Penyakit Kulit Lepuh, Lepuh pada Kulit

Anda mungkin mengalami keadaan kulit menjadi lecet. Bukan hanya kerana terbakar, lepuh yang dimaksudkan juga menyebabkan ketulan berisi cairan, kecil dan besar pada kulit. Terdapat juga pelbagai jenis lepuh, dari lepuh biasa hingga lepuh yang menyebabkan sakit dan gatal. Dari segi perubatan, benjolan, lepuh, atau penyakit kulitlepuh. Sebenarnya mengapa lepuh boleh muncul di kulit? Ini disebabkan oleh pembentukan jurang antara lapisan atas kulit dan lapisan di bawahnya. jurang Ini biasanya ditandai dengan kemunculan bahagian kemerahan pada kulit atau apa yang biasa disebut tempat panas . Oleh kerana pembentukan jurang ini, badan kita memberikan cecair badan untuk mengisinya jurang untuk dilindungi. Inilah yang kita lihat sebagai lepuh.

Baca juga: Moles Menyebabkan Kanser Kulit

Punca Penyakit Kulit Blister

Punca dan jenis lepuh ini berbeza. Penyebab lepuh yang paling mudah adalah geseran pada kulit. Kes yang paling biasa adalah geseran antara kaki dan kasut kita, atau geseran pada tangan ketika melakukan kerja berat. Lepuh yang disebabkan secara amnya tidak menyebabkan kesakitan yang berlebihan. Perkara lain yang boleh menyebabkan lepuh menjadi terbakar adalah kerana terkena api atau bahan kimia tertentu. Bukan hanya itu, jangkitan bakteria juga boleh menyebabkan lepuh. Secara amnya, lebam yang disebabkan oleh luka bakar atau jangkitan menyebabkan rasa sakit dan gatal. Beberapa kes disebabkan oleh jangkitan bakteria ini kita ketahui sebagai sejenis penyakit kulit, seperti cacar air atau herpes. Gigitan serangga tertentu juga boleh menjadi penyebab lepuh, seperti gigitan serangga tomcat.

Cara Merawat Penyakit Kulit Lepuh

Lalu bagaimana mengatasi lepuh? Untuk mengeluarkan cecair lepuh dengan selamat, anda boleh melakukan perkara berikut:

  1. Bersihkan kawasan kulit yang terkena lepuh dengan 70% alkohol atau larutan antiseptik lain.
  2. Sterilkan jarum dengan membakar hujungnya sehingga seterika hujung jarum menjadi merah. Biarkan jarum sejuk semula tanpa menyentuhnya.
  3. Masukkan jarum ke dalam lepuh untuk membiarkan ruang cecair keluar.
  4. Bantu mengalirkan cecair lepuh dengan menekan dengan lembut dan berhati-hati di kawasan yang menyakitkan.
  5. Setelah semua cecair habis, sapukan salap antibiotik dan tutup bahagian lepuh dengan pembalut.

Sudah tentu, kita semua tidak mahu terkena lepuh semasa kita aktif. Atas sebab ini, mengetahui penyebab lecet adalah mustahak untuk mengetahui agar tidak terkena lepuh. Juga penting untuk mengetahui cara menangani lepuh dengan betul, jadi anda tidak menanganinya semasa anda mengalaminya.