikut!

Proses Pemutihan Rambut

Pemutihan adalah proses menumpahkan warna semula jadi rambut dengan menghilangkan pigmen. Sebelum mengecat rambut dengan warna yang diinginkan, umumnya rambut mesti melalui proses pemutihan terlebih dahulu. Dengan proses pemutihan, helai rambut akan menjadi putih cerah sehingga cat warna rambut yang digunakan kemudian dapat keluar dengan optimum.

Proses pelayaran menggunakan bahan kimia yang cukup keras, jadi jika anda melakukannya terlalu kerap ia boleh merosakkan rambut anda. Ini kerana pemutihan rambut dilakukan dengan membuka lapisan kutikula rambut melalui proses pengoksidaan. Kandungan hidrogen peroksida dalam krim pemutih dapat menyerap dan memutihkan batang rambut kerana proses pengoksidaan.

Pigmen rambut atau melanin akan hilang sepenuhnya dari setiap batang rambut. Semakin tinggi tahap pemutihan, warna yang dihasilkan akan semakin cerah. Proses ini boleh memakan masa 30 hingga 45 minit.

Nah, Iko Uwais mengalami kesan sampingan bahan kimia sebagai agen pemutihan pada akhir bulan Jun yang lalu, jadi dia harus dikejarkan ke hospital. Selain migrain, kulit kepalanya mempunyai lepuh.

Baca juga: Adakah selamat mewarnakan rambut pada kanak-kanak?

Kesan Sampingan Pemutihan Rambut

Seperti yang dijelaskan dalam proses tersebut, pemutihan dilakukan dengan bahan kimia yang cukup keras. Kepekatan nitrogen peroksida yang tinggi dalam krim pemutihan dapat menjadikan kulit kepala lebih mudah mengalami kerosakan. Lapisan kutikula rambut yang terbuka juga boleh menyebabkan rambut menjadi lecet.

Ahli dermatologi dan pakar sakit puan, dr. Edwin Tanihaha mengatakan bahawa hidrogen peroksida berasid umumnya digunakan sebagai antiseptik dengan kepekatan 3 peratus. Namun, untuk tujuan pemutihan rambut, kepekatannya meningkat menjadi 6 hingga 10 peratus. Kepekatan ini memudahkan bahan kimia merengsakan kulit, terutama bagi orang yang mempunyai sejarah alergi dan kulit sensitif.

Sakit kepala juga merupakan salah satu kesan sampingan dari pendedahan kepada hidrogen peroksida kimia. Selain itu terdapat kesan sampingan lain, iaitu dermatitis kontak. Dermatitis kontak dicirikan oleh kulit gatal, terbakar, dan sakit kepala.

Lepuh kulit kepala juga boleh disebabkan oleh alahan. Bilangan bahan kimia dalam krim pemutihan sangat mungkin menyebabkan alergi, terutama pada orang yang mempunyai sejarah alergi.

Reaksi alergi terhadap pemutihan rambut biasa dicirikan oleh gatal-gatal dan ruam merah di kawasan kepala. Sekiranya anda tidak mendapat pertolongan dengan segera, ini boleh menyebabkan lepuh di kawasan kulit kepala, dan merebak ke kawasan lain di badan.

Baca juga: 7 Tabiat Yang Boleh Merosakkan Rambut Cantik Anda

Bahaya Memutihkan Rambut

Melaporkan dari livestrong.com, The American Cancer Society dalam penyelidikannya mendapati bahawa pewarna rambut boleh menyebabkan kesan lain yang lebih berbahaya. Sebagai contoh, ia menimbulkan penyakit kronik seperti barah darah dan sumsum tulang, leukemia, limfoma, dan barah pundi kencing.

Kandungan kimia dalam pewarna rambut yang berlebihan adalah bahan karsinogenik atau penyebab barah. Bahan kimia ini dapat membunuh sel di dalam badan dan mencetuskan mutasi DNA dalam sel badan. Akhirnya, pertumbuhan sel menjadi tidak terkawal dan banyak sel tidak normal muncul yang tidak benar-benar diperlukan oleh tubuh. Pertumbuhan sel baru inilah yang kemudian memicu barah.

Baca juga: Perhatikan perkara berikut jika anda ingin memutihkan rambut!

Bagaimana cara melakukan pemutihan rambut yang selamat?

Sudah tentu anda boleh memutihkan rambut anda. Memutihkan rambut sekali sekala tidak akan membahayakan. Walau bagaimanapun, anda mesti bersedia untuk kesan kerosakan kecil seperti rambut yang rosak, gatal-gatal atau alergi pada kali pertama anda melakukannya.

Apa yang perlu dipertimbangkan seterusnya adalah proses ketika melakukan pemutihan. Jangan biarkan krim kimia melekat pada kulit anda lebih lama daripada masa yang ditentukan. Untuk berada di pihak yang selamat, anda harus menyerahkan proses ini kepada profesional, jangan melakukannya sendiri di rumah.

Pilih tempat pemutihan rambut profesional kerana masih ada kemungkinan kecuaian. Seperti yang dialami oleh Iko Uwais, pendandan rambut membiarkannya selama 70 minit dengan krim melekat. Untuk itu, anda harus mengetahui peraturan kecil ini supaya anda dapat mengingatkan pendandan rambut.

Baca juga: Tidur dengan Bahaya Rambut Basah, Mitos atau Fakta?

Rujukan:

//www.livestrong.com/article/70824-effects-bleaching-hair/

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20860738