Petua Mencegah dan Mengatasi Sembelit Semasa Kehamilan - GueSehat.com

Salah satu perkara yang tidak menyenangkan yang saya alami semasa mengandung adalah sembelit atau sembelit. Memang sebelum saya hamil, saya adalah antara mereka yang sering mengalami sembelit. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan nampaknya kekerapan sembelit menjadi lebih kerap daripada sebelum kehamilan.

Adakah ibu yang sedang atau pernah hamil juga mengalami ini? Sekiranya demikian, ternyata kita tidak perlu risau ibu. Sembelit semasa kehamilan agak biasa. Dianggarkan bahawa separuh daripada populasi wanita hamil mengalami sembelit semasa mengandung. Sembelit itu sendiri ditakrifkan sebagai kekerapan pergerakan usus yang kurang kerap daripada biasa atau kesukaran membuang najis.

Punca Sembelit semasa Kehamilan

Terdapat beberapa perubahan anatomi dan fisiologi pada wanita yang hamil, jadi mereka lebih cenderung kepada sembelit. Yang pertama adalah peningkatan tahap hormon progesteron semasa kehamilan.

Ini menyebabkan peningkatan dalam masa transit usus aka jangka masa jisim tinja berada di dalam usus sebelum pergi ke dubur. Dari segi anatomi badan itu sendiri, ketika kehamilan bertambah besar, ukuran rahim yang besar juga dapat memperlambat kadar pergerakan tinja ke dubur.

Perkara seterusnya adalah penyerapan lebih banyak air dalam usus semasa kehamilan. Ini menyebabkan jisim tinja menjadi kering, sehingga sukar dikeluarkan. Vitamin atau makanan tambahan yang diambil semasa kehamilan juga boleh menyumbang kepada sembelit, termasuk zat besi dan kalsium.

Mencegah Sembelit Semasa Kehamilan

Oleh kerana kebanyakan faktor yang menyebabkan sembelit semasa kehamilan tidak dapat dielakkan, pencegahan adalah kunci utama untuk mengelakkan masalah ini. Makan makanan yang tinggi serat adalah salah satu cara. Serat dapat diperoleh dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian dalam bijirin dan roti. Pengambilan serat yang disyorkan ialah 25 hingga 30 gram sehari.

Selain serat, penggunaan cecair dalam jumlah yang mencukupi juga sangat digalakkan. Selain menghindari dehidrasi, pengambilan cairan yang mencukupi juga diperlukan agar serat yang kita makan dapat dicerna dengan baik.

Sekiranya pengambilan serat dan cecair mencukupi tetapi sembelit masih melanda, mungkin ini kerana anda masih tidak banyak bergerak. Yup, aktiviti fizikal masih perlu anda ketahui semasa mengandung, salah satunya adalah untuk mengelakkan sembelit. Jenis senaman yang boleh anda pilih termasuk berjalan dan berenang kira-kira 3 kali seminggu dengan durasi masing-masing 20 hingga 30 minit.

Mengatasi Sembelit semasa Kehamilan

Sekiranya sembelit sudah melanda, pasti kualiti hidup anda akan terganggu. Sekiranya anda memenuhi pengambilan serat dan cecair tetapi tidak membantu, terdapat beberapa julap atau ubat untuk membantu pergerakan usus yang boleh anda cuba.

Bahan pencahar yang mengandungi sodium docusate, lactulose, atau bisacodyl sebenarnya cukup selamat digunakan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa penggunaannya harus dilakukan dalam waktu sesingkat mungkin. Oleh itu, tidak dibenarkan bergantung pada ubat-ubatan ini agar dapat membuang air besar.

Perkara yang paling penting untuk buang air besar secara berkala dan tidak sukar, tentu saja, adalah menjaga pengambilan serat, pengambilan cecair, dan selalu bersenam. Walaupun kebanyakan julap boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor, untuk digunakan semasa kehamilan, anda masih harus mengikuti arahan doktor, Ibu.

Sembelit, sembelit, atau pergerakan usus yang sukar tidak menyenangkan. Namun, sebenarnya masalah ini kerap berlaku semasa kehamilan. Mengekalkan pengambilan serat dan cecair semasa kehamilan dapat mengelakkan sembelit mengganggu anda. Jangan lupa, Ibu, jika anda ingin mengambil julap, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Salam sihat!

Rujukan:

Lebih Trottier, Erebara, dan Bozzo. Mengubati sembelit semasa mengandung. 2012: Jurnal Doktor Keluarga Kanada

ameriganpregnancy.org