Jenis Penyakit Neurologi pada Kanak-kanak

Adakah anda masih kanak-kanak atau kanak-kanak yang sudah terkena penyakit saraf? Sebenarnya, ini banyak berlaku pada kanak-kanak. Biasanya, banyak masalah kesihatan neurologi ini berlaku kerana genetik, kecacatan kelahiran, atau keadaan yang berkembang ketika mereka masih janin.

Dengan perkembangan teknologi dan sains perubatan, kini banyak kes penyakit neurologi pada kanak-kanak dapat dirawat seawal mungkin. Tetapi, apakah jenis penyakit neurologi pada kanak-kanak?

  1. Spina bifida.

Spina bifida (SB) adalah kecacatan tiub saraf (gangguan yang melibatkan perkembangan otak, saraf tunjang, dan / atau penutup pelindung mereka yang tidak lengkap). Penyebabnya ialah kegagalan tulang belakang janin ditutup dengan betul pada bulan pertama kehamilan.

Bayi yang dilahirkan dengan SB kadang-kadang mengalami luka kulit di tulang belakang mereka. Di sinilah berlaku kerosakan pada saraf dan saraf tunjang.

Walaupun bukaan tulang belakang dapat diperbaiki dengan segera setelah kelahiran, kerusakan sarafnya tetap, sehingga mengakibatkan kelumpuhan pada anggota bawah. Walaupun tidak semestinya luka setelah pembedahan, tulang belakang sudah terbentuk dengan tidak sempurna.

Penyelenggaraan:

Sayangnya, tidak ada penawar untuk SB kerana tisu saraf tidak dapat diganti atau diperbaiki. Rawatan untuk pelbagai kesan SB mungkin termasuk pembedahan, ubat, dan fisioterapi. Ramai orang dengan SB memerlukan alat bantu seperti pendakap, tongkat, atau kerusi roda.

Terapi yang berterusan, rawatan perubatan, dan / atau rawatan pembedahan mungkin diperlukan untuk mencegah dan menguruskan komplikasi sepanjang hidup anak. Pembedahan untuk menutup bukaan pada tulang belakang bayi yang baru lahir biasanya dilakukan dalam 24 jam sejak kelahiran untuk meminimumkan risiko jangkitan dan mengekalkan fungsi saraf tunjang.

Hydrocephalus adalah salah satu penyakit neurologi pada kanak-kanak yang paling sering disebut dan diingati. Apabila anda melihat bayi dengan kepala yang lebih besar daripada biasa, nama penyakit neurologi ini mesti segera diingati.

Hydrocephalus adalah keadaan dalam bentuk pengumpulan cecair serebrospinal (CSF) atau cecair jernih yang berlebihan yang mengelilingi otak dan saraf tunjang. Pengumpulan berlebihan ini mengakibatkan pelebaran ruang yang tidak normal di otak yang disebut ventrikel. Pelebaran ini berpotensi menyebabkan tekanan berbahaya pada tisu otak. Oleh itu, kanak-kanak dengan hidrosefalus selalu mempunyai kepala yang lebih besar daripada ukuran purata normal.

Terdapat hidrosefalus kongenital dan diperoleh kerana komplikasi semasa kehamilan. Hidrosefalus kongenital berlaku semasa kelahiran disebabkan oleh gangguan genetik atau gangguan neurologi lain, seperti spina bifida dan encephalocele (ensefalocele.)

Hydrocephalus yang diperoleh berkembang semasa lahir atau tidak lama selepas kelahiran.

Penyelenggaraan:

Pembedahan mungkin diperlukan dalam beberapa kes hidrosefalus. Pembedahan biasanya melibatkan penempatan instrumen menjerut secara mekanikal ke kepala bayi untuk membantu membuang CSF (cecair tulang belakang serebrum atau cairan tulang belakang) tambahan dari otak dan mengarahkan cecair tambahan ke bahagian lain badan untuk diserap.

Epilepsi juga merupakan penyakit neurologi yang sering disebut, terutama jika penghidapnya adalah anak-anak. Epilepsi adalah spektrum gangguan otak. Terdapat jenis mulai dari yang teruk, mengancam nyawa dan melumpuhkan, hingga lebih jinak.

Dalam epilepsi, corak aktiviti saraf yang normal terganggu, menyebabkan sensasi, emosi, dan tingkah laku aneh berlaku. Kadang-kadang penghidap juga mengalami kejang, kekejangan otot, dan kehilangan kesedaran.

Terdapat pelbagai kemungkinan penyebab dan jenis epilepsi. Apa sahaja yang mengganggu corak aktiviti neuron yang normal - dari penyakit hingga kerosakan otak hingga perkembangan otak yang tidak normal - boleh menyebabkan kejang.

Epilepsi boleh berkembang kerana kelainan pada saraf otak, ketidakseimbangan bahan kimia isyarat pada saraf yang disebut neurotransmitter, atau pelbagai kombinasi gangguan neurologi lain.

Kejang akibat demam tinggi (disebut demam demam) atau kecederaan di kepala tidak semestinya seseorang mengalami epilepsi. Sekiranya kanak-kanak mempunyai simptom kejang yang sama yang berlaku lebih dari dua kali, maka anak itu mempunyai epilepsi.

Pengukuran aktiviti elektrik di otak dan imbasan otak seperti pengimejan resonans magnetik atau tomografi dikira adalah ujian diagnostik biasa untuk epilepsi.

Penyelenggaraan:

Oleh kerana jenis epilepsi yang dihidapi oleh setiap kanak-kanak boleh berbeza, anda harus terlebih dahulu berunding dengan rawatan anak anda dengan pakar neurologi. Sebanyak 70 peratus kes epilepsi dapat dirawat dengan rawatan dan pembedahan perubatan moden.

Untuk epilepsi yang sukar dikawal, berjumpa pakar neurologi untuk terapi dan perubahan diet. Pastikan menu diet anak betul dan tidak akan mencetuskan kejang seterusnya.

Autisme juga merupakan salah satu penyakit neurologi yang paling biasa pada kanak-kanak. Sepenuhnya, autisme disebut gangguan spektrum autisme atau ASD (gangguan spektrum autisme).

Kanak-kanak dengan autisme mengalami kesukaran dengan interaksi sosial, dengan komunikasi verbal dan nonverbal, dan menunjukkan tingkah laku berulang atau minat sempit dan obsesif. Tingkah laku ini boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Hingga kini, saintis belum menemui penyebab autisme yang tepat, kecuali kemungkinan genetik dan persekitaran berperanan.

Gangguan spektrum autisme didiagnosis berdasarkan gejala, tanda, dan ujian lain mengikut Manual Diagnostik dan Statistik V, garis panduan Persatuan Psikiatri Amerika untuk mendiagnosis gangguan mental. Anak-anak harus hidup saringan untuk kelewatan perkembangan semasa pemeriksaan biasa dan khusus untuk autisme pada usia 18 dan 24 bulan.

Penyelenggaraan:

Malangnya, tidak ada yang dapat menyembuhkan autisme. Hanya terdapat beberapa jenis pengurusan penjagaan kanak-kanak dengan autisme. Contohnya: terapi pendidikan, tingkah laku, ubat-ubatan, dan lain-lain. Ahli terapi bersetuju bahawa semakin cepat autisme didiagnosis, semakin cepat ia dapat dirawat - sehingga tidak bertambah buruk.

  1. Lumpuh otak.

Sekiranya anda suka menonton siri "9-1-1", anda mungkin mengenali pelakon Gavin McHugh yang memerankan Christopher Diaz, anak seorang ahli bomba dan penderita. palsi serebrum. Pelakon itu sendiri juga benar-benar hidup dengan penyakit neurologi ini.

Istilah palsi serebrum merujuk kepada sekumpulan gangguan neurologi yang muncul pada masa bayi atau awal kanak-kanak dan secara kekal mempengaruhi pergerakan tubuh anak, koordinasi otot, dan keseimbangan. CP mempengaruhi bahagian otak yang mengawal pergerakan otot.

Majoriti kanak-kanak dengan palsi serebrum dilahirkan dengan penyakit neurologi ini, walaupun mungkin tidak dapat dikesan dengan segera. Sebilangannya hanya dapat dilihat selepas beberapa bulan atau beberapa tahun kemudian.

Tanda-tanda awal palsi serebrum Biasanya muncul sebelum anak mencapai usia 3 tahun. Yang paling biasa adalah kekurangan koordinasi otot semasa melakukan pergerakan sukarela (ataxia); otot kaku atau ketat dan refleks berlebihan; berjalan dengan sebelah kaki atau menyeret kaki; berjalan kaki, berjalan, atau berjalan seperti gunting; dan nada otot yang terlalu kaku.

Penyelenggaraan:

Sayangnya, CP juga tidak dapat disembuhkan. Namun, dengan rawatan seawal mungkin, kemampuan fizikal kanak-kanak masih dapat berkembang. Rawatan boleh merangkumi terapi fizikal dan pekerjaan, terapi pertuturan, ubat untuk mengawal kejang, melegakan kekejangan otot, dan mengurangkan kesakitan; pembedahan untuk memperbaiki kelainan anatomi atau merehatkan otot yang tegang; pendakap dan alat ortotik lain; kerusi roda dan pejalan kaki; dan alat bantu komunikasi seperti komputer untuk CP yang mempengaruhi pita suara.

Sebenarnya, masih terdapat banyak jenis penyakit neurologi pada kanak-kanak. Lima (5) jenis penyakit neurologi ini adalah yang paling kerap disebut. Semoga anak anda sentiasa sihat, ibu. Namun, jika anak anda menderita penyakit saraf, jangan putus asa. Perlakukan mereka dengan kasih sayang agar mereka terus menikmati masa kanak-kanak dengan bahagia dan sihat.

Sumber:

//www.childneurologyfoundation.org/disorder-directory/

//www.ucsfbenioffchildrens.org/conditions/neurology/

//www.mottchildren.org/pediatric-brain-neurological