Penyediaan Makanan Tambahan Besi untuk Kanak-kanak - guesehat.com

Kesihatan anak-anak tentunya menjadi keutamaan bagi ibu bapa. Begitu juga saya. Untuk mencapainya, salah satu cara yang saya jalani adalah dengan rajin berjumpa dengan pakar pediatrik yang merupakan pelanggan tetap saya. Selain memberi vaksin, ini juga untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan anak saya.

Ketika anak saya berumur 6 bulan, pakar pediatrik mengesyorkan agar dia diberi suplemen zat besi. Saya masih ingat bahawa beberapa saat sebelumnya, rakan-rakan dan ibu-ibu saya bercakap mengenai perkara ini di kumpulan media sosial kami. Sebagai ahli farmasi, saya sering memberikan preskripsi yang mengandungi suplemen zat besi untuk kanak-kanak dan perkara-perkara yang mesti dipertimbangkan semasa memberi mereka.

Penyediaan suplemen zat besi dianjurkan, baik oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Kenapa begitu? Apakah kepentingan suplemen zat besi untuk kanak-kanak? Dan perkara apa yang harus anda perhatikan ketika memberikan makanan tambahan zat besi kepada bayi kesayangan anda? Ayuh, mari kita lihat!

Kanak-kanak di bawah umur lima tahun terdedah kepada kekurangan zat besi

Seperti yang dilaporkan oleh arahan untuk memberi zat besi kepada anak-anak yang dikeluarkan oleh IDAI, dinyatakan bahawa anak-anak rentan terhadap kekurangan zat besi, terutama pada usia 0 hingga 5 tahun, alias usia balita. Dari kumpulan usia ini, kanak-kanak berumur 0-2 tahun adalah yang paling mudah mengalami kekurangan zat besi. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan gangguan mekanisme pertahanan pertumbuhan dan gangguan perkembangan otak, menurut IDAI.

Anemia adalah bentuk manifestasi klinikal kekurangan zat besi atau kekurangan zat besi. Ini kerana zat besi berperanan dalam membentuk molekul eritrosit, sel sel darah merah. Data dari IDAI menyatakan bahawa kejadian anemia akibat kekurangan zat besi pada kanak-kanak berumur 0-5 tahun adalah 40-45 peratus.

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah (kurang dari 2500 g) berkemungkinan 10 kali lebih banyak mengalami anemia kekurangan zat besi, menurut WHO.

Cadangan untuk memberi makanan tambahan zat besi untuk kanak-kanak

Berdasarkan data di atas, Persatuan Pediatrik Indonesia mengeluarkan rekomendasi untuk pemberian suplemen zat besi kepada anak-anak, terutama untuk balita. Ini dilakukan untuk mencegah kekurangan zat besi dan manifestasi, seperti yang dijelaskan di atas.

Dos suplemen zat besi yang disyorkan bergantung pada kumpulan umur dan status kelahiran. Bagi bayi yang lahir sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah (LBW), dos zat besi yang disyorkan adalah 3 mg per kilogram berat badan setiap hari, bermula pada usia 1 bulan dan berterusan sehingga usia 2 tahun.

Bagi bayi yang lahir pada jangka masa, dos zat besi yang disyorkan adalah 2 mg per kilogram berat badan setiap hari, bermula pada usia 4 bulan dan berterusan sehingga bayi berusia 2 tahun. Dos maksimum untuk kedua-dua kumpulan ialah 15 mg zat besi setiap hari. Bagi kanak-kanak yang berumur 2-5 tahun, dos besi yang disyorkan adalah 1 mg per kilogram berat badan setiap hari, 2 kali seminggu, selama 3 bulan berturut-turut setiap tahun.

Cara memberi makanan tambahan zat besi

Makanan tambahan zat besi untuk kanak-kanak biasanya tersedia dalam bentuk titisan oral untuk bayi sehingga usia 1 tahun, dan sirap untuk kanak-kanak yang lebih tua. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam memberikan makanan tambahan ini kepada anak-anak. Yang pertama adalah cara memberi. Makanan tambahan zat besi paling baik diberikan bersama jus buah, terutama buah-buahan yang tinggi vitamin C.

Ini kerana jus buah dan kandungan vitamin C di dalamnya akan meningkatkan penyerapan atau penyerapan suplemen zat besi yang anda berikan, dari saluran pencernaan hingga peredaran darah. Satu kajian menunjukkan peningkatan penyerapan ini hingga 13.7 peratus. Ini tentu saja sangat baik, kerana zat besi mesti diserap terlebih dahulu ke dalam peredaran darah agar dapat memberi kesan terapeutik.

Vitamin C dapat meningkatkan penyerapan zat besi dari saluran gastrointestinal, mungkin disebabkan oleh 2 mekanisme. Yang pertama adalah bahawa interaksi antara vitamin C dan zat besi menghalang pembentukan komponen zat besi yang tidak larut. Kedua, terdapat penurunan bentuk besi (Fe (III)) pada zat besi pada bentuk besi (Fe (II)) yang dapat diserap dengan lebih baik pada sel-sel mukosa gastrointestinal.

Ibu harus mengelakkan memberi makanan tambahan zat besi bersama dengan susu, produk tenusu, seperti keju dan yogurt, dan makanan lain yang mengandungi banyak kalsium. Ini kerana makanan dan minuman ini dapat mengurangkan penyerapan zat besi dari saluran gastrousus.

Ke masa alias waktu pentadbiran, disarankan memberi suplemen zat besi semasa perut kosong, alias antara makanan untuk bayi atau anak-anak. Sekali lagi, ini berkaitan dengan penyerapan zat besi dari saluran gastrousus.

Baiklah, ini adalah perkara yang mesti anda ketahui mengenai pemberian makanan tambahan zat besi kepada bayi dan kanak-kanak. Biasanya pakar pediatrik akan menentukan kapan dan dos suplemen zat besi untuk bayi anda. Jangan lupa juga untuk memenuhi keperluan besi si kecil anda melalui penyediaan makanan yang mengandungi zat besi yang tinggi. Contohnya, bijirin yang diperkaya besi dan daging merah. Salam sihat!