Punca cecair amniotik rendah | Saya sihat

Salah satu perkara yang memainkan peranan penting dalam kehamilan adalah cairan ketuban. Cecair ketuban berfungsi sebagai bantalan bagi janin dan memberi ruang untuk pertumbuhan, pergerakan, dan perkembangan. Namun, ada masalah yang berkaitan dengan cairan ketuban, salah satunya isipadu tidak sesuai, atau sedikit.

Mengenal cecair ketuban

Cecair ketuban berfungsi sebagai pelindung janin di dalam rahim. Cecair ketuban juga memainkan peranan penting dalam perkembangan paru-paru, otot, dan sistem pencernaan janin. Masalah dengan cairan ketuban boleh mengganggu pertumbuhan janin.

Cecair ketuban mempunyai isipadu tertinggi pada akhir kehamilan 34-36 minggu, iaitu purata 1 liter. Dan dari masa ke masa, kelantangan akan berkurang sehingga bayi dilahirkan. Pada usia kehamilan 40 minggu, jumlah purata cecair amniotik ialah 600 ml.

Sekiranya terdapat sedikit air ketuban di rahim, ia dipanggil oligohydramnios. Walaupun terlalu banyak cecair amniotik adalah polyhydramnios. Cecair ketuban dianggap terlalu sedikit jika pada usia kehamilan 32-36 minggu isipadu kurang dari 500 ml.

Sebilangan kecil cecair amniotik boleh menjadi buruk. Sebabnya, keadaan ini akan membuatkan perut anda sakit sekiranya janin bergerak. Dilaporkan dari Persatuan Kehamilan Amerika, kira-kira 8% wanita hamil mempunyai tahap cecair amniotik yang rendah, dan 4% daripadanya didiagnosis dengan oligohidramnios. Kes ini boleh menyerang pada bila-bila masa semasa kehamilan, tetapi lebih kerap berlaku pada trimester terakhir kehamilan.

Baca juga: Wanita hamil, berwaspada dan jangkakan pecah selaput dini!

Punca cecair amniotik rendah

Terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan cairan ketuban rendah, iaitu:

- keputihan boleh membuatkan cecair ketuban meresap sedikit demi sedikit. Biasanya wanita hamil tidak menyedari jika cecair amniotik meresap.

- membran pecah. Membran kantung amniotik boleh pecah atau bocor sebelum waktu kelahiran, menyebabkan cecair amniotik berkurang.

- Memakan ubat tertentu, seperti penghambat enzim penukar angiotensin (mengawal tekanan darah dengan mengatur isi padu cecair badan).

- Gangguan janin. Keabnormalan pada organ janin boleh menyebabkan cairan ketuban menjadi kurang. Contohnya, kelainan pada buah pinggang atau saluran kencing dapat mengurangkan pengeluaran air kencing, yang mempengaruhi jumlah cecair amniotik. Untuk masalah ini, pemeriksaan ultrasound diperlukan untuk melihat pertumbuhan dan perkembangan janin.

- Masalah plasenta. Sekiranya plasenta tidak membekalkan cukup darah dan nutrien kepada janin, janin tidak lagi dapat mengitar semula air kencing atau cairan ketuban.

- Saiz rahim yang terlalu kecil dan tidak sesuai untuk usia kehamilan.

- Pengalaman keadaan kesihatan tertentu. Wanita hamil yang mempunyai masalah kesihatan lebih berisiko mengalami sedikit cairan ketuban. Masalah kesihatan ini termasuk pra-eklampsia, darah tinggi, diabetes, kehamilan yang telah melepasi tarikh bersalin, atau sebelumnya mempunyai bayi dengan berat lahir rendah.

- Mengandung anak kembar. Kehamilan kembar berisiko menghidap sindrom transfusi kembar ke kembar, di mana satu janin mendapat terlalu banyak cecair ketuban sementara janin yang lain kekurangan cairan ketuban.

- Kekurangan pemakanan. Jangan lupa makan makanan sihat dan minum 2 liter air mineral sehari. Cecair amniotik rendah boleh berlaku kerana anda mengalami dehidrasi atau kekurangan nutrien dan nutrien.

Baca juga: 5 Makanan Super Untuk Wanita Hamil

Tanda-tanda cecair amniotik rendah

Cecair ketuban sedikit dapat dikesan dengan tanda-tanda pergerakan janin menjadi kurang kerap dan perut anda akan merasa sakit sekiranya janin bergerak. Untuk menentukan isipadu cecair amniotik, ultrasound boleh dilakukan.

Semakin awal keadaan cecair amniotik berlaku, semakin teruk keadaannya. Sedikit cairan ketuban pada awal kehamilan boleh mengganggu perkembangan organ janin. Ruang yang sempit dapat membuat bayi tertekan dan menyebabkan kelainan pada janin, kelahiran pramatang, hingga keguguran.

Sekiranya cairan ketuban kurang semasa bersalin, risiko komplikasi meningkat, seperti mampatan tali pusat bayi dan aspirasi mekonium. Anda juga berisiko menjalani pembedahan caesar.

Jadi, jangan lupa menjaga kesihatan anda dan bayi dalam kandungan, okey? Bersenam secara teratur adalah perlu, tetapi tidak terlalu berat. Juga jaga pengambilan makanan dan cecair anda supaya anda tidak mengalami dehidrasi. (AS)

Baca juga: Doppler, alat pengesanan degupan jantung janin yang paling tepat

Rujukan

Persatuan Kehamilan Amerika. "Tahap Cairan Amniotik Rendah: Oligohidramnios".

Pusat Bayi. "Cairan ketuban rendah (oligohydramnios)".

Apa yang Harapkan. "Cairan Amniotik Rendah (Oligohidramnios) Semasa Kehamilan".