Punca Rambut Gugur pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Kehilangan rambut atau alopecia bukan sahaja masalah yang dialami oleh orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak dan kanak-kanak. Walaupun jarang berlaku, kira-kira 3% kanak-kanak telah mengalami keadaan ini.

Bagi si kecil, keguguran rambut mungkin bukan masalah besar. Tetapi sebagai ibu bapa, sudah tentu ibu akan merasa risau. Baiklah, untuk mengetahui cara menanganinya, penting bagi Ibu untuk memahami terlebih dahulu penyebab keguguran rambut pada balita.

Punca Rambut Gugur pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Terdapat sebilangan penyebab keguguran rambut pada balita. Beberapa kes ringan dan mudah dirawat, tetapi ada yang memerlukan rawatan yang lebih serius. Berikut adalah beberapa penyebab keguguran rambut pada anak kecil dan cara mengatasinya.

1. Tinea Capitis

Tinea capitis atau kulat pada kulit kepala adalah salah satu penyebab keguguran rambut yang paling biasa pada kanak-kanak. Jangkitan kulit kepala ini menyebabkan rambut menipis dan bintik-bintik botak di kepala.

Gejala lain dari tinea capitis adalah:

- Luka merah bulat.

- Kelemumur.

- Tompok bersisik bulat atau bujur pada kulit kepala.

- Gatal.

- Rambut rosak yang kelihatan seperti titik hitam di kulit kepala.

Rawatan dan pencegahan:

Tinea capitis biasanya dirawat dengan ubat antijamur oral, seperti griseofulvin. Sebagai tambahan, doktor biasanya akan mengesyorkan menggunakan syampu antikulat untuk menyembuhkan jangkitan.

Perlu diingat bahawa jangkitan kulat ini boleh menular. Oleh itu, pastikan untuk memisahkan barang, seperti topi, bantal, dan sikat rambut, serta barang lain yang bersentuhan langsung dengan kepala.

2. Alopecia Areata

Satu daripada 100 kanak-kanak boleh mengalami alopecia areata. Keadaan ini hanya berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai imuniti untuk menyerang rambut mereka sendiri. Kanak-kanak yang menghidap alopecia areata akan mengalami keguguran rambut tanpa tanda-tanda jangkitan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa gangguan rambut ini disebabkan oleh keturunan. Gejala lain dari alopecia areata adalah tompok bulat atau bujur pada kulit kepala. Penyakit rambut yang jarang ini dapat diatasi dengan menggunakan suntikan steroid, ubat topikal, dan steroid oral.

3. Telogen Effluvium

Telogen effluvium adalah penyebab lain keguguran rambut pada kanak-kanak. Rambut gugur ini biasanya disertai dengan keadaan lain, seperti demam tinggi. Tekanan emosi juga boleh menyebabkan effluvium telogen.

Telogen effluvium tidak mempunyai banyak gejala. Sekiranya anak anda kehilangan banyak rambut setiap hari dan jika dia sakit beberapa minggu sebelumnya, anda mungkin ingin mengesyaki telogen effluvium. Penurunan berat badan juga boleh menjadi gejala yang harus anda perhatikan.

Rawatan dan pencegahan:

Sebilangan besar kes telogen efflevium hilang tanpa rawatan. Namun, pastikan bahawa semasa tempoh pemulihan, anak anda bebas stres dan menjalani diet yang sihat.

Baca juga: Mahukan rambut si kecil menjadi hitam dan tebal? Ini adalah 7 cara untuk melakukannya!

4. Kemoterapi

Kemoterapi juga merupakan penyebab utama keguguran rambut kanak-kanak. Kemoterapi adalah rawatan untuk menyembuhkan barah.

Gejala lain:

Gejala lain yang disebabkan oleh kemoterapi adalah loya dan kurang selera makan.

Rawatan dan pencegahan:

Rambut gugur akibat kemoterapi tidak memerlukan rawatan. Biasanya setelah sesi kemoterapi berakhir, rambut anak akan tumbuh semula.

5. Sebab-sebab lain

Selain penyebab utama seperti yang disebutkan di atas, balita dapat mengalami keguguran rambut karena alasan berikut:

- Ikat rambut terlalu ketat.

- Pemakanan yang lemah.

- Ketidakseimbangan hormon. Penyakit tiroid sering menjadi penyebab di sebalik masalah keguguran rambut kanak-kanak.

- Jangkitan bakteria.

- Kebiasaan menarik rambut

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak penyebab keguguran rambut pada balita. Beberapa sebab dapat diatasi dengan mudah, tetapi yang lain memerlukan rawatan yang lebih serius. Yang pasti, jangan ragu untuk berjumpa doktor mengenai keadaan keguguran rambut si kecil anda. (AS)

Sumber

Persimpangan Ibu. "5 Punca Berat Rambut Gugur Pada Kanak-kanak".