Perbezaan antara Jerawat dan Bisul - GueSehat.com

Apabila benjolan muncul di kulit, anda mungkin bingung sama ada jerawat atau bisul. Jika dilihat, jerawat dan bisul kelihatan serupa kerana kedua-duanya berwarna merah dan menyakitkan apabila disentuh. Lalu, apakah perbezaan antara jerawat dan bisul? Lihat penjelasan lengkap, ayuh!

Bisul, juga dikenal sebagai furuncles, boleh timbul dari bahagian folikel rambut yang dijangkiti. Dipetik dari Kesihatan yang Sangat Baik , ia sering disebabkan oleh bakteria staphylococci, yang menyebabkan bengkak dan sakit. Lama kelamaan, bisul akan penuh dengan nanah dan ukurannya boleh bertambah.

Selain itu, beberapa bisul juga dapat tumbuh besar dan berkerumun di satu kawasan kulit, yang disebut carbuncle. Carbuncle, seperti yang dilaporkan oleh MedicalNewsHari ini , adalah jangkitan yang timbul dari bisul, lebih menyakitkan dan boleh meninggalkan parut kekal. Carbuncles kadang-kadang boleh menyebabkan beberapa gejala seperti selesema, seperti keletihan dan demam.

Sementara jerawat muncul ketika pori-pori kulit tersumbat. Pori adalah lubang kecil yang mengeluarkan minyak untuk menjaga kelembapan kulit. Penyumbatan ini disebabkan oleh pengeluaran minyak berlebihan oleh kelenjar minyak di kulit, dan juga penumpukan sel-sel kulit mati. Di samping itu, bakteria Propionyl bacterium acnes juga masuk ke dalam kulit dan menjadikan jerawat merah, sakit, dan jengkel.

Orang biasanya mempunyai banyak jerawat semasa akil baligh. Ini kerana badan membuat lebih banyak hormon, yang dapat meningkatkan pengeluaran minyak secara berlebihan. Jerawat juga boleh muncul dalam pelbagai bentuk, seperti: whiteheads , bintik hitam , atau papula. Beberapa jerawat juga mengandungi nanah, sehingga kelihatan serupa dengan bisul dan juga boleh menyakitkan.

Apakah Perbezaan Antara Jerawat dan Bisul?

Ketika mereka baru mula terbentuk, jerawat dan bisul akan kelihatan serupa. Kedua-duanya akan kelihatan merah dan berbentuk ketulan. Tetapi lama-kelamaan, bisul boleh tumbuh lebih besar daripada jerawat.

Bisul akan timbul dari ukuran kecil, sebesar pemadam yang menempel pada pensil, kemudian tumbuh menjadi besar. Sekiranya jerawat kelihatan besar, kemungkinan keadaannya mendidih. Selain itu, beberapa bisul juga sering kelihatan bengkak.

Jerawat sering muncul di wajah, dada, atau belakang. Kawasan ini adalah tempat kelenjar minyak sangat aktif dan dapat menyumbat liang. Sementara bisul timbul di kawasan yang sering terkena peluh atau bahagian badan yang sering menggosok pakaian, seperti di ketiak, pangkal paha, punggung, atau paha. Namun, mereka juga boleh muncul di leher, hidung, atau di sekitar hidung.

Kerana penyebab keduanya berbeza, perlakuannya berbeza. Bisul dapat dirawat dengan meletakkan kompres hangat di atas benjolan, yang dapat mengurangi rasa sakit dan mendorong bisul kering dengan cepat. Penghilang rasa sakit di kaunter, seperti asetaminofen dan ibuprofen, dapat mengurangkan kesakitan pada bisul.

Di samping itu, doktor biasanya akan menetapkan salap antibiotik, yang dirancang untuk melawan bakteria dalam merebus. Doktor juga boleh menetapkan antibiotik oral, untuk mencegah jangkitan merebak ke aliran darah. Sementara rawatan untuk jerawat termasuk:

  • Bersihkan wajah anda 2 kali sehari dengan air bersih dan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.
  • Gunakan produk yang mengandungi Benzoyl peroksida atau asid salisilik, untuk mengurangkan minyak dan penumpukan sel kulit mati.
  • Mengelupas kulit anda seminggu sekali dengan gosok lembut, untuk membuang sel kulit mati.
  • Jangan memerah jerawat, kerana boleh menyebabkan tisu parut pada kulit.

Sekiranya jerawat tidak hilang setelah melakukan kaedah di atas, segera berjumpa doktor kulit untuk mendapatkan rawatan yang tepat, geng! Jadi, sekarang anda tahu perbezaan antara bisul dan jerawat? (TI / AS)