Kekejangan Perut Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya? - GueSehat.com

Mengalami kekejangan perut pada awal kehamilan sering dikaitkan dengan kegelisahan yang anda alami. Namun, adakah normal bagi anda mengalami kekejangan perut semasa hamil? Adakah ini menunjukkan bahaya atau risiko kesihatan tertentu? Ayuh, lihat penjelasan penuh Mums!

Seperti apa Kekejangan Perut Semasa Kehamilan Biasa?

Sekiranya anda mengalami sedikit kekejangan perut semasa kehamilan, terutama pada awal kehamilan, ini adalah perkara biasa dan bukan tanda keguguran. Anda tidak perlu risau, kecuali kekejangan yang dirasakan disertai dengan pendarahan dan kesakitan yang tidak dapat ditanggung.

Semasa anda hamil, rahim anda akan terus membesar dan anda akan mengalami kekejangan di perut atau punggung bawah. Anda mungkin merasa ada tekanan atau tarikan. Perasaan kekejangan ini mungkin serupa dengan keadaan ketika anda sedang haid.

Pada trimester pertama dan kedua, anda boleh mengalami kekejangan pada bila-bila masa. Oleh kerana rahim terdiri daripada otot, ia boleh menguncup sepanjang masa dan membuat anda tidak selesa.

Kekejangan yang dialami setelah melakukan senaman fizikal atau senaman juga merupakan petanda bahawa anda perlu berehat sebentar. Di samping itu, ibu yang terdedah kepada jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan yis mungkin mengalami sedikit kekejangan di bahagian perut.

Sekiranya anda mengalami kekejangan perut yang berterusan semasa mengandung, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera dan berunding mengenai keadaan anda. Ibu lebih baik tidak melepaskannya, kerana ini mungkin merupakan tanda masalah serius.

Kekejangan perut semasa kehamilan yang sakit yang tidak dapat ditanggung disertai dengan pendarahan boleh menjadi tanda keguguran. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kekejangan perut di satu sisi, leher dan bahu sakit, dan keinginan kuat untuk membuang air besar, anda mungkin mengalami kehamilan ektopik atau kehamilan ektopik.

Petua Mencegah Kekejangan Perut Semasa Kehamilan

Kekejangan ringan semasa kehamilan dapat dikawal atau dicegah dengan mengikuti langkah-langkah ini!

 • Cuba berbaring atau tidur di permukaan rata ketika anda mengalami kekejangan perut.
 • Kompres perut dengan air suam untuk mengurangkan kesakitan.
 • Kadang-kadang, kekejangan boleh berlaku kerana dehidrasi. Untuk mengelakkan kekejangan akibat dehidrasi, cubalah memenuhi pengambilan cecair, terutamanya semasa cuaca panas.
 • Gunakan diet yang sihat dengan pemakanan seimbang, untuk mengelakkan kekejangan yang berkaitan dengan masalah pencernaan.
 • Jangan melakukan aktiviti fizikal dengan intensiti berat. Sekiranya anda merasa kekejangan perut atau sakit semasa bersenam, berhenti dan berehat.
 • Elakkan memakan produk makanan yang diperam kerana boleh menyebabkan perut kembung. Ini juga dilakukan untuk mengelakkan sakit perut.
 • Semasa berbaring atau tidur, cuba condong ke sebelah kiri. Ini berguna untuk meningkatkan peredaran darah dan mencegah kekejangan.
 • Anda juga boleh mengikuti kelas yoga pranatal atau aerobik air untuk mengurangkan kekejangan dan kesakitan.
 • Sesekali, manjakan diri dengan urutan pranatal untuk meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan bengkak.
 • Cuba dapatkan tidur yang nyenyak selama 7-8 jam setiap malam.
 • Gunakan bantal lembut di antara kaki anda ketika tidur untuk mengelakkan kekejangan dan kesakitan yang sering dialami ibu hamil.
 • Ambil makanan tambahan dengan kandungan magnesium untuk melegakan kekejangan. Kekejangan juga boleh berlaku kerana kekurangan kalsium. Oleh itu, pengambilan suplemen kalsium akan melegakan kekejangan dan pengecutan otot. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Sekarang anda tahu lebih banyak mengenai kekejangan perut semasa mengandung, apa yang perlu anda perhatikan? Sekiranya anda mengalami kekejangan perut disertai dengan pendarahan, segera pergi ke hospital terdekat. Ayuh, gunakan ciri Direktori Hospital dari GueSehat.com untuk mencari lokasi hospital terdekat! (TI / AS)

Sumber:

Keluarga yang Sangat Baik. 2018. Bilakah anda perlu bimbang tentang kekejangan kehamilan awal?

Persimpangan Ibu. 2019. Kekejangan semasa kehamilan: sebab, rawatan, dan pencegahan .