Gejala Batu Buah Pinggang pada Wanita - guesehat.com

Anda mesti pergi ke tandas untuk kencing beberapa kali sehari. Tetapi jika anda tidak membuang air kecil walaupun ada keinginan untuk membuang air kecil, ini mungkin merupakan tanda batu ginjal. Batu ginjal adalah simpanan bahan buangan dalam darah yang disaring oleh ginjal, dan berbentuk seperti batu.

Malangnya, gejala batu ginjal sering disalahpahami oleh sesetengah wanita, kerana ia menyerupai gejala UTI (Urine Tract Infection) dan radang usus buntu. Itulah sebabnya wanita harus menyedari gejala berikut, supaya batu ginjal dapat diubati dengan segera!

Sakit di Bahagian Samping dan Bahagian Bawah Perut

Biasanya, wanita yang mengalami batu karang akan merasa sakit di punggung bawah. Kesakitan ini juga boleh merebak ke bahagian bawah perut hingga ke paha. Gejala kesakitan timbul kerana ureter (tiub kecil yang mengalirkan air kencing dari ginjal ke pundi kencing) disekat oleh batu ginjal. Sekiranya rasa sakit itu berterusan sehingga membuat anda tidak selesa ketika duduk, maka anda harus segera berjumpa doktor.

Sensasi terbakar semasa membuang air kecil

Sensasi terbakar ketika membuang air kecil biasanya berlaku ketika batu meninggalkan ureter dan bergerak ke pundi kencing. Keadaan ini menjadikan pundi kencing terangsang dan mengganggu air kencing yang keluar. Akibatnya, jangkitan saluran kencing boleh berlaku dan menyebabkan sensasi terbakar ketika membuang air kecil.

Kencing Berdarah

Lapisan buah pinggang dan pundi kencing cukup sensitif. Sekiranya batu di pundi kencing mengikis dan menjengkelkan tisu di sekitarnya, pendarahan boleh berlaku. Air kencing juga berwarna merah jambu hingga coklat, walaupun anda tidak mengalami dehidrasi.

Kencing Mendung

Air kencing mendung boleh menjadi gejala batu karang. Ia juga dikaitkan dengan adanya jangkitan saluran kencing.

Mahu Sentiasa Pee

Sekiranya anda merasa ingin membuang air kecil sepanjang masa tetapi tidak dapat membuang air kecil, ada kemungkinan batu ginjal melewati ureter anda dan mengganggu pundi kencing anda. Itulah sebabnya anda selalu mahu ke tandas tetapi tidak boleh kencing.

Pening dan muntah

Sekiranya batu ginjal terlalu besar, ia boleh menyekat ureter. Penyumbatan ginjal juga akan berlaku dan mempengaruhi saluran pencernaan, menyebabkan mual.

Kencing Membebaskan Bau Buruk

Sekiranya air kencing yang anda buang berbau busuk bahkan sampai menyengat, itu mungkin merupakan tanda batu ginjal. Kerana bahan kimia di dalam air kencing akan terkumpul kerana penyumbatan batu ginjal.

Demam dan menggigil

Gejala batu ginjal pada wanita boleh dicirikan oleh munculnya demam dan menggigil. Ini adalah tanda jangkitan kerana batu ginjal yang menetap di saluran ureter.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas, maka anda harus segera berjumpa doktor. Biasanya doktor akan mengesyorkan ujian air kencing, untuk mengetahui punca gejala yang anda alami, sama ada anda mempunyai batu ginjal atau jangkitan saluran kencing. Sebabnya, kedua-dua penyakit ini mempunyai simptom yang hampir sama dan tidak saling berkaitan antara satu sama lain. (AP / AS)