Diet Terbaik untuk Lelaki | saya sihat

Setakat ini, diet sangat sinonim dengan wanita yang ingin menurunkan berat badan. Namun, diet itu tidak termasuk lelaki yang juga memerlukan diet khas untuk menurunkan berat badan. Penting untuk diingat bahawa keperluan diet lelaki dan wanita sedikit berbeza.

Tetapi, secara keseluruhan, diet seimbang dapat memberikan nutrien yang anda perlukan untuk mencapai berat badan ideal anda. "Kebanyakan lelaki mempunyai keperluan kalori dan protein lebih tinggi daripada wanita. Itu kerana lelaki mempunyai lebih banyak jisim otot, "kata Liz Weinandy, pakar diet di Pusat Perubatan Wexner Universiti Negeri Ohio.

Baca juga: Wow, Saderi Boleh Meningkatkan Kesuburan Lelaki Anda tahu!

Lelaki Memerlukan Pengambilan Kalori Lebih Banyak

Berbanding dengan wanita, lelaki mempunyai bahagian otot hingga lemak dan tulang yang lebih tinggi. Dengan cara itu, kadar metabolisme lelaki lebih tinggi. Sebab itu, mereka memerlukan lebih banyak pengambilan kalori. "Lelaki juga mempunyai keperluan yang sedikit lebih tinggi untuk beberapa mineral seperti magnesium dan serat, kerana keperluan kalori yang lebih tinggi," jelas Liz.

Walaupun begitu, setiap lelaki mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza. Tidak ada satu diet yang sesuai untuk semua lelaki. "Tidak ada bukti saintifik untuk menunjukkan bahawa diet tertentu lebih baik untuk lelaki daripada wanita. Kadang kala, diet A sesuai untuk lelaki nombor 1, tetapi tidak sesuai untuk lelaki nombor 2, "jelas Liz.

Kunci diet yang berjaya adalah menyeimbangkan diet anda dan makan pelbagai jenis makanan. "Makanan terbaik untuk lelaki yang berusaha menurunkan berat badan atau meningkatkan prestasi atletik adalah diet yang merangkumi berbagai jenis makanan, yang terdiri dari lima kelompok makanan dengan fokus pada serat dari makanan nabati seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian Liz berkata.

Keperluan protein, kalori, dan nutrien lain pada lelaki dan wanita akan berubah berdasarkan usia dan tahap aktiviti seseorang. Walaupun tidak ada makanan khusus yang harus dimakan oleh lelaki yang ingin menurunkan berat badan, ada jenis makanan yang disarankan untuk lelaki, mulai dari berbagai sayuran, buah-buahan, biji-bijian, produk susu rendah lemak, protein seperti kacang, telur, dan daging tanpa lemak.

Sebagai tambahan, lelaki perlu memperhatikan nutrien tertentu seperti kalori, protein, serat, asid lemak omega-3, natrium, dan mineral untuk memastikan kesihatan mereka yang baik.

Baca juga: 6 Petua Berkuasa Menurunkan Berat Badan Semasa Tidur

Diet Sihat untuk Lelaki

Secara amnya, lelaki cenderung mempunyai jisim otot lebih banyak berbanding wanita. Ini bermakna, mereka membakar kalori lebih cepat, sekitar 300 hingga 400 kalori sehari, lebih banyak daripada wanita. Oleh itu, lelaki memerlukan kalori tambahan.

"Selain itu, lelaki cenderung menurunkan berat badan dengan lebih mudah kerana struktur anatomi mereka yang sederhana, yang secara metabolik berfungsi lebih berkesan daripada wanita," kata Megan Wroe, ahli diet di St. Pusat Perubatan Jude di California Selatan.

Kerana lelaki mempunyai lebih banyak otot dan biasanya lebih besar daripada wanita, mereka memerlukan lebih banyak kalori sepanjang hari. Lelaki yang cukup aktif memerlukan sekitar 2,200 hingga 2,800 kalori sehari. Diet atau pola makan tertentu dapat membantu anda melawan penyakit tertentu seperti diabetes dan membuat anda merasa lebih muda. Diet yang sihat untuk lelaki merangkumi:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran. Minum sekurang-kurangnya dua cawan buah dan sayur dan 2.5 cawan sayur setiap hari untuk memenuhi keperluan vitamin, mineral, serat, dan fitokimia.
  • Bijirin penuh. Sekurang-kurangnya, makan setengah hidangan semua biji-bijian ini setiap hari. Gantikan biji-bijian halus dengan roti gandum, bijirin, pasta, beras perang, atau oat.
  • Serat. Ambil 38 gram serat sehari untuk lelaki yang lebih muda dan 30 serat sehari untuk lelaki yang berumur lebih dari 50 tahun.
  • Ikan. Makan dua hingga tiga hidangan ikan setiap minggu.
  • Lemak sihat. Ambil lemak tak jenuh seperti minyak zaitun, minyak canola, alpukat, kacang, dan pembalut salad berasaskan minyak untuk menggantikan lemak tepu seperti makanan tenusu penuh lemak, mentega, dan makanan bergula tinggi lemak.
  • Potasium. Ambil 3,400 miligram kalium sehari dari buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, dan produk tenusu.
Baca juga: Tidak yakin kerana leher berganda? Inilah Cara Menghilangkan Dagu Berkembar!

Rujukan:

Berita A.S. Diet Terbaik untuk Lelaki

Makan betul. Makan Sihat untuk Lelaki